מאז אתמול (א') סוערות הרוחות בצה"ל ובעולם בעקבות הסרטונים בהם מוצגים חיילים כשהם מותקפים ובורחים תוך כדי שהם נרגמים באבנים. משיחות עם חיילים שמשרתים בשטחים עולות טענות קשות על הוראות הפתיחה באש. בנוסף, מתברר שלא מדובר באירועים נדירים. חיילים איתם שוחחתי מספרים שעוד לפני מבצע עמוד ענן הם החלו להרגיש בהתגברות של אירועי פח"ע עממי ביהודה ושומרון, ולדבריהם גם שוטרים פלסטיניים מעורבים בחלק מהמקרים.
"אני לא באמת יודע מה מותר ומה אסור"
"אין שום תורת לחימה אמיתית בתחום הזה", אמר לוחם בשטחים. "אנחנו מתאמנים על מקומות כמו עזה או לבנון ולפני שעולים לשטחים עושים לנו כמה ימים של איך להפעיל רימוני גז ואלפ"ה (אמצעים לפיזור הפגנות) אבל לא מעבר לזה. אנחנו לא יודעים באמת איך לפעול ככח במקרים כאלה. כל פעם שנכנסנו למצבים כאלה הגבנו על פי שיקול של המפקד. ברוב המקרים השתמשנו באלפ"ה לא על פי הפקודות, אבל זה תלוי אם יש מצלמות או לא".
לדברי אותו לוחם בהפרות סדר הוראות הפתיחה באש "כביכול ברורות", ובמקרה של סכנת חיים ברורה ומוחשית מותר לפתוח באש. "אבל מה זה סכנת חיים?" שאל הלוחם. "אבן יכולה להרוג ואני ראיתי אנשים שהפנים שלהם התפרקו מאבן. כבר היו מקרים של אנשים שנהרגו מאבן. לפני שבועיים הייתה לנו פעילות באזור שכם. ניסינו להתעקש על נושא הוראות פתיחה באש והפעלה של אמצעים אבל אני לא באמת יודע מתי מותר ואסור וככה כל החברים שלי".
תחושה של השפלה
נכון להיום נפתחו בצה"ל שני תחקירים, האחד על האירוע של הנח"ל בחברון והשני על האירוע בכפר קדום. מפרטים שהגיעו לאתר פז"ם עולה שבתחקיר עולות שאלות קשות על תפקוד הכח "שהכניס את עצמו לעמדת נחיתות". אלא שבשיחה עם לוחם מהשטחים עולות טענות קשות של החיילים. "כל יום שישי יש שם התפרעויות מאוד קשות", מספר הלוחם. "הפעם היו שם הרבה יותר אנשים וגם היו איתם הרבה פעילי שמאל זרים וישראלים. הייתה תחושה שהפעם יהיה משהו יותר רציני. מהתחלה החיילים בשטח ביקשו אישור להפעיל אמצעים כי המפקד בשטח צפה את מה שיקרה. אבל המג"ד לא נתן אישור והבנתי שגם מעליו לא היה אישור".
לדברי החייל, בפלוגה יש תחושה כבדה של השפלה ואת עיקר הטענות הם מפנים כלפי המפקדים. "חיילים נפצעו שם, אחד קיבל אבן לפרצוף, ומפקד שלא נמצא אתנו מסרב לתת אישור ירי".
400 זורקי אבנים מול קומץ חיילים. מה אתם הייתם עושים?
חיילי הפלוגה המדוברת לא לבד. בשיחה עם לוחם מחטיבה אחרת נאמר ש"בגלל המצלמות עשו מזה רעש גדול אבל בתקופה האחרונה היו הרבה מקרים כאלה שברחנו עם הזנב בין הרגליים. לדעתי רוב המקרים בכלל לא הגיעו לפיקוד הבכיר. היה לי אישית אירוע שהסיור הותקף על ידי 300 או 400 פלסטינים לפני שלושה שבועות. עמדנו בציר ותקפו אותנו מכל הכיוונים, חטפנו סלעים מאוד גדולים ואחד החיילים חטף את זה בראש. חייל אחר נפגע ביד וקצין שקיבל גם הוא אבן בראש התמוטט. קצין אחר נתן לנו הוראה לפתוח באש מעל לראש ואחר כך לפני הרגליים שלהם. זה גרם להם לברוח וזה מה שהציל אותנו". אותו לוחם מספר שפרטי התקרית לא הועברו לפיקוד הבכיר שנכון להיום יודע רק שהייתה התפרעות שפוזרה.
"בחודש האחרון היו לנו כמה מקרים של התפרעויות קשות שגם זיהינו בהמון שו"פים (שוטרים פלסטינים) חמושים", מספר לוחם נוסף שמשרת בחברון. "היינו במצב של סכנת חיים ולא נתנו לנו להשתמש בנשק. בסוף התקפלנו משם וראינו איך הפלסטינים חוגגים על זה. הייתה תחושה של השפלה והחבר'ה אמרו דברים מאוד קשים בשיחות עם המפקדים".
"כבר היו מקרים בהם, אם זה היה מגיע לתקשורת, החיילים היו בכלא"
החיילים איתם שוחחנו טוענים שבצבא לא קוראים נכון את השטח שמשתנה. "אנחנו מוציאים סיורים של 4 חיילים או 8 חיילים, כשברור שבמקומות מסוימים, אולי בכולם, זה כבר לא מתאים", אומר סמ"פ באחת מחטיבות החי"ר. "הם נכנסים להתפרעויות מאוד גדולות כשהם בנחיתות מספרית קשה. מצד אחד בשיחות פנימיות בצבא מדברים על זה שאנחנו הולכים לאינתיפאדה שלישית ואולי זה כבר פה אבל מהצד השני אין שום שינוי בתו"ל. אני יודע על מקרים בפלוגה שלי שהגיבו בניגוד לנהלים כי הם מצאו את עצמם בנחיתות ואם זה היה מגיע לתקשורת הם היו בכלא. תקשיב היו מקרים של פצועים פלסטינים מירי שלא הגיעו לתקשורת בגלל אירועים כאלה. יש בעיה כי נותנים לכוח קו אדום אבל לא אומרים מה קורה כשעוברים את הקו האדום ומי שירה יהיה בבעיה".
בהקשר לזה אמר קצין יס"מ במחוז דרום, יחידה שמומחית בפיזור הפגנות המוניות: "אתה רואה שהחיילים הכניסו את עצמם למצב מתוך חוסר מקצועיות. ראיתי שם שניים רצים לבד לכיוון ההמון ובכלל לא הבנתי מה הם חשבו לעשות. למה הם רצו לשם מול מאה אנשים. זה רק מראה את החוסר מקצועיות. אבל אסור להאשים את החיילים. פיזור הפגנות זה מקצוע ואי אפשר ללמוד אותו בשלושה או ארבע ימים של אימון לפני תעסוקה. כוח של 20 לוחמים יכול לפזר הפגנה של 2,000 לוחמים בתנאי שנותנים להם את האימון והאמצעים הנכונים".
בגילוי מאוד נדיר אמר מ"פ חי"ר, "הבעיה הכי קשה שלנו זה שאין הכוונה פיקודית בכירה מלמעלה. חסר קודקוד גדול שרואה את כל התמונה ויודע לנתח את הסיטואציה. חסר את האדם שיודע לעשות את זה ושתהיה לו את הסמכות להזיז כוחות גדולים כדי לפתור את הבעיה. למרות כל הטענות בסרטונים רואים שהחיילים הראו בגרות מבצעית כי בצבא אחר היה שם טבח באזרחים".
"אסור להפוך את המפגינים לגיבורים מקומיים"
"יש הנחיה מאוד ברורה של הרמטכ"ל עצמו שלא להיכנס לאירועים בהם אתה בנחיתות מספרית", מוסיף סמח"ט שמשרת בשטחים. "לצד זה יש הוראה שלא להפגין חולשה מול מתפרעים וממה שאני מבין הנסיגה של הכוח הייתה בהחלטה של קצין זוטר. אבל גם צריך להבין שאם אין סכנה אמיתית לחיי הלוחמים אז לא צריך לבצע ירי שיגבה מחיר מיותר. פלסטיני שייהרג מכדור של צה"ל, אפילו שזרק אבן או בקת"ב, יהפוך לגיבור מקומי ויגרום להסלמה מעבר לאירוע הנקודתי. זה משהו חשוב שצריך לזכור אותו".
נכון להיום בצה"ל מבצעים תחקירים ובשטח החיילים שנכנסים לאירועים הללו מרגישים מושפלים. בהתחשב בזה שגורמי מודיעין בצבא מדברים על תחילתה של אינתיפאדה שלישית, כדאי מאוד שבצבא ירעננו את הנהלים ויאמנו את הלוחמים. "לדעתי כדאי מאוד לשלוח את החיילים לשלושה שבועות של יס"מ במשטרה", אמר קצין המשטרה. "אין ספק שזה יעזור להם מאוד".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "במסגרת אימון כניסה לתעסוקה מבצעית במרחב יהודה ושומרון עוברים מפקדי הכוחות הדרכה שנעשית על ידי מפקדי החטיבות לגבי הוראות פתיחה באש בבסיס האימון הפיקודי 'לכיש', ואף ישנו תהליך שבוחן וממצה את הכרת ההוראות."