ביום שישי שעבר הופל מטוס קרב מסוג טורנדו של חיל האוויר הסעודי על ידי המורדים בתימן שנתמכים על ידי איראן.
תיעוד של התקרית הדרמטית הופץ ברשת והח'ותים חגגו את ההפלה בריצה לעבר שברי המטוס המרוסק, כדי לתעד גם אותם ולייצר תמונת ניצחון. הסעודים מצדם מיהרו להגיב ובמתקפת נגד אווירית חיסלו יותר משלושים בני אדם בהם ע"פ דיווחים גם ילדים.
שבוע קודם לכן הגיעו תמונות דומות מסוריה שם נרשמו לפחות שתי הפלות של מסוקי קרב מצבא אסד שתועדו והופצו ברשתות השונות. כשהמלחמה מתנהלת לא רק בשדה הקרב ובפאתי הערים אלא גם ברשתות, התיעודים הללו הפכו לנשק שובר שיווין, לתמונת הניצחון האולטימטיבית שעליה יש מאבק.
הקרב הזה כפי שצוין לא מסתיים באקט ההפלה אלא נמשך בתיעוד של חלקי המטוס המופל או אם יש איש צוות אוויר כלשהו שנלקח בשבי.
גם בתימן וגם בסוריה נהרגים בכל יום עשרות ואולי גם מאות בני אדם. המורדים בשתי המדינות מצליחים להשמיד כמויות של מפקדות, כלי רכב וכמובן טנקים. ועדיין, הפלה של כלי טיס נחשבת לניצחון גדול הרבה יותר, אגרוף לאגו של הצד השני.
גם בישראל הרגישו את זה כשראו בפברואר 2018 אחרי עשרות שנים איך אחד ממטוסי הקרב המתקדמים של חיל האוויר F-16I סופה צולל כשהוא עולה בלהבות ומתנפץ על הקרקע. התגובה הישראלית לאירוע הייתה עוצמתית עם תקיפה של עשרות מטרות ועשרות הרוגים.
כל זה לא קורה סתם. השמדת רכב צבאי, טנק ושלל אירועים מהסוג הזה לא גורמים בשני צדדי העימותים לאותן התחושות כמו בהפלת כלי טיס.
"בהפלת מטוס יש אלמנטים שהם מעבר", מסביר תא"ל במיל' אסף אגמון, בעבר טייס בכיר בחיל האוויר לו הוענק צל"ש רמטכ"ל. "שלא כמו נגמ"ש, טנק ופלטפורמות מהסוג הזה, מטוסים זו מערכת נשק שגם לחילות האוויר הגדולים יש כמה מאות ממנה, ולא אלפים. לכן כאשר אתה מאבד מערכת כזו, אז הפגיעה היא הרבה יותר משמעותית".
תא"ל במיל' אגמון מציין גם את ההכשרה הארוכה שמושקעת באנשי צוות האוויר. לדוגמה בחיל האוויר הישראלי, הכשרה של טייס כוללת שלוש שנים קורס טיס אחריו קא"ם (קורס אימון מבצעי) צבירת שעות טיסה והכשרות נוספות. סדר גודל של כארבע חמש שנים. לא פשוט לאבד טייס או נווט, לא פשוט להחליף אותם בחדשים.
"להפלת מטוס על ידי האויב יש גם את המשמעות האסטרטגית", הוא מוסיף. "הפלת המטוס הסעודי יכולה להעיד על פגיעה בעליונות האווירית שלהם, שפתאום לא תהיה להם יכולת לתקוף מהאוויר או שאם יתקפו יפילו להם עוד מטוסים, מה שימנע את המשך הפעילות שלהם. המשמעות גדולה וברורה מאוד".
בשנת 2015 הפילו מטוסי 16-F טורקים מטוס סוחוי 24 של חיל האוויר הרוסי. "הם פירשו את הפלת המטוס כפגיעה ביוקרה, כערעור העליונות האווירית שלהם", מזכיר אגמון את התגובה הרוסית, "לכן פוטין שם את כל הקלפים שלו נגד ארדואן, בין השאר אסר על תיירים רוסים להגיע לטורקיה. לרוסים זה ממש לא שינה אם המטוס שלהם חדר למרחב או לא, גם לכמה שניות. הם לא ויתרו כי הפירוש מבחינתם היה שלרוסים אין כביכול עליונות אווירית ובכלל באזור".
"הפלת המטוס הסעודי יכולה להעיד על פגיעה בעליונות האווירית שלהם, שפתאום לא תהיה להם יכולת לתקוף מהאוויר או שאם יתקפו יפילו להם עוד מטוסים. המשמעות גדולה וברורה מאוד".
תא"ל במיל' אסף אגמון
כבר אחרי התקרית האחרונה בה הופל מסוק של צבא אסד מיהרו הרוסים לשחרר סרטונים של תקיפות אוויריות בסוריה ולאותת לטורקים מי הבוס.
"אם אסד לא היה מקבל בסוריה מטריה אווירית מהרוסים, המורדים היו גומרים אותו", מפרשן התא"ל במיל' הישראלי את השפעת העליונות האווירית על יחסי הכוחות. "כולם היו בטוחים שאסד גמר את הקריירה אבל ברגע שקיבל את המטרייה האווירית הוא יכול היה לבוא גם עם המטוסים והמסוקים שלו, לזרוק פצצות על האזרחים, להרוג אותם באלפים ולנצח".
אגמון מוסיף ואומר שבמקרה של הפלת מטוס הקרב הישראלי, התרגלנו לכך שאנחנו פועלים שנים ברחבי המזרח התיכון ואף מטוס לא נשרט אפילו. "כל הסיסמאות האלה של חיל האוויר הטוב ביותר בעולם ופתאום מפילים לנו מטוס. כביכול פגיעה בתדמית, בהרתעה ובזה שאף אחד לא יוכל לחיל האוויר שלנו. זה אכן משהו שלא היה צריך לקרות, הייתה תקלה ולזכות חיל האוויר צריך לומר שתחקרו את זה נכון והפיקו לקחים".
ויש עוד משהו שנכנס לכל המשוואה הזו, והיא ההילה של מקצוע הטייס, של עולם התעופה. לכן כאשר טייס ומטוס נופלים הפגיעה היא גם ברגש של האנשים.
"אני מזכיר שהיו תקופות שנפלו הרבה מאוד מטוסים", מדגיש הטייס הישראלי במיל'. "במלחמת ששת הימים שהייתה המבצע הכי מפואר של חיל האוויר, עשרה אחוז מהמטוסים נפלו שזה בלתי סביר. זה לא תפקיד מחוסן מסכנות כמובן. פשוט התרגלנו לעליונות אווירית מוחלטת. שכחנו שטייסים הם בשר ודם, גם הם יכולים לטעות בשיקולים שלהם".
עם כל הכבוד לשיירות שחוצות את הגבול מטורקיה לסוריה, לאוניית הנשק שתפסו האמריקאים בדרכה מאיראן למורדים בתימן או למתקפות הסייבר, הקרב על העליונות האווירית הוא עדיין היוקרתי והמדמם מכולם וכל צד מנסה לייצר בו את תמונת הניצחון האולטימטיבית או יותר נכון את תיעוד הווידאו שמופץ בכל המסכים.