ביום שלישי (23.1) קיימה ועדת החוץ והביטחון, בראשות ח"כ אבי דיכטר (הליכוד) דיון מהיר בנושא "התמודדות עם תופעת גנבות מבסיסים ושטחי אש", שהוגשה על-ידי ח"כ ענת ברקו (הליכוד). הנושא עלה לדיון בעקבות מחאה של אנשי מילואים רבים שהתאמנו בבסיסים בדרום.
במהלך הדיון נחשפו ההיקפים של תופעת הגנבות, שעיקרה בבסיסים בדרום הארץ: בבסיס צאלים לבדו נרשמו בשנת 2017 – 50 אירועי גנבה. מדובר בעלייה של כמעט 9% מכמות האירועים שנרשמה ב-2016. בבסיס גבעתי בשדה תימן נרשמו 33 מקרי גנבה נוספים. לרוב, מדובר בציוד אישי של חיילים, אבל גם ציוד צבאי, אמצעי לחימה, לבנות חבלה, טילים וכלי נשק אישיים. "זה ביזיון אחד גדול. זו בעיה לאומית והנשק הזה הורג את אזרחי מדינת ישראל. שב"כ רץ אחרי כל חגורת נפץ, בזמן שמחסני צה"ל הפכו למחסן נשק עבור ארגוני טרור ופשיעה. יש כאן פשיעה חוצה מגזרים, דתות ועדות. פגיעה עקבית בכשירות צה"ל וביכולת לבצע אימון תקין", אמרה ח"כ ברקו.
אבל מה שבאמת קומם - בעיקר את אנשי המילואים שמנהלים את המחאה ברשת - הם דבריו של ראש חטיבת מבצעים בצה"ל אל"ם ערן אוליאל. למרות שצה"ל השקיע מיליוני שקלים בשיפור יכולות האבטחה בבסיסים וישנה כוונה להוסיף עמדת שמירה שתכלול גם את חניון הרכבים, שנחשב ליעד עבור העבריינים בצאלים, בדבריו, העביר אל"ם אוליאל את האחריות לנושא הגנבות - על החיילים עצמם.
"זו תופעה מטרידה, אך בפועל צה"ל לא אמור לטפל בה. אני לא יכול לתת מענה בנוהל פתיחה באש במקרה של גנבת ציוד אישי. מצופה אחריות אישית מכל חייל. איש מילואים שבא לשרת לא צריך למצוא את עצמו כנפגע אלימות או עבריינות. אולם, יש לזכור שצה"ל אינו הגוף האמון על הטיפול בפשיעה. כמפקד חטיבת מילואים בעבר, בכל התדריכים מדגישים את האחריות האישית לציוד", אמר אל"ם אוליאל.
אז למה לא נעשה כלום?
דבריו של אל"ם אוליאל עוררו זעם בקרב אנשי המילואים שהגיעו לדיון. נציג תנועת רגבים רס"ן במיל' מאיר דויטש אמר בדיון שמנתונים שיש בידיו, הוגשו רק חמישה כתבי אישום בנושא. באחד המקרים שהציג, הפתיע דויטש את חברי הועדה בפסק דין בו המדינה חויבה לשלם פיצויים לגנב שפרץ למחסן חומרי נפץ ונפצע מהתפוצצות עקב הגנבה.
אנשי מילואים נוספים הסבירו שחייל מילואים שמגיע להתאמן לקראת המלחמה הבאה, לא רוצה להסתבך. נהלי הפתיחה באש בדרום הארץ לא שונים מאלה בתל אביב, ובמידה ויופעלו, יגררו חקירה, תיק משפטי ולהתמודד עם עלויות של עורכי דין. איתמר כהן, מ"פ במילואים סיפר שבעת נסיעה בשטח, כשהציוד קשור לרכבו, הגיע לצד הרכב טרקטורון, והרוכבים חתכו את השרשראות שקשרו את הציוד וברחו אתו. "זה אירוע שמתרחש בשלוש לפנות בוקר, כבר בשש יש לגופי הביטחון מידע מה נגנב ואצל מי הוא, אז למה לא נעשה כלום?".
בניגוד לדבריו של אל"ם אוליאל, נציג חטיבת המודיעין של המשטרה, רפ"ק רונן ישי אישר ששיתוף הפעולה עם הצבא הוא לא חסר תקדים. "אלה בד"כ ארגוני פשיעה שמחפשים את הנשק הצה"לי התקני ולא רובים מאולתרים מסוג קרלו כמו שיש בשטחים. אם באירוע פלילי קלאסי אנחנו שמים דגש על לתפוס את העבריין, פה יש דגש על איתור כלי הנשק באותה מידה, אם לא יותר, וככל שהגנבה יותר קטנה, יותר קשה לאתר את הגנב. חשוב לזכור ששטחי האש עצומים, ואין לדעת מאיפה יצא הגנב, שלרוב עם רכב שטח. מצבת כוח האדם במשטרה לא מאפשרת הצבת שומר קבוע בחניון של בסיס למשך שבוע של אימון, מבלי לפגוע בפעילות חיונית לא פחות".
תופעת הגנבות אינה חדשה, בטח שלא בבסיס צאלים, שם מתבצעות גנבות כבר למעלה מעשור. "אנחנו מאמנים יחידות למבצעים, ומהצד השני של המתרס יכול להיות שנשק צה"לי יופעל נגדם. כשגורם אכיפה הופך להיות יעד העבירה, ברור שמדובר בנזק כפול ומכופל. הרי עצם הכניסה לשטח אש היא עבירה על החוק, עוד לפני הגנבה, והם עושים זאת בלי בעיה", סיכם ח"כ דיכטר.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: צה״ל פועל לטיפול בתופעה המדוברת בכלל האמצעים בשיתוף עם משטרת ישראל. בבסיס צאלים מתבצעת פעילות שוטפת לשיפור המיגון ולמניעת הישנות אירועים אלו. בין הצעדים הננקטים ניתן למנות סיורים יזומים להרחקת הגורמים הפליליים מחניון כלי הרכב האזרחיים, הגברת אבטחת הכוחות בשטח, מארבים ותצפיות בשיתוף משטרת ישראל ותגבור אבטחת מתקן האימונים האורבאני. כמו כן, מתבצעת התקנת מצלמות ברחבי הבסיס וכלל נשקיות הבסיס חוברו למצלמות ואזעקות. צה״ל מודע לבעיה הקיימת ומתבצעת חשיבה מקיפה מלבד התהליכים שצויינו לעיל בכדי למגר תופעה זו.