שימוש בטכנולוגיה ובכוח אדם מיומן מעולם לא הספיקו כדי להבטיח ניצחון סוחף. טקטיקה ואסטרטגיה חשובות גם הן – אך לעיתים, יש צורך בתחבולות של ממש כדי להכריע את הקרב. משתמשי אתר Quora, אתר האינטרנט המוביל לשאלות ותשובות שנכתבות על ידי הגולשים, התבקשו לענות על השאלה מה הם הטריקים המתוחכמים ביותר בהיסטוריה של המלחמות. הנה כמה מוצלחים במיוחד, ואנחנו הוספנו גם אחד משלנו.

1. מבצע קציצה

6 טקטיקות (צילום: wikipedia)
תעודת הזהות המזויפת שיצרו הבריטים | צילום: wikipedia

מלחמת העולם השנייה - בריטניה נתונה להפצצות כבדות, והקודקודים מחליטים לצאת למבצע הטעייה יוצא דופן. הם קוראים לו בשם עם הקונוטציה הישראלית משהו, "מבצע קציצה", במהלכו הם שותלים מידע מוטעה בקרב קציני הצבא הגרמני. לצורך כך, הבריטים לקחו גופה של הומלס אנונימי ויצרו לו תעודת זהות בדויה של קצין בכיר בחיל הים הבריטי.

על הגופה הם שתלו מפות מתוך תכנית לכאורה של בנות הברית לפלוש ליוון במקום לסיציליה שבאיטליה, ואת הגופה הם השליכו לים מול חופי ספרד. המידע התקבל בגרמניה, וקציני הצבא שלחו את כוחותיהם ליוון, מתוך מחשבה ששם בעלות הברית עומדות לתקוף. במקביל, בנות הברית שלחו את הכוחות לסיציליה שבאיטליה, שם לא נתקלו בהתנגדות.

2. סיגריות מתובלות בהרואין

6 טקטיקות (צילום: wikipedia)
הצבא העות'מאני. נגמרו הסיגריות | צילום: wikipedia

שוב תחבולה בריטית, והפעם במלחמת העולם הראשונה בחזית הים תיכונית כנגד הטורקים. הבריטים הבינו שלטורקים אזל משאב חשוב במיוחד ללחימה – סיגריות. בניסיון להוריד לחיילים את המוטיבציה להילחם, הם שלחו סיגריות עטופות במודעות תעמולה. הטורקים שלא נפלו בפח, הודו לבריטים על המתנה אך שרפו את העטיפות ועישנו את הסיגריות. כעת, הבריטים החליטו לשנות טקטיקה, ושילבו את הסם הרואין בתוך הסיגריות. הפעם הם נתקלו דווקא בהתנגדות פחות נחרצת.

3. העברת ספינות דרך היבשה

שוב הטורקים, והפעם - הכיבוש העות'מאני של קונסטנטינופול בשנת 1453. הביזנטים, מולם נלחמו הטורקים, הקימו מחסום עצום בגודלו במיצר שחיבר את קונסטנטינופול לים. בכך למעשה הם חסמו באופן יעיל את הצי העות'מאני שעשה את דרכו לבירת האויב.

על מנת להתגבר על המחסום, הטורקים החליטו להעביר את ספינות הצי שלהם דווקא דרך היבשה. כך למעשה הם עקפו את השרשרת, תקפו את הביזנטים וכבשו את העיר שכיום מוכרת לנו כאיסטנבול.

4. טיפול עם טוויסט בשבויי מלחמה

במהלך מלחמת העולם השנייה, קצינים גרמנים שנתפסו על ידי הצבא הבריטי שוכנו במקום שהיה ההפך הגמור ממה שאתם יכולים לדמיין כמחנה שבויים. הם ישנו בחדרים מפוארים, האזינו לרדיו הגרמני ואפילו הורשו לשוחח זה עם זה באופן חופשי. מה שהם לא ידעו זה שהבריטים מאזינים ומקליטים את כל השיחות שלהם. כך, כשהם מדברים באופן נינוח וחופשי, הבריטים למדו על האסטרטגיה הצבאית ועל ההיררכיה בצבא הגרמני.

5. חתולים זה שם המשחק

שנת 525 לפני הספירה. הפרסים מבקשים להרחיב את האימפריה שלהם אל שטחי מצרים. בידיעה שהמצרים מייחסים חשיבות עליונה לחתולים, אפילו מתייחסים אליהם כמעין קדושים – הפרסים השתמשו בחתולים כאמצעי לחימה. במהלך הפלישה למצרים, הם ציירו חתולים על המגנים שלהם ואפילו הביאו חתולים לקרב על העיר המצרית פלוסיום. המצרים סירבו לתקוף את החתולים ובכך אפשרו לפרסים לכבוש את העיר.

6. החלטה ישראלית: הגישה העקיפה של אסף שמחוני

מבצע קדש (צילום: אברהם ורד, ארכיון צה"ל ומערכת הביטחון)
מסדר סיום מבצע קדש: משה דיין, אסף שמחוני ואברהם יפה | צילום: אברהם ורד, ארכיון צה"ל ומערכת הביטחון

החלטה נועזת ומחושבת של אלוף פיקוד צעיר במהלך מבצע קדש הייתה הגורם המכריע בניצחון הבזק של צה"ל במבצע. אסף שמחוני החליט להכניס את חטיבת הטנקים חטיבה 7 מוקדם יותר ללחימה ובהפתעה. הדבר גרם לשינוי היסטורי בתורת הלחימה של צה"ל, שמאז מתבססת על הפתעה, תנועה מהירה, תמרון, ריכוז המאמץ ושינויי משימה מהירים.