בין פרסומים ציניים בפייסבוק לתגובות זועמות, אולי נתקלתם בארגון הדתי הפרימיטיבי "עצת נפש", שמסרב לקבל על עצמו ערכים של קבלת האחר. נראה כי לצד אמירות כמו "תעשו את זה בבית שלכם" ברוח ההומופוביה החדשה, יש מי שפועל לטיפול מיידי ב"בעיה". בימים אלו ארגון "עצת נפש", שייעד עצמו ל"תיקון גברים בעלי נטיות הפוכות", מאיים להתרחב עם ארגון נוסף הנקרא "נפשך" במטרה להתעסק גם עם נשים להט"ביות.
>> מבט מבפנים: כך נראים טיפולי ההמרה של ארגון "עצת נפש"
>> "זה מתחיל בתירוץ: אני רק אעשה אף וחזה ואני אפסיק לעבוד"
השבוע התפרסמה קריאה לגיוס מתנדבות לארגון "נפשך", שמיועדת לנשים עם "התמודדות לסבית". היוזמה החדשה והמפוקפקת מתווספת ל"תיקונים" שמציע "עצת נפש", שמזהה הומוסקסואליות כלא פחות מהפרעה פסיכולוגית. הארגון פועל מתוך אמונה כי מדובר בתופעה המצריכה שינוי, ומיישם זאת באמצעות טיפול של אנשי מקצוע, סדנאות וכן קו סיוע לטיפול בהומוסקסואליות, "נטיות הפוכות" כלשונו. עד כה הארגון פנה לגברים בלבד ופעל בירושלים, חיפה, אילת ובתל אביב.
"העובדה היא שמרכז עצת נפש מציל חיים, אך אנו לא יכולים לעשות זאת לבד. אנו זקוקים לעזרתך", כך נכתב במודעה שפורסמה, "הארגון פועל על ידי מתנדבים, בהכוונת אנשי מקצוע מתחומי הפסיכולוגיה והחינוך, ובתמיכתם של גדולי התורה מכל גווני הציבור הדתי והחרדי, המלווים בהדרכם את המתנדבים".
"הארגון הולך בדרך של הלכה", טוענת יעל, רכזת סייעות בארגון "נפשך", "בדרך כלל מישהי מתקשרת מתוך מקום של מצוקה או חוסר ודאות עם עצמה. ברגע שיש בלבול מבררים יחד עם המתקשרת מה היא רוצה מעצמה, הכוונה לכל אישה שמתמודדת עם קושי בזהות המינית שלה, שחווה נטיות הפוכות. אם את שואלת אם יש סיפורי הצלחה, שאישה הצליחה להרגיש רגשות למין השני אז כמובן, יש הרבה סיפורים כאלה שבאמת הראו הצלחה".
האם באמת ניתן "לגאול אותנו מייסורינו"?
המרכז מאמין כי באמצעות טיפול בשיטת "שבעת הצעדים להתמודדות עם נטיות הומוסקסואליות", יתאפשר ריפוי מלא גם של נשים, דבר שיוביל ל"החלמה" המיוחלת. "בדרך כלל נטייה מינית הפוכה היא רק קצה הקרחון", ממשיכה יעל, "זה בדרך כלל משהו שהוא הרבה יותר עמוק משם, ועל זה מדבר הטיפול שעוזר עם השלמה ואהבה עצמית. יש הרבה סיפורים כאלה שהראו הצלחה, שמישהי שבאה עם קושי, שהיה לה קשה עם עצמה והמשיכה שלה, והיא רצתה לעשות שינוי כי לא היה לה טוב עם איך שהיא. אחרי טיפול, שבו היא עברה תהליך, היא גילתה בעצמה משיכות כלפי המין השני, ויש מקרים שגם נשים וגם גברים יכלו להתחתן ולהקים משפחה".
כתוב באתר שמדובר בטיפול בהתמכרויות ונטיות הפוכות. יש קשר ביניהן?
"יכול להיות קשר ביניהן. לפעמים בנאדם מתמכר גם לקשר או מתמכר למשהו מיני. יש כל מיני התמכרויות. צריך לבדוק האם זה בא ממקור של התמכרות או מקור אחר".
אז יכול להיות שאם מישהו היה עם בן אותו מין, הוא מתמכר לנטייה המינית?
"כן. לא בדיוק לנטייה המינית, צריך להסביר את זה בהרחבה. אפשר להתמכר להתנהגות, לכל התנהגות כמו לאכול יותר מדי או לעשות שופינג, לעבוד יותר מדי. ככל שאדם בונה לעצמו מסלול במוח, שזה מה שהוא עושה כדי להרגיע את עצמו ושזה מה שהוא עושה כדי לתת לעצמו הרגשה טובה, הוא יעשה את זה יותר ויותר. לכן זה יכול להיות בתוך מסגרת ההתמכרויות".
"כן, כן. יש כאלה גם שלא, יש כל מיני פקטורים ואני צריכה לשבת עם בנאדם ולראות מה הסיפור האישי שלו".
אז זו מחלה שכן אפשר להירפא ממנה?
"אני ראיתי הצלחות, אני לא יכולה להגיד לך שאצל כל אדם זה עובד. יש כל מיני פקטורים שצריכים לראות מה קורה לאדם בכל מיני תחומים. צריך לראות אם יש רצף של משיכה. יש אנשים שנגעלים מהמין השני ויש אנשים שפשוט לא נמשכים. יש כל מיני".
זה משהו שמבחינה פסיכולוגית מוגדר כהפרעה?
"היום לא, פעם היה. הם שינו, הם שינו את הדיאגנוזה. מקובל שזה משהו נורמטיבי".