>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
עוד לפני הבחירות עלתה בקהילת הלהט"ב ביקורת חריפה על חבר כנסת טרי, אשר ספק נמצא בארון ספק נכנס אליו מחדש. מאז פרסם גל אוחובסקי את טורו, בו יצא נגד אאוטינג לשחקן מפורסם, תוך ביקורת חריפה על אותו חבר כנסת, צף לו מחדש הדיון בשאלה האם לאדם מפורסם, קל וחומר לנבחר ציבור, יש הזכות לפרטיות. נפתח ונאמר כי mako גאווה פנה לאותו חבר כנסת והציע לו להגיב בעילום שם. חבר הכנסת סירב להגיב.
אוחובסקי עצמו העדיף שלא להתראיין לכתבה זו, על מנת שלא להצטייר כמי שיוצא "למסע צלב" נגד אותו חבר כנסת. "את מה שיש לי להגיד כתבתי בטור שלי", הסביר.
אז בקצרה: לשיטתו של אוחובסקי (ולמען הגילוי הנאות: כותב שורות אלו מסכים עמה לחלוטין), בעידן שבו הכל חשוף בפייסבוק ולא ניתן להסתיר דבר, לרבות זהותם של אסירים ביטחוניים, אין למפורסם מקום יותר להתחבא בארון. "רצית להתפרסם? הצלחת? כל הכבוד", כותב אוחובסקי. "אבל עכשיו תשלם את המחיר, בין אם זו חברה חדשה או חבר חדש".
באשר לשחקן המפורסם, מבהיר אוחובסקי כי מערכת היחסים שלו עם גבר היא דבר חדש בחייו, ולכן הוא משוכנע שהקהילה יכולה להמתין עד שבאמת יהיה "סגור על עצמו", כהגדרתו.
"מובילי דעת קהל שנמצאים בארון – מסר שלילי"
"יש עדין הרבה צביעות סביב העניין הזה של יציאה מהארון", מבהיר אוחובסקי בטורו. "רק כדי להזכיר, במשך שנים, אף אחד לא שאל את יהודה פוליקר או יהודית רביץ שאלה ישירה על העניין בראיון. ואילו משה פרץ, שבקרוב יתחתן עם חברתו, נאלץ כבר שנים לענות על שאלות בעניין בכל ראיון עיתונאי, בגלל איזה שמועה לא ברורה, שלא ברור מי הפיץ אותה".
מי שחשף את כל הנושא הוא ערן סויסה, כתב התרבות והבידור של ישראל היום. סויסה מחזיק מאחוריו רזומה של כתיבה ועריכת טורי רכילות. לשאלת mako גאווה איפה עובר הקו האדום של האאוטינג, הוא מבהיר: "אין קו אדום, חד-משמעית לא מוציאים מהארון אף אחד, וזה לא משנה אם זה חבר כנסת, שחקן קולנוע, אליל בנות או זמרת מפורסמת".
עם זאת, אומר סויסה, העניין חייב לשיטתו לעלות לדיון בכל פעם מחדש בשל מעמדם הציבורי של מפורסמים. "מי שקרא את הכתבה שלי ולא שמע על מי שהוזכר שם קודם, לא הצליח לזהות אותם. הנושא עלה לדיון בצורה אינטליגנטית. העמקנו בו, דיברנו עליו, האנשים שדיברנו עליהם לא זוהו ובגלל זה הרגשתי מאוד בנוח והרגשתי שזה חשוב".
אז למה בכלל לפרסם את זה אם גם ככה לא מספרים על מי מדובר?
"כי כשאנשים מפורסמים, אנשים בעלי השפעה, מובילי דעת קהל נמצאים בארון, מצד אחד זאת זכותם ויש להם את הסיבות שלהם. מצד שני, יש לזה מסר שלילי מאוד. הלוא חלק מהציבור יודע מה הנטיות המיניות שלהם, ואומרים: "וואלה, זה משהו רע. אם אני נער בן 16 שמעריץ את אותו שחקן או אדם בן 30 שבחר באותו חבר כנסת, המסר הוא: 'ברור שאתם יודעים עלי, אבל להיות הומו זה משהו שראוי להסתיר. זה איום".
החוק אוסר על אאוטינג: לשון הרע או חדירה לפרטיות
לשם הבהרה: מבחינת החוק, אסור לפרסם בתקשורת אודות נטייתו המינית של אדם, אלא אם הוא יצא בעצמו מהארון. ללא הוכחה, ניתן להרשיע את המפרסם בעבירה של לשון הרע. ואם יש הוכחה: חדירה לצנעת הפרט. המצב היחיד בו ניתן אולי להעלות טענה משפטית המצדיקה אאוטינג, היא כאשר פוליטיקאי, נניח, פועל בעקביות נגד זכויות להט"ב. עם זאת, הדבר לא עמד במבחן בית המשפט, ועל כן הוא נשאר בגדר שאלה.
בבריטניה ובארצות הברית, לעומת זאת, לצהובונים יש הרבה יותר חופש. שם למפורסמים אין את הזכות לפרטיות, חד וחלק. פוליטיקאי שיבגוד באשתו מסתכן בפרסום. מפורסם בארון מסתכן באאוטינג.
בישראל, גם אם יודעים שפוליטיקאי מסוים בגד באשתו, לא ניתן לפרסם זאת, אלא אם אותו פוליטיקאי רץ בבחירות על הקלף של "ערכי משפחה" – נושא שמעולם לא עמד במרכז סדר היום הפוליטי (בניגוד לארצות הברית, למשל).
כך למשל, אם בנימין נתניהו לא היה מתייצב בעצמו באולפני הערוץ הראשון ואומר: "עשיתי מעשה שאני לא גאה בו, בגדתי באשתי", לא היינו יודעים עד היום מי זאת רות בר ועל פרשת "הקלטת הלוהטת".
יו"ר החוג הגאה בעבודה: "זה גורם נזק אדיר לקהילה הגאה"
״אני יכול להגיד ביחס אלי: שהיציאה מהארון שינתה את חיי, ומאוד לטובה, ובשום אופן לא הזיקה או פגעה בשליחות הציבורית שלי", מסר ח"כ ניצן הורוביץ ממרצ, היחיד מחוץ לארון בכנסת הנוכחית, ל-mako גאווה. "לאורך חיי המקצועיים עשיתי ואני עושה הכל, כעיתונאי, כפעיל חברתי ועכשיו כחבר כנסת, כדי לנצח את הפחד והאפליה מסביב. כך שכל אחד יוכל לחיות כרצונו וגם לצאת מהארון בלי שיחשוש מתגובה קשה של החברה. אין ספק שככל שיותר אנשי ציבור ייצאו מהארון זה יתרום לניראות ולהכרה בקהילה הגאה".
יו"ר החוג הגאה במפלגת העבודה, ניב סוניס, סבור כי לנבחרי ציבור אין הזכות להיות בארון וכי יש לשנות את לשון החוק בנושא. "ברגע שהם לקחו על עצמם תפקיד ועמדה כל כך משפיעה, יש בזה משהו מחייב", אומר סוניס. "עצם זה שהם נבחרו מחייב אותם להיות גלויים ופתוחים. יש כאן עניין של אמינות. לשמור משהו שהוא כל כך חשוב ביומיום שלך בתור סוד, זה מצביע על בעיית אמינות.
"הסיבה היותר חשובה: זה גורם נזק אדיר לקהילה הגאה. המסר הוא: 'אל תצאו מהארון, כי אחרת לא תתקדמו בחיים. זה משהו שראוי להסתיר'. זה יוצר תודעה שלהיות הומו, לסבית, טרנס או בי, יש בזה איזשהו פגם".
ואם מדובר באיש ציבור שבאמת אף אחד לא יודע עליו? אולי הוא אפילו נשוי לאישה?
"אם זה מישהו כזה שבאמת אף אחד לא יודע עליו, אז לא הייתה לזה שום השפעה. אבל מי שכבר כולם יודעים עליו, שכבר היה מחוץ לארון, הכניסה שלו לארון ערב הבחירות היא לא לגיטימית בעיניי".
"תפסיקו להזמין את השחקן למסיבות של הומואים – זה ילדותי ומביך"
גם בעיני סויסה יש הבדל גדול בין חברי כנסת לסתם סלבס. "לדעתי זה בסדר שהם בארון, כל עוד הם לא ממציאים אורח חיים שקרי ולא מייחצנים קשר זוגי מפוברק עם בן זוג מהמין הנגדי", אומר סויסה. בהקשר זה אני מזכיר כדוגמה את הראל סקעת, שייחצן זוגיות עם אגם רודברג. "כן, זה היה מביך גם לו וגם לאגם, וזה גם היה זלזול בקוראים.
"אבל אותו חבר כנסת מכהן מטעם מפלגה שמצהירה על תמיכה בקהילה. זה בן אדם שבאטרף היו לו תמונות גלויות, כולם יכלו לראות אותו. זה מישהו שראינו באוויטה, בכל מקום. פתאום לפני הבחירות הוא מסיר את התמונות שלו. במקום שלהיפך, תנצל את המקום הזה, את הבמה החשובה ביותר בארץ, תפעל למעננו, תעשה בשבילנו. זה מה שמקומם, זה מה שמכעיס".
לגבי השחקן המפורסם עליו כתב, סויסה אומר כי חברי הקהילה שמנסים ללחוץ עליו לצאת מהארון מרגיזים אותו. "כולנו, ואני בפרט, צריכים לתת לו את הזמן שלו לעבור את התהליך שלו", הוא אומר. אף אחד לא יודע מה עובר עליו, על החברים שלו, על הקרובים שלו. צריך לתת לו את הזמן שלו, שיעבור את התהליך. הוא לא חייב לשתף אף אחד. תפסיקו להזמין אותו להצגות או למסיבות של הומואים, כי הוא לא יבוא. זה ילדותי וזה מביך".
אבל אתה לא חושב שבעידן הפייסבוק, בעיקר במדינה קטנה כמו שלנו, עצם זה שכתבת עליו לא עושה לו אאוטינג?
"אני באופן אישי, כל מי ששאל אותי, סירבתי להגיב לו. זאת אחת הכתבות שקיבלתי עליהן הכי הרבה תגובות אי פעם. הופתעתי לראות שזאת הכתבה שעוררה הכי הרבה רעש. כל מי ששאל אותי במי מדובר, לא עניתי לו – וגם יעידו על זה אנשים ממערכת mako גאווה".
אבל אפילו אני, שלא שאלתי, גיליתי בקלות במי מדובר. אנשים שבאו לשאול אותי, כבר שאלו אותי עם השם שלו: "זה נכון שהשחקן X הומו?".
"אם הבנאדם לא שומר בדיסקרטיות על חיי המין שלו, זאת כבר בעיה שלו. אני יודע שאני שמרתי עליו מכל משמר. פרסמתי את זה, כי זה נושא חשוב שצף ויצוף עוד הרבה פעמים. בכתבה היו דעות לכל הכיוונים. היו דעות שהטא צריך לצאת מהארון, היו דעות של: 'תעזבו אותו'".
לדעתך המצב בארץ צריך להיות כמו בבריטניה, שבו על מפורסם מותר לפרסם הכל?
"תראה, יש הרבה סיפורים שאני נורא מבואס כשאני לא יכול לפרסם אותם. אבל אני מעדיף לשמור על פרטיות של בנאדם, לא להיכנס לו לתחתונים. יש יציאה ספיציפית מהארון שאני מאוד מחכה לה בתעשייה. וכאשר זה יקרה, זה יהיה רגע חשוב. לנצח יזכרו את היציאה הזאת מהארון. זה יהיה רגע מכונן ומשמעותי לקהילה בארץ".
זמרת מפורסמת: "אני ארוניסטית גאה"
מי שהציגה בפני mako גאווה התנגדות נחרצת לאאוטינג היא זמרת מפורסמת שבמשך שנים מרגישה שלוחצים עליה לצאת מהארון. "מה זה העניין של אבא שלכם מה שאני עושה במיטה?!", היא אומרת. "אני מוכרת את המוסיקה שלי, לא את החיים הפרטיים שלי. מה שאני עושה בלילה במיטה זה העניין שלי. צאו לי מחדר המיטות!".
אבל נטייה מינית זה הרבה מעבר למה שקורה במיטה.
"כשאני מדברת על חדר המיטות, אני מתכוונת לחדר מיטות מטאפורי. נכון שאני מדברת בעיקר על מה שאני עושה במיטה, אבל גם על החיים הפרטיים שלי בכלל. אני מוכרת מוסיקה, וברוך השם, אני מביאה שמחה ואהבה לעם ישראל. למה אני צריכה גם לחשוף את החיים הפרטיים שלי?
"בניגוד להרבה מפורסמים, אני באמת לא מדברת יותר מדי על החיים הפרטיים שלי. אף פעם לא הלכתי למסיבות של לסביות, גם לא בתור נערה, ואף פעם לא הייתי מה שנקרא 'לסבית דומיננטית'. אני חיה את החיים הפרטיים שלי בצנעה".
לדבריה של הזמרת, אחת הסיבות שבגללן היא לא מתכננת לצאת מהארון בעתיד הקרוב, אם בכלל, היא שמשפחתה אינה יודעת דבר. "זה יהרוג את אמא שלי, ואני לא רוצה להתמודד עם זה. אז עם כל הכבוד לאדון גל אוחובסקי, אני לא מבקשת סליחה על זה שאני מפורסמת, מצליחה וכשרונית. הרווחתי את המעמד שלי ביושר, ואני לא צריכה את האישור שלו. אתה יודע מה? תכתוב שאני ארוניסטית גאה".