>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
לרגל יום האישה הבינלאומי יקיים המרכז הגאה בגן מאיר היום (שישי) אירוע מיוחד שכולו מוקדש לנשים שאוהבות נשים. במסגרת האירועים תעלה ההצגה של תיאטרון תה"ל "קיץ אחרון" בבימויה של איה שבא, ביתה הלסבית של השחקנית זהרירה חריפאי ז"ל ותופיע הזמרת רות דולורס וייס. בנוסף, תתקיים הרצאה של דנה אולמרט, מרצה בחוג לספרות באוניברסיטת תל אביב ועורכת בהוצאת אחוזת בית ובתחנת כתיבה. אולמרט היא גם ביתם של עליזה ואהוד אולמרט, רה"מ לשעבר.
בהרצאה תספר אולמרט על פריצתן של המשוררות העבריות הראשונות אל המרחב הפומבי שהתרחשה בשנות העשרים של המאה העשרים. עד אז הייתה השירה העברית בגדר מועדון גברי סגור. ההרצאה תציג את תהליך ההתמודדות הפואטית של המשוררות עם המורשת העברית-המגדרית המזהה נשים עם פסיביות ושתיקה ותעקוב אחר הדרכים השונות שבהן נפרצו התפיסות השמרניות.
"גברים נהנים מעמדה פריבילגית"
ניצלנו את השתתפותה באירוע, כדי ללמוד מאולמרט על הסיבה בגינה נשים בישראל 2013 עדיין אינן מצליחות להתברג בעמדות מפתח – גם בתוך הממסדים של הקהילה הגאה. "נשים נמצאות בחוד החנית של כל אקטיביזם פוליטי בישראל ובעולם, אבל הן נוטות לפעול בתוך גופים אנטי ממסדיים או כאלו שנמצאים בשוליים", היא מסבירה."זה קשור גם בקשיים ממשיים שלא מאפשרים להן להשתלב בתוך הממסד וגם מתוך עמדה חשדנית (שיש לה הנמקות היסטוריות מוצקות ומוצדקות) כלפי ממסדים".
אולמרט מתייחסת בין היתר לאופן בו גברים הומואים מתברגים בתפקידי מפתח גם בתוך הקהילה, ומסבירה: "צריך לזכור שגברים הומואים הם אולי מיעוט בהקשרים מסוימים, אבל הרבה מהם גם נהנים מעמדה פריבילגית בכל הקשור להשתלבות בעמדות כוח והשפעה, וגם בתוך הממסדים של הקהילה הם ממהרים לאייש את העמדות הללו ופועלים על פי דפוסים מוכרים של 'חבר מביא חבר' (male bonding) שאינו שונה מן הדפוס שעל פיו פועלים גברים הטרוסקסואלים".
אולמרט נולדה בירושלים וגרה היום בתל אביב עם דפנה בן צבי. יחד הן מגדלות את שתי בנותיהן, עמליה ואביגיל. זוגתה של אולמרט היא סופרת ילדים ומרצה במכללת ספיר ובאוני' תל אביב בחוג לפילוסופיה. הספר האחרון שלה "שירים לעמליה" עוסק בחוויות מכוננות של ילדות ומוקדש לעמליה, הילדה הגדולה שלהן, שהיא היום בת חמש וחצי. "אנחנו מגדלות את הבנות בהורות משותפת עם האבות שלהן", מספרת אולמרט על התא המשפחתי שיצרו.
הספר המחקרי של אולמרט שראה אור השנה, עוסק בנשים הראשונות שהיו משוררות עבריות ובהתמודדויות הפסיכו-פואטיות שלהן עם יחסי הכוח המגדריים במרחב הארץ ישראלי של שנות העשרים. קצת יותר על הספר ועל המחקר שלה תסביר אולמרט בהרצאה שתקיים במרכז הגאה בגן מאיר ביום שישי. בין היתר, תספר על פריצתן של המשוררות העבריות הראשונות אל המרחב הפומבי שהתרחשה בשנות העשרים של המאה העשרים. עד אז הייתה השירה העברית בגדר מועדון גברי סגור. ההרצאה תציג את תהליך ההתמודדות הפואטית של המשוררות עם המורשת העברית-המגדרית המזהה נשים עם פסיביות ושתיקה ותעקוב אחר הדרכים השונות שבהן נפרצו התפיסות השמרניות.
ההצגה "קיץ אחרון"
"המחקר הנוכחי שלי עוסק בספרות הישראלית מאז אוסלו ובוחן, בין היתר, דמויות של אמהות לחיילים בספרות. מעניינות אותי ההצטלבויות בין שמרנות מגדרית לשמרנות לאומית בספרות בת הזמן. אני חושבת שהיום, שאלות של מגדר מעניינות אותי יותר מאשר השאלה האם היצירה נכתבה על ידי אישה או על ידי גבר. כלומר, מעניין אותי לקרוא יצירות ספרות - שנכתבו על ידי גברים ונשים - שמאתגרות תפיסות נוקשות ושמרניות של מגדר".
בין היוצרים האהובים עליה בספרות העברית אפשר למנות את ברנר, גנסין, וולך, אורלי קסטל בלום, רונית מטלון, יובל שמעוני, שירה סתיו, יעל נאמן, יעקב ביטון, אפרת מישורי, נעם פרתום.
חוץ מאולמרט, תוצג בהמשך הערב ההצגה של תיאטרון תה"ל "קיץ אחרון" בבימויה של איה שבא, ביתה הלסבית של השחקנית זהרירה חריפאי שהלכה לעולמה זה מכבר. ההצגה מספרת את סיפורן של שבע נשים לסביות נפגשות לבלות את הקיץ, כהרגלן מידי שנה, במפרצון קיצי, לשם נקלעת בטעות אווה, הטרוסקסואלית, הנמצאת במשבר גירושין מבעלה. מכאן מתחילה עלילה עדינה, משעשעת ועצובה החושפת את החולשות והעוצמות האנושיות ועוסקת בחיפוש אחר אהבה וחברות אמת תוך ניסיון להתמודדות בלתי מתפשרת עם החיים והמוות. מחזה על חברות בין נשים, אהבה בין נשים והכוח שלהן יחד.
את סוף השבוע המיוחד תקנח עם הזמרת רות דולורס וייס. דולורס וייס היא זמרת ויוצרת ישראלית השרה בעברית ובאנגלית. סגנונה משלב בין ג'אז, בלוז, מוזיקת נשמה, פולק ומוזיקת רוק. בן שלו כתב עליה ב"הארץ": "רות דולורס וייס היא הזמרת הכי טובה שעלתה על במת המוסיקה הישראלית בשנים האחרונות".