>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
בית האגודה למען הלהט"ב ברחוב נחמני בתל אביב התמלא אמש (ה') בפעילים, ראשי ארגונים ועיתונאים, לאחד המפגשים המעניינים ביותר מאז הבחירות: שיחה עם חבר הכנסת הטרי משה פייגלין. פייגלין, הסמן הימני-קיצוני של הליכוד, הציג במפגש גישה ליברלית ובו ביקש לשרטט קו בין התמיכה במאבק בבריונות ובאפליה לבין התנגדותו לנישואים בין בני אותו מין. פייגלין ביקש גם להתנער מהמילים "אני הומופוב גאה", בהן התנסח בטור שכתב ב-2009 ו"כיכב" ברשתות החברתיות לפני הבחירות.
את המפגש יזם עו"ד אמיר אוחנה מ"גאווה בליכוד", והשתתפו בו, בין השאר, יו"ר האגודה למען הלהט"ב, שי דויטש, מנהלת בית דרור, יעל דורון, מנכ"ל איגי – ארגון הנוער הגאה, אבנר דפני, פעילים מארגוני הקהילה הדתיים הו"ד, חברותא ובת קול ופעילים נוספים.
כבר בתחילת המפגש, הבהיר פייגלין: "אני עושה הפרדה בין זכויות האדם שלכם שחייבות להישמר, ושם אני רואה את עצמי עוזר לכם, לבין המקום שבו מנסים לייצר סולם ערכים חדש. שם אני מרגיש שזה כבר דוחף אותי לארון".
"כלל לא עמדה על הפרק השאלה אם להיפגש עם פייגלין או לא"
יו"ר עוצמה – הזרוע הפוליטית של האגודה, שבי גטניו, ציין בתחילת דבריו כי בארגונים ובקבוצות מסוימות בקהילה התקיים דיון האם זה ראוי להיפגש עם פייגלין לאור עמדתו בנושא להט"ב בעבר ואולי אפילו בהווה.
"כמי שעוסק בקידום זכויות להט"ב כבר כמעט שני עשורים וכמי שבעבר הידפק על דלתות נבחרי ציבור רבים, שהתרחקו מנושא הלהט"ב כמו מצרעת, אני פשוט מזועזע מעצם הדיון המטופש הזה", אמר גטניו. "נעשתה פנייה אלינו מכיוונו של נבחר ציבור שמעוניין לפגוש אותנו, לשמוע ולהכיר את הבעיות השומות של חברי הקהילה בישראל.
"מהרגע הראשון, כשהובן כי אין זה לצורך ניצול ציני או לפגיעה בקהילה, לא עומדת כלל על הפרק השאלה האם לפגוש אותו או לא. האגודה היא עמותה שחרטה על דגלה את החובה לקיים את זכויות הלהט"ב, היא איננה גרורה פוליטית של מפלגה זו או אחרת".
גטניו הוסיף: "המצב הגרוע ביותר עבורנו הוא מצב של היעדר שיח ולא מצב של מחלוקת. הלוואי ויגיע היום שבו נקבל פנייה מרבניה של אגודת ישראל, שירצו לבוא, לשמוע ולהבין לעומק על הסוגיות שהם כה ממהרים לפסוק בהן מתוך בורות וחוסר ידע".
"התורה אוסרת על משכב זכר – אבל גם אוסרת להדליק אש בשבת"
גם יו"ר האגודה דויטש וגם ח"כ פייגלין אמרו, כל אחד בתורו, כי ההישג הגדול ביותר של המפגש הוא עצם קיומו. אחרי סקירה על מצב הקהילה שנתנו דויטש ולאחר מכן גם מנהלת בית דרור יעל דורון, הבהיר פייגלין את עמדתו ביחס להומוסקסואליות.
"התורה אוסרת על משכב זכר", אמר. "אבל התורה גם אוסרת להדליק אש בשבת. ורבים מחבריי ואפילו בני משפחתי היקרים מדליקים אש בשבת. זה לא אומר שאני לא אכבד אותם או את זכויותיהם".
חלק נכבד מהדיון עסק בהתנגדותו של פייגלין לנישואים בין בני אותו מין, כאשר פייגלין הציג את עמדתו החד-משמעית לפיה ערעור "המשפחה הנורמטיבית", כהגדרתו, מסכנת אותו ומחזירה אותו לארון.
"הומופוביה זאת אנטישמיות, אנחנו חיים כמו אנוסים"
יו"ר האגודה לשעבר, אבי סופר, ביקש להוכיח את פייגלין על משמעות דבריו באותו טור שכתב בשנת 2009 בעיתון מקור ראשון, תחת הכותרת "אני הומופוב גאה". "כשמישהו מנבחרי הציבור שלנו אומר: 'אני הומופוב גאה', יושב ילד בן 15 ומת מבפנים", אמר סופר. "התורה שאתה מאמין בה אמרה שהחיים והמוות ביד הלשון.
"בוא אני אגיד לך מה זאת הומופוביה: הומופוביה זאת אנטישמיות! אנחנו חיים כמו אנוסים. ברי המזל שמצליחים להגיע ליעל (מנהלת בית דרור, ד.ז), עם כל המצב הקשה, זה ברי המזל. רובנו לא מגיעים לזה בכלל, חווים אלימות קשה מאוד. כשבא אליך מקרופון ואתה אומר: 'אני הומופוב גאה', זה מכוון את הלך הרוח. אתה חושב שההורים שזורקים את הילדים מהבית זה הורים מטורללים? לא, אלה עורך הדין והפסיכולוגית מרמת אביב".
פייגלין אמר בתגובה: "כל מי שכתב אי פעם מאמר יודע שאת הזכות לקבוע כותרת לוקח לעצמו העורך. אני מקווה שקראתם את המאמר ולא רק את הכותרת. ומה לעשות, הכותרת הזאת משכה הרבה מאוד אש ותשומת לב. שאלו אותי המון לפני הבחירות האם השתניתי. חזרתי ואמרתי: לא השתניתי.
"אני כן יכול להגיד על דבר אחד שבו במובן מסוים השתניתי וכתוצאה ממה. חבר קרוב שלי, בנו יצא מהארון, וביקש להיפגש איתי. בחור מאוד אינטליגנט, הרבה מעל הממוצע. ישבתי איתו כמה שעות, והבנתי דברים שלא הבנתי קודם לכן. המפגש עם הנער הצעיר הזה יותר מכל אחד אחר הצליח להסביר לי כמה דברים.
"היום אני מבין דברים בצורה קצת שונה, ואני בהחלט מבין את המצוקה, מזדהה עם המצוקה וחושב שאני במקום אחר מבחינת האמפתיה. אולי לא בררתי את מילותיי במאמר, אבל אם היה פחד, זה לא פחד מזה שאתה הומו, לא מזה שתצאו לי מהארון. זה היה פחד מזה שתיצרו כרסום בערכים הנורמטיביים של משפחה".