כמעט לכל אחד מאיתנו יש כרטיס באתר היכרויות כלשהו – אבל עד כמה אנחנו באמת בטוחים שם? העולם הוירטואלי מואשם תכופות בהיותו בלתי אמין ומסוכן. על פי הסיפור שלפניכם – נראה שיש לכך סיבה מוצדקת.
משטרת ישראל עצרה שלשום צעיר בשנות העשרים לחייו בחשד למעשי גניבה שונים. על פי החשדות, הצעיר – שכינה עצמו "פאשה" – נהג ליצור קשר עם גברים שונים באתר ההיכרויות המוכר "אטרף דייטינג", למטרות אינטימיות. במהלך קיומן של "המטרות האינטימיות" הללו, נהג הצעיר לגנוב מקורבנותיו כסף, כרטיסי אשראי וחפצים יקרי ערך שונים.
לאחר שהתקבלו נגדו מספר תלונות, ניהל מחלק הפשעים של מרחב דן חקירה מאומצת, שבסופה הצליחו החוקרים לגלות את זהותו האמיתית של החשוד וללכוד אותו. מעצרו הוארך אתמול בארבעה ימים.
אחרי הסיגריה שאחרי, גילה שנעלמו כרטיסי האשראי
ק' פגש את "פאשה" לראשונה באתר. השניים נפגשו מספר פעמים בביתו של ק' בתל אביב למטרות סקס, אך לדברי ק' - הקשר לא הסתיים בכך. על פי עדותו, הצעיר נשאר ללון בביתו מספר פעמים, והשניים נהגו לנהל שיחות טלפון שארכו לעיתים יותר משעה. "היו לנו שיחות ארוכות כאלו, על החיים", סיפר ק', "שיחות "הסיגריה שאחרי".
בבוקר שלאחר אחת מפגישותיהם, הבחין ק' שארנקו חסר – ומיד קישר את הגניבה לצעיר איתו נהג להיפגש על בסיס קבוע. "בלילה שלפני הוא ביקש ממני כמה שקלים על מנת לקחת מונית הביתה, אז שלפתי את הארנק ונתתי לו את הכסף", סיפר ק', "ובבוקר הבנתי מיד מה קרה – לא היה איתי איש מאז שעזב את ביתי, ואני תמיד מניח את הארנק שלי במקום מאוד מוגדר בדירה".
לאחר שביטל את כרטיסי האשראי וגילה כי הצעיר משך סכום כסף מכרטיס האשראי שלו, פנה ק' ישירות לצעיר באמצעות הטלפון. הצעיר לא הכחיש את הגניבה, אך לאחר השיחה הראשונה החל "לסנן", לדברי ק', את השיחות שלו.
ק' החליט לפנות לאטרף, על מנת ליידע אנשים אודות מעשיו של הצעיר – והופתע לגלות שהוא לא היחיד. "עוד שישה-שבעה אנשים פנו אליי, עם סיפור מאוד דומה", גילה ק', "הבנתי שבעוד לי הוא הצליח לגנוב רק סכום קטן, לכמה מהם נגנבו סכומים של אלפי שקלים או ציוד אישי בסכומים דומים".
ק' החליט לעודד את נפגעיו של "פאשה" לפנות למשטרה – וגילה שמספר תלונות כבר הוגשו כנגדו בעניין, המוקדמת שבהן – לפני כחצי שנה.
גנב מקצועי: טשטש ראיות והסתיר זהותו
כששאלתי את נציגי המשטרה מדוע לקח יותר מחצי שנה לעצור את הבחור, הסתבר לי שהסיפור קצת יותר סבוך משהוא נראה תחילה. מחקירה שערכה המשטרה בעניין, הסתבר כי הצעיר היה מבוקש במספר תחנות משטרה נוספות בעוון עבירות רכוש. בין השאר, נחשד הצעיר בפריצות לגני ילדים ולבתי אבות במטרה לגנוב.
בגין עובדה זו, עשה הצעיר עבודה טובה בהסתרת זהותו, ולחוקרי המשטרה לקח זמן רב לאתר אותו, משום שלא השאיר אחריו "עקבות" ולא השתמש מעולם בשמו האמיתי.
שיטת העבודה שלו ב"אטרף דייטינג" הייתה פשוטה להחריד – לקבוע עם הקורבנות דרך האתר, להיפגש איתם בביתם, ולנצל את שנתם או שעות כושר אחרות על מנת לגנוב מהם. "פאשה" מעולם לא נפגש עם איש בביתו שלו, וגם כשביקש מהפרטנר שלו לאסוף אותו – לא היה זה מעולם בסמוך לביתו.
נוכלים באתר ההיכרויות: זו לא הפעם הראשונה
אין זו הפעם הראשונה בה הפלטפורמה אותה מספקים אתרי ההיכרויות משמשת כקרקע לפשעים מן הסוג הזה; למעשה, בשנת 2009 קרו לא פחות משלושה מקרים חמורים כאלו.
הראשון שבהם היה מקרה בו נחשדו שלושה עשר גברים בקיום יחסי מין עם קטין שהכירו דרך האתר, והזדהה כבן 18 – אחד מהם אף הואשם על ידי אותו קטין בקיום מעשה סדום בכוח. בסופו של דבר, לא הוגשו כתבי אישום בפרשה.
במקרה שני, נעצר צעיר בן 28 שנחשד בהעתקת מספרי כרטיסי האשראי של הפרטנרים שלו, בהם השתמש לאחר מכן על מנת לבצע קניות בשווי כולל של כשישים אלף שקלים. על הנאשם בפרשה, טל פולובינצ'יק, נגזרו 20 חודשי מאסר בפועל.
במקרה נוסף בשנת 2009, עצרה המשטרה שני צעירים – עמוס טאיב ואומיד פייזולייב, אשר נהגו לשדוד גברים שקבעו איתם פגישה דרך האתר במטרה לקיים יחסי מין בשלישיה. השניים היו מגיעים לדירה, ושם היה אחד מהם מעסיק את הקורבן בזמן שהשני גנב דברים מתוך הדירה. לעיתים השתמשו השניים גם באלימות ובסחיטה. בסיכומה של הפרשה, בילו טאיב ופייזולייב 57 חודשים ו-30 חודשים במעצר, בהתאמה.
בעיה נפשית או גנב מקצועי?
סוף הסיפור על "פאשה" כבר כמעט ידוע – הוא נתפס לבסוף, ובקרוב יוחלט מה יעלה בגורלו. מי שנפגע ממנו, או שהסיפור הזה נשמע לו מוכר, מוזמן לפנות למשטרה או להנהלת אתר "אטרף דייטינג" – שני הגופים הללו הביעו רצון ונכונות לעזור ולטפל.
אבל דווקא ק' משוכנע ש"פאשה" אינו גנב – אולי בזכות היחסים האנושיים שנרקמו מעבר לקשר האינטימי שנוצר ביניהם, אולי מתוך תחושת בטן. לראייה, לאחר שהוגשו כל התלונות במשטרה, הצליח ק' לתפוס את הצעיר בטלפון - והתעמת איתו.
"הודעתי לו שיש נגדו תלונות, והצעתי לעזור לו לפעול לביטולן במידה ויחזיר את כל הכסף, או סכום השווה לציוד שגנב" – אמר ק'. בתור בחור שעובד בתחום השיקומי, הוא מאמין שיש לבחור תקנה; "לאורך כל הפרשה הזו", סיפר, "נראה לי שמדובר בעיקר בבעיה נפשית. הבחור הזה הוא לא פושע".
על עובדה אחת אין עוררין: מדובר בפגיעה אישית קשה. "הבחור ישן אצלי", אומר ק', "איתי במיטה. זה פשוט... מרגיז!"
אין ספק שהמשטרה ובית המשפט יעשו כל שביכולתם על מנת למצות את הדין עם אותו צעיר גנב, וסביר להניח שחברות הביטוח יחזירו לקורבנות את סכומי הכסף, המחשבים הניידים והטלפונים הסלולאריים שלקח. הבעיה שאף חברת ביטוח, אפילו הטובה ביותר, לא תוכל להחזיר להם את אמונם בבני אדם.