הוועדה לביקורת המדינה התכנסה אתמול (30.5) לדיון מעקב בנושא התנהלות רשויות המדינה בטיפול באוכלוסיית הטרנסג'נדרים בישראל. בפתח הדיון ביקשה יו"ר הוועדה ח"כ קרין אלהרר (יש עתיד) להבין מהרשויות מה התקדם מאז הדיון הקודם בחודש פברואר.
"במקרה יצא שאנחנו בשבוע הגאווה", אמרה אלהרר, "ראינו בדיון הקודם שיש הרבה אי אחידות בטיפול הרשויות בקהילה. יש משרדים שמטפלים יפה אך מנגד יש הרבה דברים שלא קורים ולא נותנים מענה מספיק טוב, נבקש תשובות ממשרד הפנים שלא היה בדיון הקודם. מה הפרוצדורה היום לשינוי מין בתעודת הזהות?"
מנהל תחום מרשם ודרכונים ברשות האוכלוסין אלי לוי, השיב כי: "כיום יש צורך בתעודה ציבורית כדי לשנות כל פרט בתעודה, מנפיקים אישור דרך רופא מומחה של המשרד הבריאות על שינוי המין ואנחנו מבצעים את השינוי. ברגע שיש תעודות השינוי מתבצע". נינה הלוי, נציגת הציבור בוועדה לניתוחי השמה מגדרית, ציינה מנגד כי "ממה שאני יודעת מהשטח, אנשים מגיעים ללשכות מרשם האוכלוסין עם כל האישורים ועדיין מתעקשים איתם על ניסוחים. הם צריכים לרוץ פעמיים ושלוש לרופא וגם שיש את הנוסח המתאים מעכבים אותם. אנשים במשך שנים לא מצליחים לשנות את הסטטוס".
במהלך הדיון ציינו הגורמים המקצועיים כי ישנן מספר דרכים לשנות את הרישום בתעודת הזהות: באמצעות אישור הוועדה הציבורית לאחר ביצוע ניתוח לשינוי מין בארץ או בחו"ל, ולחילופין מסלול חדש הקיים כחצי שנה – באמצעות הנפקת אישור המעיד על שינוי המין מהוועדה הציבורית לבחינת שינוי מין ללא ניתוח.
למרות בקשת יו"ר הוועדה לנתונים על מספר האנשים ששינו סטטוס ללא ביצוע ניתוח, ציין נציג רשות האוכלוסין כי אין לו נתונים אודות ההליך, ומבאי הדיון עלה שלא נעשה הליך אישור כזה וכי הוועדה המדוברת לא התכנסה, למרות שעברה חצי שנה מאז אושר ההליך. רם שגיא, נציג משרד הבריאות ציין כי בנוגע להליכים שכן כרוכים בניתוח התכנסה הוועדה בשנת 2015 מספר שיא של פעמים: "מספר הפונים לוועדה ב-2015 היה 82, עלייה משמעותית מהעבר, ומתוכם אושרו למעלה מ-30 שינויים". ח"כ אלהרר הוסיפה: "עדיין אני לא מצליחה להבין, משרד מכובד מקים וועדה, שאמורה לכנס אנשי מקצוע, ואנחנו שומעים שעדיין הוועדה מורכבת ממתנדבים בלבד, ושהיא לא התכנסה ולו פעם אחת בעניין אנשים שמעוניינים לשנות סטטוס ללא ניתוח".
>> שומרת אחותי: שני אחים שגדלו להיות שתי אחיות
ח"כ יעל גרמן (יש עתיד) הסבירה: "כשאדם בא ואומר שהוא מרגיש בעל זהות מסוימת, פשוט רושמים אותו כפי שהוא חש במשרד הפנים. לא יקרה שום אסון, הוא לא מתחזה, הוא פשוט מבטא את זהותו המינית. לא יכול להיות שהמדינה תמנע מאדם לבטא את זהותו המינית וגם תמנע מהחברה להכיר בו ככזה. אם אני מרגישה שאני גבר, אני רוצה שיפנו אליי בלשון זכר וזה חלק מהחיים היומיומיים. אני מבקשת לקבל לוחות זמנים ברורים ולעשות מעקב לגבי כינוס הוועדה, כך שנקבל תשובות".
במהלך הדיון טען אדם חרדי שעבר ניתוח לשינוי מין, שהטרידו אותו מינית בוועדה של משרד הפנים: "שאלו אותי מה גודל איבר המין שלי בטענה שהמדינה מעוניינת לדעת. ביקשו ממני אישור חתום משלושה רופאים. זה נטו שרירותיות של פקידים באותו רגע. יש פה בעיה מאוד עמוקה, ללכת ברחוב ולהרגיש בטוחים. אם בתעודת הזהות שלי יצוין שאני נקבה ומחר יעצור אותי שוטר, אני אצטרך להוכיח לשוטר שאני זה אני. אי אפשר להסתובב עם אישורים רפואיים ברחוב. זה מעבר להכרה, אלא ממש צורך יומיומי".
ממול טען נציג רשות האוכלוסין כי המשרד מעביר הדרכות לאנשיו כדי להכשירם לתת שירות הולם לאוכלוסייה המדוברת. ח"כ מירב מיכאלי (המחנה הציוני) ציינה כי "התחושה מהמשרדים הוא שכל הנושא הזה הוא חדש. ראש הממשלה שלנו מתהדר בהיותנו חברה ליברלית ושתל אביב היא בירת הקהילה. הדברים נמצאים בדיונים בכנסת כל כך הרבה שנים, נעשים המון מאמצים ועושים שיתופי פעולה. צריך רק להרים את הכפפות ולעשות את מה שצריך כדי להתקדם".
ח"כ מירב בן ארי (כולנו) סיפרה על טרנסג'נדר אותו ליוותה באופן אישי בהליך שינוי מין: "אם לא הייתי בעצמי עוברת כחברת כנסת את מסע הייסורים שלו לא הייתי מבינה במה זה כרוך, שעדיין מתעקשים לרשום לו בבית חולים שהוא נקבה". ח"כ אלהרר סיכמה: "הדיון היה חשוב ועצוב כי שוב קיבלתי את התחושה שהכלבים נובחים והשיירה עוברת. זה ממש כאילו אנו מדברים לעצמנו רוב הזמן. המדינה צריכה לקחת הרבה יותר את המושכות ולטפל בעניין ברצינות. עד שזה לא יקרה, נמשיך לקיים דיונים וייקבע דיון המשך". כך קבעה אלהרר לכל אחד מהמשרדים מועדים בהם עליהם להעביר לוועדה עדכונים על הצעדים הרלוונטיים להם.
רוצים לזכות בכרטיסים למתחם ה-VIP של XL במצעד הגאווה? לחצו כאן