לאחר רצח שירה בנקי ז"ל במצעד הגאווה בירושלים ובעקבות ריבוי מקרי ההומופוביה - המשטרה מחפשת מתנדבים מהקהילה. האגודה למען הלהט"ב והמשטרה מחפשים מתנדבים שיוכלו לסייע במוקדים השונים כדי להוביל לשינוי מבפנים.

מדוח מיוחד של האגודה, שנעשה על ידי מרכז ניר כץ (על שם אחד מקורבנות הרצח בברנוער), עולה כי 92% מהמקרים המדווחים לאגודת הלהט"ב לא דווחו כלל למשטרה, למרות שמדובר במקרים של תקיפות, אלימות פיזית, השחתת רכוש, איומים ועוד. "אנחנו יודעים שקיימת בעיה", מסביר ד"ר גיל פישהוף, מנהל מרכז ניר כץ, "רבים נוטים שלא לדווח למשטרה על מקרים להט"בופובים מתוך חשש שלא יתייחסו אליהם ברצינות, או שיזכו לאיזה שהוא זלזול".

הנתון המדאיג הזה הביא ליצירת שיתוף הפעולה עם המשטרה, כאשר בפעם הראשונה יוצאים הגופים בקריאה לאנשים להט"בים להשתלב במשטרה ולשנות מבפנים, במטרה להפוך את המשטרה לנגישה יותר לדיווחים כאלה ולטיפול בהם לאחר מכן.

"ברור לנו שיש במשטרה שוטרים ושוטרות להט"בים מסורים ונפלאים, אבל אנחנו רוצים לקרוא לחברות הקהילה להתגייס למשטרה ולהיות סוכני שינוי – להיות חלק מהמערכת", מוסיף ד"ר פישהוף.

קול קורא למתנדבים מהקהילה למשטרה (צילום: אגודת הלהט"ב)
קול קורא למתנדבים | צילום: אגודת הלהט"ב

במסגרת הפרויקט, שיחל בפיילוט שיתבצע במרחב ירקון, הודות לשיתוף הפעולה של רפ"ק חזי שקורי, קצין המתנדבים של מרחב ירקון, יוזמנו מתנדבים ומתנדבות מתוך הקהילה להתגייס כמתנדבים למשטרה. לאחר שיעברו קורס הכשרה שיכלול את הקורס הרגיל, אליו תתווסף הכשרה שתעסוק בלהט"בופוביה ובהיבטים של הקשר בין המשטרה לקהילה הגאה, יישבו המתנדבים במרכזי השירות לאזרח בתחנות השונות אליהן מגיעים אזרחים כדי לסייע בטיפול במקרים השונים.

גלים של הסתה נגד להט"בים

פרויקט גיוס המתנדבים יוצא במקביל לפרסומו של הדוח השנתי של מרכז ניר כץ, המחזק את המגמות שהציגו הדוחות הקודמים לגבי תופעות הלהט"בופוביה בישראל. נתוניו מצביעים כי לא ניתן לבודד את האירועים הלהט"בופובים למקום מסוים או מסגרת מסוימת, אלא הם מלווים את האדם לאורך כל מעגל החיים.

"אנחנו נתקלים בלהט"בופוביה בכל מקום", אומר ד"ר פישהוף, "נתקלנו בדיווחים שמגיעים מבתי הספר, שהולכים ומתרבים מפני שיותר ויותר נערים ונערות יוצאים מהארון בגיל צעיר, דיווחים על להט"בופוביה במרחב הציבורי הכוללים יריקות, קללות ברחובות ובתחבורה הציבורית, דיווחים מהמרחב מקום המגורים שכוללים דרישה של בעלי דירות להסיר דגלי גאווה ועד התנכלויות של שכנים, דיווחים ממקומות עבודה הכוללים אפליה בקבלה לעבודה וגם יצירת סביבת עבודה עוינת, ודיווחים של להט"בים כלקוחות במשרדי הממשלה ובעסקים פרטיים כמו חנויות ובתי קפה".

היערכות שיא. המצעד בשנה שעברה (צילום: פלאש 90 / יונתן סינדל)
מצעד הגאווה בירושלים | צילום: פלאש 90 / יונתן סינדל

"התפיסה שתל אביב היא בועה בטוחה היא לא נכונה", מדגיש ד"ר פישהוף, "במידה מסוימת המצב טוב יותר מאשר הפריפריה, אך עדין הבעיה היא כלל ארצית, כאשר 30% מהמקרים שדווחו התרחשו בתל אביב ובגוש דן".

נתון בולט בדוח האחרון הוא עד כמה המרחב הווירטואלי הוא להט"בופובי, עם 31% מהתלונות השנה התבצעו ברשת, כאשר התרחשו אירועים בעלי פרופיל ציבורי גבוה שעירבו נושאים להט"בים, כמו הבחירות לכנסת, רעידת האדמה בנפאל והמשבר שחוו זוגות הפונדקאות וילדיהם וכמובן הרצח במצעד הגאווה בירושלים.  "את כל אחד מהאירועים האלו ליווה גל של הסתה ברשתות החברתיות", מסבם ד"ר פישהוף.

כמות הדיווחים על מקרים להט"בופובים עלתה בשנה האחרונה ב-25%. מרכז ניר כץ קורא להמשיך ולדווח על כל מקרה להט"בופובי בו אתם נתקלים, באמצעות טופס הדיווח ולקבל את כל סוגי הסיוע.

לפרטים והרשמה להתנדבות במשטרה: reportcenter@glbt.org.il