המיתוסים לגבי איידס ו-HIV מתרבים משנה לשנה והופכים את המלחמה במחלה ובסטיגמה למאתגרת וקשה יותר. לרגל יום האיידס הבינלאומי המצוין היום ברחבי העולם, ריכזנו עבורכם את המיתוסים הגדולים ביותר על איידס ו-HIV, במטרה לנפץ את השמועות ואת הסטיגמות. 

מיתוס 1: קיום יחסי מין לא מוגנים עם נשא HIV זה הדבר הכי מסוכן לעשות

נקדים ונאמר שתמיד יש להשתמש באמצעי מניעה בזמן קיום יחסי מין עם נשא HIV או עם כל אחד אחר שסטטוס ה-HIV  שלו לא ברור לנו. אבל אצל נשאים מטופלים העומס הנגיפי יורד משמעותית, מה שמקטין משמעותית  את הסיכוי למעבר של הנגיף אל הפרטנר. הסיכוי להידבק גדול יותר במקרה שאתם מקיימים יחסי מין לא בטוחים עם מישהו שלא מודע לסטטוס שלו, ולכן אינו נמצא בטיפול.

מיתוס 2: אם נדבקתי ב-HIV אז בטוח אחלה באיידס ואמות

נשאי HIV המאובחנים בזמן ומקבלים טיפול תרופתי לא יפתחו איידס, והם יכולים להמשיך ולחיות חיים בריאים ומלאים, וליהנות מתוחלת חיים ממוצעת כמקובל בעולם המערבי, כל עוד הם מקפידים לקחת את הטיפול היומיומי.

מיתוס 3: נשאי ונשאיות HIV לא יכולים להביא ילדים לעולם

קיימים היום טיפולים רפואיים המאפשרים הן לנשאית והן לנשא HIV להביא לעולם ילדים שאינם נושאים את הנגיף. השילוב של הפריה חוץ גופית ונטילת תרופות במהלך ההיריון מקטין במידה משמעותית את הסיכוי להעביר את הנגיף לתינוק.

אין תמונה
הסטיגמות מנעו פעם מאנשים להתקרב לנשאים

מיתוס 4: קיימתי מין לא מוגן עם בחור ולא נדבקתי, אז כנראה שהוא לא נשא

אפשר לקיים מגע מיני לא מוגן אחד ולהידבק בנגיף, או לקיים 100 פעמים סקס לא מוגן עם נשא ולא להידבק, הסיכוי משתנה מאדם לאדם וכרוך במשתנים רבים.

בנוסף, יכול להיות שאותו אדם לא היה נשא HIV  ביום בו קיים איתך מין לא מוגן, אבל נדבק יום למחרת כשקיים מין לא מוגן עם מישהו אחר, ולכן אם תמשיך לקיים עמו מין לא מוגן בהנחה שהוא אינו נשא, אתה מגביר את סיכוייך להידבק בנגיף.

מיתוס 5: אפשר לדעת אם מישהו נשא HIV או לא

נוכחות נגיף ה-HIV  בגוף אינה משפיעה על צורתו החיצונית של האדם הנושא  את הנגיף, ולכן אין שום דרך לראות מבחינה חיצונית האם מישהו הוא נשא או לא. סימנים חיצוניים המעידים על מחלות וזיהומים הם תוצאה של מחלת האיידס, שלב שנשאים המקפידים על טיפול תרופתי לא מגיעים אליו, ולכן אין שום דרך לזהותם.

מיתוס 6: ניתן להידבק אם דרכת על מחט משומשת ברחוב

אנשים המשתמשים בסמים בהזרקה ונוטים להשתמש באותה מחט עם אנשים אחרים, חשופים להעברת הנגיף מאחד לשני. אך נגיף ה-HIV  הוא פגיע במיוחד כאשר הוא בא במגע עם האוויר, ולכן הדם על המחט שנמצאת זמן מה באוויר הפתוח כבר אינו נושא נגיף חי ולכן אינו מדבק.

מיתוס 7: לסביות לא יכולות להידבק אחת מהשנייה

למרות שהסיכוי הוא נמוך במיוחד, נגיף הHIV- יכול לעבור גם בין שתי נשים. דרכי ההדבקה כוללות חשיפה להפרשות נרתיק או לדם במהלך קיום יחסי מין.

מיתוס 8: אין אפשרות להידבק מפריקאם (נוזל טרום שפיכה)

הפריקם הוא אותו נוזל כמו נוזל הזרע, רק בריכוז נמוך יותר, ולכן גם הוא מכיל נגיפי HIV.

במין אוראלי הסיכוי להידבק ב-HIV  נמוך ביותר, ולכן אין חשש מטיפות הפריקם שבאות במגע עם חלל הפה, אך במין אנאלי הסיכוי קיים ולכן חשוב להשתמש בקונדום כבר בתחילת האקט.

מיתוס 9: אם אני רק אקטיבי (הצד החודר) אז אני מוגן

גם אקטיבים חשופים לנגיף ה-HIV  הנמצא בגופו של הפרטנר, גם אם במידה פחותה, ולכן שני הפרטנרים במין אנאלי חשופים להדבקה, ואף אחד מהם אינו 'מוגן'.

מיתוס 10: נשאי HIV זוכים ליחס שווה כמו שאר האוכלוסייה

זה נכון – אבל לא תמיד. נשאים רבים עדין חיים תחת צילה של הסטיגמה שיש למחלת האיידס, אשר גורמת לאפלייתם בעבודה, בזוגיות, בחברה ואפילו במשפחה. ניפוץ הסטיגמה והפיכת המיתוס הזה לנכון תלויה בכל אחד ואחת מאתנו, וביחס השווה שנפגין אל נשאי ה-HIV היום, לאחר שלמדנו מה האמת העומדת מאחורי המיתוסים המובילים לסטיגמה.

 

סיקור מיוחד לרגל יום האיידס הבינלאומי:

* איך מתמודדים בני זוג שאחד מהם נשא HIV והשני לא

* "לא ידעתי מה ייקח אותי קודם: הסרטן או האיידס", סיפורו של צעיר שלא נבדק

מדריך הנוער נחשף בפני חניכיו: אני נשא HIV