>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

נישואים גאים צרפת (צילום: אימג'בנק / Gettyimages)
המדינה ה-14 בעולם לאשר נישואים גאים. צרפת | צילום: אימג'בנק / Gettyimages

12 שנה חלפו מאז אישרה הולנד נישואים גאים במדינתה, ושינתה את חייהם של אלפי הומואים ולסביות. מדינות רבות הלכו בעקבותיה, כאשר צרפת היא האחרונה בגל הנישואים הגאים הנוכחי, ובאופק כבר נראית בריטניה כבאה בתור.

אבל איך הכל התחיל? למען הסדר הטוב, קבלו תולדות נישואים גאים קצר ומסודר. גל הנישואים הגאים החל בשנות ה-2000, אך את הניצנים הראשונים ניתן היה לזהות הרבה לפני. הראשונה שהכריזה על שותפות אזרחית (Civil Partnership) כבר בשנת 1989 הייתה דנמרק, אך אז עוד לא היה לה האומץ הדרוש כדי ללכת עד הסוף עם העניין, ועל כן לא הו

תירה נישואים בין גברים או בין נשים בכנסייה.

הולנד ראשונה, בלגיה וספרד אחר-כך

נורבגיה, שבדיה ודנמרק הלכו בעקבותיה, כאשר הבטיחו "שותפויות אזרחיות" עם שוויון זכויות מלא כשל זוגות נשואים, אך לא הכריזו עדיין על אותן שותפויות כעל "נישואים".

הסקנדינביות נותרו מאחור, כשהייתה זו הולנד שהייתה למדינה הראשונה שאישרה בשנת 2001 נישואים גאים ויחד עמם את כל ההטבות הנלוות, הכוללות, בין היתר, גם את הזכות לאמץ ילדים.

נישואים גאים בריטניה (צילום: Dan Kitwood, GettyImages IL)
מפגינים בעד נישואים גאים בבריטניה | צילום: Dan Kitwood, GettyImages IL

שנייה בתור לצעוד אל עבר השוויון הייתה שכנתה של הולנד, בלגיה שאישרה נישואים גאים ביוני 2003. הוותיקן בראשות האפיפיור יוחנן פאולוס ה-2 הוביל קמפיין חסר תקדים בחריפותו נגד נישואים גאים, במטרה למנוע ממדינות נוספות ללכת בעקבות שתי המובילות, אך כל אלה לא עזרו, וספרד הייתה השלישית להצטרף למעגל בשנת 2005.

כמה ימים אחר-כך הצטרפה גם קנדה לחגיגות, והייתה למדינה ה-4 ולראשונה בצפון אמריקה לעשות זאת. שכנתה מצפון של ארה"ב כבר התירה נישואים גאים ברב הפרובינציות, אך לראשונה אושרו נישואים גאים ברמה הלאומית.

אין תמונה
זוג נשים חוגגות אישור נישואים גאים בוושינגטון

מאז, הפכה קנדה ליעד מועדף על זוגות גאים – בהם ישראלים רבים, שקשרו בה את הקשר ונישאו בה. בארה"ב, מסצ'וסטס היא המדינה הראשונה שאפשרה נישואים חד מיניים עוד ב-2004, ובעשר השנים שחלפו הצטרפו מדינות נוספות לחקיקה. לאחרונה נדון הנושא בעליון של ארה"ב, וההחלטות צפויות להתקבל בחודש יוני הקרוב. גם בברזיל החלו לאשר נישואים גאים החל משנת 2004, וכיום מותר להומואים וללסביות להינשא במספר מדינות נוספות.

החתונה הגאה הראשונה בשבדיה

הראשונה להביא את הגאווה ליבשת השחורה הייתה דרום אפריקה, שאישרה נישואים גאים בשנת 2006 והייתה ל- לעשות זאת ברמה הלאומית. בשנת 2009 השלימו נורבגיה ושבדיה את המהפכה שהחלו בתחילת שנות ה-90', כשאישרו נישואים גאים במדינה, ובשנה שלאחר מכן הצטרפו פורטוגל ואיסלנד – שם חנכה את הטקס ראשת הממשלה הלסבית יוהאנה סיגורדארדוטיר שהתחתנה עם זוגתה, הסופרת יונינה לאוסדוטיר ביום בו נישואים גאים נכנסו לתוקפם. זמן קצר אחר-כך באותה השנה הייתה זו ארגנטינה שהביאה את הבשורה לדרום אמריקה.

הפלרמנט הפורטוגלי מאשר נישואים גאים

דנמרק סגרה מעגל בשנת 2012, כשהייתה לסקנדינבית השלישית להצטרף למועדון המדינות המתקדמות, ולפני מספר שבועות אישרו ניו זילנדואורוגוואי נישואים גאים, והשבוע צרפת סגרה את הרשימה כמדינה ה-14 בעולם לעשות זאת.

מאשרים נישואים גאים בפרלמנט של ניו זינלד

אך בעוד העולם צועד קדימה, בכל הקשור לנישואים ולזכויות הנלוות, נותרה ישראל הרחק מאחור. "יהודים שרוצים להינשא זה לזו כדת משה וישראל, יעשו זאת דרך מוסד הרבנות", מסבירה עו"ד סיון כהן, מנהלת פורום בתי דין רבניים במתחם פרקליטי IL, "נישואין חד מיניים, בין שני גברים או בין שתי נשים, אינם מוכרים על פי דין תורה. יתירה מזו, על פי הדין הדתי, 'משכב חד מיני' הינו אסור. לכן, נישואין אלו אינם תקפים,  ובטלים מעיקרם, מאחר והם עולים כדי חטא".

אז מהי האפשרות העומדת כיום בפני זוגות מאותו המין המעוניינים להינשא? "כיום ישנן מספר מדינות שפותחות שעריהן לישראלים חד מיניים להינשא זה לזה וביניהן קנדה וקונטיקט, שמאשרות לזוגות חד מיניים, שאינם אזרחיהן להינשא בנישואין אזרחיים מול השלטונות", מסבירה עו"ד כהן.

אין תמונה
חתונת מחאה לפני הרבות בתל אביב. ישראל נותרה מאחור

קנדה הפכה ליעד פופולארי עבור זוגות גאים מישראל זמן קצר לאחר שאושרו נישואים גאים במדינה בשנת 2005. בעקבות נישואיהם שם קבע בית המשפט העליון במסגרת בג"צ בן ארי, כי יש להכיר בנישואין אזרחיים של זוגות חד מיניים.

"המקרה עסק בחמישה זוגות חד מיניים שנשאו בקנדה בנישואין אזרחיים, וכששבו ארצה ביקשו להירשם אצל פקיד מרשם האוכלוסין כנשואים. להפתעתם הם נתקלו בסירוב, ואז פנו לבג"צ. יצוין, כי בפסק הדין קבע בית המשפט  כי הקביעה היא בשל מעמדו הסטטיסטי- רישומי של מרשם האוכלוסין בלבד. למרות פסק הדין התקדימי, בית המשפט נזהר וקבע כי הוא אינו נוקט בעמדה כלשהי בהכרה בנישואין בין בני זוג חד מיניים וכל הסדר שכזה, ראוי שיוסדר בחוק על ידי המחוקק בלבד".

בעקבות פסק הדין, החלו זוגות חד מיניים רבים לטוס לקנדה ולהינשא שם ולאחר מכן נרשמו במרשם האוכלוסין". כיום, הדיון סביב הנושא בישראל כמעט ואינו קיים. זמן קצר לפני הבחירות התעורר שוב כאשר מרצ קיימה "חתונת מחאה" מול הרבנות בתל אביב, אך נראה כי יעבור עוד זמן רב עד אשר יוכלו זוגות גאים להתחתן קבל עם ועולם בישראל. ואולי לא?


La Chaine Parlementaire (LCP), Live TNT by LCP

הדיון האחרון בנושא נישואים גאים בפרלמנט הצרפתי

המדינות שאישרו נישואים גאים – לפי הסדר:

הולנד (2001)
בלגיה (2003)
ספרד (2005)
קנדה (2005)
דרום אפריקה (2006)
נורבגיה (2009)
שבדיה (2009)
פורטוגל (2010)
איסלנד (2010)
ארגנטינה (2010)
דנמרק (2012)
אורוגוואי (2013)
ניו זילנד (2013)
צרפת (2013)

ברזיל (מספר מדינות בלבד) - החל משנת 2004
ארה"ב (מספר מדינות בלבד) - החל משנת 2004

 

זקוקים לייעוץ משפטי? היכנסו וקבלו ייעוץ אישי מעורך דין

>> מוזמנים לחתונה שלי בעוד 20 שנה

>> פרקליטי IL: בואו להתייעץ חינם עם עורכי דין בוידאו צ'אט ופורום