>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
אחרי שבשבוע שעבר אישר הבית התחתון בצרפת נישואין בין בני אותו המין, הצביע בית המחוקקים הבריטי אמש (שלישי) גם הוא בעד נישואין חד מיניים. בתום יום ארוך וגדוש בוויכוחים ובקולות מתנגדים, שבע שעות של דיונים בפרלמנט הגיעו לשיאן בהצבעה של 400 תומכים מול 175 מתנגדים בעד הצעת חוק המסמיכה נישואין חד מיניים, אך באותה העת גם פוטרת את הארגונים הדתיים מן הצורך לבצע אותם.
בכך באה לידי ביטוי הסכמה עם דעת הקהל במדינה התומכת בהכרה בנישואין חד מיניים. תוצאות ההצבעה מציבות את בריטניה בשורה אחת עם מדינות אחרות באירופה, ביניהן ספרד, דנמרק והולנד, בהן כבר קיימת פתיחות כלפי נישואין חד מיניים בקרב זוגות הומוסקסואליים.
כעת הצעת החוק המאושרת תועבר לוועדה ולאחר מכן לבית הלורדים, אבל אישור ההצעה בבית הנבחרים מעלה סבירות גבוהה שהיא אכן תהפוך לחוק של ממש.
ניצחון מר של דיוויד קמרון
את ההצבעה ניהל ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, מטעם הממשלה השמרנית. ממשלו אמנם תמך בחקיקה, אך עבורו מדובר בניצחון ובתבוסה פוליטיים כאחד. אישור הצעת החוק מאפשר לו להציג את עצמו ואת ממשלתו בקנה אחד עם דעת הקהל הציבורית ועם ערכים מודרניים, אבל זאת במחיר של כעס רב בקרב "יושבי הספסלים האחוריים" השמרניים, שאמרו שאין לו כל מנדט ללחוץ עבור שינוי כזה.
במהלך יום הדיונים נחשפו מחלוקות משמעויות בתוך המפלגה השמרנית השלטת. ספירה מוקדמת הראתה שרבים מן המחוקקים השמרנים הצביעו נגד ושרבים אחרים נמנעו. אישור הצעת החוק נשען למעשה על תמיכתם של מחוקקים ממפלגת העבודה האופוזיציונית ושל הדמוקרטים הליברליים, המפלגה הזוטרה בקואליציה.
ההשלכה הישירה שנובעת מכך היא פגיעה בסמכות של קמרון כראש השמרנים בשעה שחברי המפלגה כבר מלאי כעס באשר ליכולת הממשל שלו לשפר את מצב הכלכלה המקרטע שבו שרויה בריטניה.
"אני חושב שגם הומואים צריכים להיות בעלי יכולת להינשא", אמר המנהיג הבריטי בריאיון טלוויזיה של הרגע האחרון. "ההצבעה היא על שוויון, אבל זה גם מה שהופך את החברה שלנו לחזקה... זהו צעד חשוב קדימה עבור המדינה שלנו".
עם הופעתו של קמרון בבית הנבחרים על מנת לערוך את ההצבעה אירע מחזה שבו "יושבי הספסלים האחוריים" נעמדו בזה אחר זה, באקט של הוקעה כנגד ההנהגה שלהם עצמה במהלך הדיון.
"איך יש לממשלה מנדט לגרום לשינוי מסיבי, חברתי ותרבותי, שכזה? זה לא היה במצע המפלגה שלנו", התרעם המחוקק השמרן ג'ראלד האוורט. "יש הרבה נושאים חשובים שהמדינה הזו צריכה להתמודד עמם. הנושא הזה בכלל אינו רלוונטי".
חלק מן המתנגדים להצעת החוק ציטטו מתוך המקורות הדתיים, בעוד שאחרים ציינו כי בריטניה כבר מציעה שותפויות אזרחיות לזוגות חד מיניים, שמעניקות את אותן הזכויות כמו בנישואין.
"אבל זה כבר לא מספיק", אמרה מריה מילר, השרה הבריטית לענייני שוויון, שהציגה את החקיקה. "שותפות משפטית אינה נתפשת באותה הדרך ואין כוללת את אותן ההבטחות של אחריות ומחויבות כמו מוסד הנישואין... כל הזוגות שנכנסים למחויבות למשך כל החיים ביחד צריכים להיות מסוגלים לקרוא לזה נישואין".
סקרים שנערכו רחבי בריטניה מראים רוב ברור של תומכים בעד זכויות שוות לנישאים חד מיניים, הומואים ולסביות. למרות ההתקוממות בספסלים האחוריים וההתנגדות הקולנית של כמה קבוצות דתיות, קמרון מקווה שהמהומה תתפוגג במהירות וכי מצביעים ייוותרו עם הרושם שהממשל שלו מהווה כוח מודרני.
"אנחנו חיים בחברה שבה רוב האנשים מקבלים בברכה הומוסקסואליים ומערכות יחסים חד מיניות", אמר אנדי ווסלי שעומד בראש ארגון לזכויות הקהילה הגאה שנקרא "סטונוול". "ולכן זה נראה כמו העיתוי המתאים להכיר בכך שמערכות יחסים אלה הן אוהבות, יציבות ועשירות בדומה למערכות יחסים של סטרייטים. אישור הצעת החוק משקף את הערכים הבריטיים של המאה ה-21".