מחקר סקוטי חדש מעלה נורה אדומה הנוגעת לרמת הניקיון של חדרי שירותים בבתי החולים, וספציפית לקמת הניקיון של שירותים א-מגדריים. מתוצאות המחקר עולה כי בתקרה, ברצפה, על הידיות ומשטחי השירותים בשלושה בתי חולים מרכזיים בסקוטלנד נמצאו מספר זנים של בקטריות עמידות לתרופות ופטריות. 

המחקר, שהוצג השבוע בוועידה בפני מומחים למיקרוביולוגיה קלינית ומחלות מדבקות, קבע כי דווקא שירותים א-מגדריים, הכוללים גם שירותי נכים, הם המזוהמים ביותר. שירותי הנשים, אגב, היו הנקיים ביותר מבין כולם. 

"המהלך להפוך את שירותי הנשים והגברים המסורתיים למתקנים א-מגדריים בבתי חולים מסוימים מעלה את החשש כי הציבור יהיה חשוף לזיהום בסיכון גבוה יותר", הסבירה עורכת המחקר סטפני דאנסר, מיקרוביולוגית יועצת מסניף שירות הבריאות הלאומי של בריטניה באזור לנרקשייר."למשל, סקרי היגיינת ידיים מראים שנשים יותר סבירות לשטוף את ידיהן לאחר שימוש בשירותים מאשר גברים, אז החלטנו לחקור אילו מיקרובים היו נוכחים במשטחים שונים של אסלות, וכמה מהם היו".

דאנסר ושאר החוקרים אספו 480 דגימות משישה סוגים של תאי שירותים - שירותי צוות של גברים, שירותי צוות של נשים, שירותי גברים למטופלים, שירותי נשים למטופלות, שירותי נכים ושירותים א-מגדריים - בכל אחד משלושת בתי החולים המרכזיים בסקוטלנד. הדגימות שנאספו נלקחו מאתרים המיועדים למגע יד, רצפות ואזורים גבוהים בחדרי השירותים, ארבע שעות לאחר ניקיון . 

החוקרים מצאו, בין היתר, בקרטיה שידועה בכך שהיא גורמת לזיהומים במחזור הדם, דלקות בדרכי השתן, בחזה ובאזורים אחרים של הגוף, לצד פתוגנים אחרים. מן המחקר עלה גם כן שבשירותי הצוות של הנשים נמצאו הכי פחות מיקרובים מבין כל סוגי השירותים. בקטריה עמידה לתרופות נמצאה הן בשירותי הגברים למטופלים והן בשירותי הנשים למטופלות, אם כי שירותי הנשים היו במצב יותר טוב.

"התוצאות שלנו משקפות את מה שהחברה חושבת בדרך כלל: נשים מתנקות בגלל שהתפיסה שלהן בנוגע ללכלוך וגועל מעוררת פעולה, בעוד שגברים לא שמים לב לסביבה מלוכלכת, או שפשוט לא אכפת להם ממנה", דאנסר הסבירה. "זה מחזק את הדעה שנשים יותר סבירות להשאיר אחריהן שירותים 'נקיים', בעוד שגברים מניחים שמישהו ינקה אחריהם".

באופן מדאיג, פתוגנים כמו אי-קולי היו בסבירות גבוהה להימצא גם כן בתעלות אוורור, תקרות, מעל הדלתות ועל הרצפה. "אנחנו חושבים כי ההסבר ההגיוני היחיד לזה הוא שהורדת המים מעיפה לאוויר את כל מה שיש בתוך האסלה, וחלקיקי מים זעירים סוחבים עמם את האורגניזמים האלו לאוויר ומגיעים לתקרות ומזהמים אזורים גבוהים", הסבירה דאנסר. 

בעקבות המחקר יצאה המלצה לשירותי בתי החולים להוסיף מכסים לאסלות שייסגרו רגע לפני הורדת המים, הוספת חלונות בשירותים לטובת סירקולציה של אוויר נקי, וחינוך בנושא שטיפת ידיים ושמירה על שירותים ממוגדרים. "בהתבסס על ממצאי המחקר, אני לא מאמינה שצריך לנטוש שירותים ממוגדרים לטובת שירותים א-מגדריים, מכיוון שהשירותים הא-מגדריים נמצאו בתור אלו עם הכי הרבה מיקרובים", דאנסר הסבירה.