הורות היא עניין מורכב, ומי שאומר אחרת כנראה שלא עושה את זה נכון. כשמדובר בזוגות להט"בים, תוסיפו למשוואה את המורכבות שבעצם ההפיכה להורים, שמתחילה כבר בהתלבטות בין המסלולים השונים ונמשכת בעלויות גבוהות וקשיים בירוקרטיים ונפשיים. ביקשנו לברר מה ההבדלים בין המסלולים השונים ולמי מתאים כל אחד מהם, וגילינו שגם אם התהליכים לא פשוטים - הם קצת פחות מורכבים מאשר בעבר.
הורות משותפת
בחירה שהופכת ליותר ויותר פופולרית עם השנים, שבה שני אנשים שאינם בני זוג מחליטים להביא יחד ילד לעולם. ההורות מתחלקת בין השותפים בכל המובנים, החל מהסדרי הראייה (מפני שההורים לא גרים יחד), דרך אופן החינוך ועד העלויות. לא מדובר באפשרות שהיא נחלתם הבלעדית של זוגות להט"בים, אלא גם בבחירה לגיטימית של סטרייטים שאינם בזוגיות אך רוצים להביא ילד לעולם.
יתרונות: העלות נמוכה יחסית, וכן מדובר בהורות פחות תובענית עם "ימי חופש".
חסרונות: אתם מביאים ילד לעולם עם אדם שאינו בן זוגכם וזו מחויבות רצינית לכל החיים, שמזמנת מצבי לחץ ודילמות ערכיות וחינוכיות. כלומר, אם בחרתם באדם "הלא נכון", אתם בבעיה. בנוסף, יש פוטנציאל לחיכוכים על רקע מקומו של ההורה שאינו ביולוגי במשולש/מרובע ההורות שנוצר.
כמה זה עולה לנו? העלויות נמוכות כי תהליך ההפריה יכול להיות ממומן על ידי קופת חולים (מפני שמדובר בגבר ואישה) וגם הוצאות הגידול של הילד מתחלקות.
מישהו מטפל בכם: אין ארגון שממש אחראי על הנושא, אבל באתר "בייבי קליק" תוכלו לחפש פרטנרים להורות משותפת.
כמה זמן זה לוקח? עד שההפריה מצליחה, לעיתים מדובר בכמה ניסיונות.
בשורה התחתונה: מתאים לאנשים בעלי אופי נוח. אם אתם הולכים על זה, ודאו שאתם בוחרים את האדם הכי מתאים לכם, ותסכמו מראש (אפילו בכתב) את הדברים החשובים - החל מאופן החינוך של הילד, דרך הסדרי הראייה ועד אזור המגורים.
פונדקאות או תרומת זרע
פונדקאות ותרומת זרע הם שני מסלולים לזוגות חד מיניים שהפכו לפופולרים במיוחד בשנים האחרונות, עם פתיחתן של אפשרויות חדשות בחו"ל. בעוד שהפונדקאות מיועדת לזוג גברים ותרומת הזרע לזוג נשים - המשותף במסלולים הוא העובדה שמדובר בילד ביולוגי של אחד מבני הזוג הגדל כילד של שניהם.
יתרונות: אין צורך לערב צד שלישי בהורות עצמה; עבור נשים, מדובר בבחירה לא מורכבת - ניתן לפנות לבנק הזרע בארץ וההפריה מכוסה על ידי סל הבריאות.
חסרונות: עבור גברים מדובר במסלול מורכב ויקר במיוחד: תהליך הפונדקאות אינו חוקי בארץ ולכן הזוגות פונים לסוכנויות בחו"ל, עניין שכרוך בהתנהלות מול גורמים רבים, החל מתורמת הביצית דרך האם הפונדקאית ועד הסוכנים; במהלך ההיריון, הזוגות נמצאים במרחק אלפי קילומטרים; לא קל מבחינה בירוקרטית מפני שלא קיימת בישראל מדיניות סדורה בנושא.
כמה זה עולה לנו? עבור נשים שזקוקות לתרומת זרע: מחיר מנת זרע בארץ הוא 350-450 שקלים, אך מי שחשקה בגנים של חו"ל יכולה לשלם אלפי שקלים למנה. בדרך כלל, יש צורך במספר הזרעות כדי להרות, כשקופות החולים יכולות לכסות את העלויות הנלוות (במידה ולא - כל ניסיון יעלה בערך אלף שקלים, כולל עלות התרומה). עבור גברים שזקוקים לאם פונדקאית - מדובר בהוצאה של עשרות עד מאות אלפי דולרים. עמותת "אבות גאים" משתפת פעולה עם ארגון Men Having Babies ומציעה ל-Daddies to be שביניכם בקשה לסיוע כלכלי, אך כמו באוניברסיטה - מספר המלגות מוגבל.
מישהו מטפל בכם: קיימים ארגונים רבים, ביניהם עמותת "אבות גאים" או הארגון המשפטי "משפחה חדשה".
כמה זמן זה לוקח? עד שההפריה מצליחה, כשבמקרה של אם פונדקאית כל אחד מהניסיונות כרוך בהוצאות נוספות.
בשורה התחתונה: אם יש לכם כסף וסבלנות ואתם מסוגלים להתמודד עם התהליך הזה, ואם ממש לא בא לכם לשתף אדם נוסף בהורות שלכם - לכו על זה.
אימוץ
לא הרבה זוגות בוחרים באימוץ בשל הקשיים הכרוכים בכך אבל אם זה מתאים לכם, מדובר באפשרות נהדרת שהפכה בשנים האחרונות למעט פחות מורכבת עבור זוגות חד מיניים. כשמדברים על אימוץ, יש שני מסלולים אפשריים: אימוץ ילד בישראל ואימוץ מחו"ל.
המועמדים לאימוץ מחו"ל הם תינוקות השוהים בבתי אומנה מאז היוולדם, בדרך כלל מפני שננטשו, כשהמדינות הפופולריות מהן מאמצים ישראלים הן רוסיה, אל-סלבדור, אוקראינה, גואטמלה, קירגיסטן וקזחסטן. זוגות חד מיניים שביצעו אימוץ חוקי מחוץ לישראל, יכולים להירשם כהורים מאמצים גם בארץ, כל עוד הם ממציאים את המסמכים המשפטיים שמוכיחים זאת.
יתרונות: יש משהו אלטרואיסטי ומקסים בכך שאתם מעניקים בית חם ומשפחה לילד שבאמת זקוק לזה, וכך למעשה משנים את חייו. בנוסף, תהליך האימוץ בארץ נעשה תוך שקיפות מלאה, וכלל הפרטים לגבי הרקע של הילד נמסרים להורים המאמצים.
חסרונות: קודם כל, יש מי שיראו חיסרון בכך שהילד אינו צאצא ביולוגי של אף אחד מההורים, ואתם גם צריכים להיות מוכנים לכך שיום אחד הוא אולי ירצה למצוא את ההורים הביולוגיים שלו. מעבר לכך, הליך האימוץ בישראל מורכב מאוד ובייחוד לזוגות חד מיניים, דבר שיוצר קושי נפשי. אם אתם עומדים בקריטריונים המחמירים, תוכלו להגיש בקשה שתיבחן על ידי משרד הרווחה. בהמשך תוגש לבית המשפט חוות דעת עליכם, וככל שזו תהיה חיובית יותר, כך התהליך עצמו יהיה קל יותר. העובדה שהינכם זוג חד מיני לא תחסום את אפשרות האימוץ בפניכם, אבל היא בהחלט יכולה להקשות עליכם. גם אימוץ מחו"ל כולל קשיים ביורוקרטים, אך פחותים בהשוואה לאלו של אימוץ בארץ.
כמה זה עולה לנו? האימוץ בארץ הוא חינם מלבד סכום של כ-3,000 שקלים שתשלמו עבור אבחון פסיכולוגי. באימוץ של ילד מעל גיל שנתיים, המאמצים אף זכאים לסיוע מהמדינה. אימוץ מחו"ל, לעומת זאת, הוא יקר מאוד, כולל הוצאות נלוות רבות (כמו טיסות ושהייה במקום) ומגיע לעשרות אלפי שקלים ויותר.
מישהו מטפל בכם: הסמכות בנושא האימוץ בישראל שייכת לשירות למען הילד במשרד הרווחה. זוגות המבקשים לאמץ ילד יוכלו להיעזר במרכזי ייעוץ כמו ת.ל.מ או מל"י, בעמותת "אומץ לאמץ" ובקבוצות תמיכה באינטרנט.
כמה זמן זה לוקח? כדי לאמץ תינוק בריא בארץ תאלצו לחכות בתור ארוך של כחמש שנים, וכדי לאמץ תינוק עם בעיה רפואית או התפתחותית תחכו כשנתיים. הליך האימוץ של תינוק מחו"ל הוא קצר יותר ונמשך בדרך כלל חצי שנה עד שנה.
בשורה התחתונה: אמנם מדובר בהליך לא קל ויש לא מעט חסרונות, אבל אם יש לכם את היכולת הנפשית והכלכלית - למה אתם מחכים?