מומחי הפוריות באוניברסיטת ייל היוקרתית מודאגים. מאוד מודאגים. יותר ויותר נשים דוחות את הכניסה להריון לגילאים מאוחרים, וסומכות עליהם שיצליחו להפרות אותן בעזרת פלאי הרפואה המודרנית.
"הן מגיעות אלינו בגיל 43, ולא מבינות למה אנחנו לא יכולים לעזור להן. מבחינתן, הטכנולוגיה של הפוריות אמורה לפתור הכל, ואנחנו חייבים ללמד את הציבור שזה פשוט לא ככה", מתריע פרופ' פסקל פטריציו, רופא בכיר במרכז הפוריות של ייל.
"לדחות הריון לגיל מאוחר זו בחירה גרועה"
לדברי פטריציו, הגיל הקריטי הוא 42. "אחריו, שיעורי ההצלחה הממוצעים בכל טיפול IVF (הפריה חוץ גופית) עומד על כעשרה אחוזים בלבד, וממשיך לרדת ככל שהגיל מתקדם יותר. יש איזו תפיסה מוטעית של נשים שאנחנו, כרופאי פוריות, יכולים לפתור כמעט כל בעיה, וצריך לנקוט פעולות שכנוע נרחבות ואגרסיביות כדי להבהיר שזה ממש לא המצב. היכולת שלנו במקרה הטוב מוגבלת, ורק יורדת ככל שהאישה מתבגרת".
פטריציו והקולגות שלו למרפאת הפוריות המפורסמת מספרים כי נשים בנות 42, 43 ואף למעלה מכך מגיעות למרפאה, ופשוט מסרבות לקבל את העובדה שאיחרו את המועד. "נשים מתרגזות, ואומרות לי: 'אני בריאה, אני מתעמלת – מה זאת אומרת אתה לא יכול לעזור לי?'. אנחנו מסבירים להן שיש גבול למניפולציות שאנחנו יכולים לעשות על הגוף האנושי, אבל הן לא מוכנות לשמוע, ובכל מקרה, זה כבר מאוחר מדי עבורן".
פרופ' פטריציו מסביר כי אותן נשים יכולות כמובן להיעזר בתרומת ביצית, "אבל קשה להן המחשבה של ויתור על ילד ביולוגי משלהן. ואני חייב להוסיף שגם כשאנחנו כן מצליחים, ההריונות האלו לא פשוטים בכלל, כך שלדחות את ההריון זו בחירה גרועה בכל מקרה – ויש מקום לפעולות הסברה בנושא".
מגיל 40 ירידה דרסטית בפוריות האישה
"אין ספק שהם צודקים", אומר ד"ר ערן הורוביץ, רופא נשים בכיר לפריון ולהפריה חוץ גופית. "אנחנו יודעים שמגיל 35 יש ירידה קלה בפוריות האישה, ומגיל 40 מתחילה ירידה דרסטית: הרזרבה השחלתית מידלדלת, והתפקוד השחלתי ירוד. עם התקדמות הגיל הביולוגי, חלוקת התאים בגוף משתנה. גם תאי המין, הביציות, מתחלקים פחות טוב, ולכן הביציות אינן בריאות ופוריות כמו ביציות צעירות יותר".
ד"ר הורוביץ מסביר, כי הקושי נעוץ בכמה רמות: יש פחות ביציות, למעט הביציות שיש קשה להיות מופרות והביציות המופרות שמצליחות להשתרש סובלות מהרבה מומים כרומוזומליים. "למעשה, מחקרים שונים הוכיחו כי מעל גיל 44, כמעט 100% מהעוברים סובלים מבעיות כרומוזומליות".
אחת האופציות לעקוף את העניין היא הקפאת ביציות בתחילת שנות ה-30, אבל חשוב לדעת שעדיין התוצאות של ההקפאה לא מזהירות, ולא מבטיחות הריון. כמו כן, בגיל מבוגר יש יותר מחלות רקע, כמו יתר לחץ דם, סוכרת והשמנת יתר, שמקשות על ההריון ומעמיסות סיכונים על האם והעובר. "רוב הרופאים ממליצים לנשים לתכנן את המשפחה כך שתסיימנה את תכנית הילודה שלהן לפני סוף שנות ה-30 לחייהן, אבל ברור שמדובר בשאיפה, ולא במשהו שכל אחת יכולה לממש בפועל, מסיבות שונות".