בצעד יוצא דופן פסק שופט בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע, כי חברה שפיטרה עובדת שהרתה לאחר שלושה וחצי חודשי עבודה בלבד, תקבל פיצוי של 118 אלף שקל. פסק הדין ניתן לאחר שהעובדת הקליטה בחשאי את המנהלת בחברה. ההקלטה אישרה שזו אכן הסיבה לפיטוריה. סכום הפיצוי הוא די חריג וגבוה יחסית למקרים דומים והוא ממחיש עד כמה שופטי בתי הדין לעבודה סולדים ממעבידים שמפטרים נשים בגין הריון.
עוד ב-9 חודשים:
>> נשים מספרות: התגובות שקיבלנו כשבישרנו על הריון בעבודה
>> מתי מותר לפטר אישה בהריון?
>> צפו: התאומים שלא נותנים לאמא שלהם מנוח
דנה (שם בדוי), מהנדסת כימיה במקצועה, התקבלה לפני כשנתיים וחצי לעבודה בחברה כימיקליים גדולה בדרום הארץ. היא נחשבה לעובדת מצטיינת ואף קיבלה, פרמיות ובונוסים על חריצותה. אלא שכחודש לאחר שנכנסה לעבודה, גילתה שהיא בהיריון. בתיאום עם רופאה תעסוקתית, דנה הועברה לעבוד במשרד אחר, וביצעה את כל המשימות שהוטלו עליה - לשביעות רצונם של הממונים עליה.
כשלושה וחצי חודשים לאחר שהחלה לעבוד - היא זומנה לפגישה עם מנהלת בחברה ושם קיבלה את הבשורה לפיה הוחלט לפטר אותה עקב אי שביעות רצון מתפקודה. "הטענות שהועלו בדבר תפקודך לא משאירות מקום לספק שמקומך אינו בחברה", נכתב במכתב הפיטורין שניתן לה - ללא עריכת שימוע כמקובל על פי דיני העבודה.
"זה לא היה ברור לנו שתיכנסי להריון תוך חודש"
על פי סעיף 9 לחוק עבודת הנשים, מעסיק יכול לפטר עובדת בהיריון ללא היתר מיוחד של משרד התעשייה והמסחר (התמ"ת) אם היא עובדת פחות משישה חודשים. במקרה שכזה, במידה והעובדת טוענת שפוטרה שלא מסיבות מקצועיות אלא בגלל היריונה, היא יכולה לתבוע את המעביד לבית הדין לעבודה על פי סעיף של חוק שוויון הזדמנויות בתעסוקה. זו יכולה לטעון שהופלתה לרעה לעומת עובד רגיל. עורכי הדין בתחום טוענים, כי במקרה כזה העובדת צריכה להוכיח את העניין ועדיף שתקליט את המעביד.
וזה בדיוק מה שעשתה דנה. כעבור כמה ימים, היא יזמה פגישה עם המנהלת והקליטה אותה בחשאי. המנהלת שהוקלטה הודתה, כי הסיבה לפיטוריה נובעת מהיריונה. "את עושה את העבודה שלך, אנחנו מרוצים, אמרתי לך, לא הפסקנו להרעיף עלייך מחמאות בהתחלה, את זוכרת. נקראנו למצב שזה לא היה ברור שאת תכנסי להיריון בחודש. את מבינה? זה לא היה ברור", נשמעת המנהלת אומרת לדנה בהקלטה. בהמשך הסבירה המנהלת, כי אכן היריון זו לא מחלה, אלא ברכה.
"זה ברכה, זה טוב, אבל אנחנו - תסתכלי על הצד שלנו, אנחנו נמצאים במצב שאנחנו מפסידים. קשה לנו לוותר עלייך. את מרכזת מידע טובה, את שולטת על העניין, את עושה את העבודה שלך, אין לנו באמת תלונות. בדברים האלה... אני מקווה שאולי בשלב מאוחר יותר תרצי לחזור, יש לך אופציה וסידור לילד ותוכלי לעבוד", הסבירה המנהלת לדנה.
דנה, לא ויתרה ובאמצעות עורכי הדין דני אליגון ואלי דמרי, הגישה נגד החברה תביעה לפיצויי פיטורין עקב הריון לבית הדין לעבודה וכן הוצאת לשון הרע, שכן במכתב הפיטורין שהחברה שלחה לה נכתב שפוטרה עקב אי שביעות רצון בסכום של כ-300 אלף שקל.
החברה הגישה כתב הגנה שבו הכחישה את הטענות שהעלתה דנה נגדה, והתעקשה שפיטוריה אינם נוגעים לעובדה שהרתה אלא לחוסר שביעות רצון מעבודתה ולעובדה שלא ביצעה את המשימות שהוטלו עליה, ולא פעם העדיפה לשבת בחוץ בשמש ולטפח את הציפורניים שלה.
מה שטרף את כל הקלפים במהלך המשפט היא חשיפת ההקלטה שנעשתה בחשאי על ידי דנה, בה נאמר כאמור עד כמה המנהלת מרוצה מתפקודה. השופט יוסף יוספי קיבל את תביעתה של דנה, קבע שהיא פוטרה בגלל שנכנסה להיריון תוך שהוא נותן משקל כבד לקלטת שהקליטה דנה את המנהלת, ובה זו מודה שפוטרה בגין ההיריון המפתיע.
לא נמצא שום דופי בעבודתה של המתלוננת
"כפי שניתן להיווכח למקרא תמלול הפגישה, הסיבה היחידה לפיטורי התובעת הינה הריונה", פסק בנחרצות השופט יוספי, כשהוא דוחה על הסף את טענות החברה והמנהלת שהעידה מטעמה. לדברי השופט, החברה לא הביאה שום ראיות שסתרו את טענותיה של דנה, וכי לא נמצא שום דופי בעבודתה של דנה שהיה צריך לגרום לפיטוריה.
עוד ציין השופט כי החברה לא ערכה שימוע לעובדת כפי שמתחייב על פי חוק ולא אפשרה לה להתגונן מפני טענותיה, ושלמעשה החברה טפלה עליה עלילה שפיטוריה נובעים מתפקוד לקוי דבר שלא הוכח. השופט פסק, כי החברה תשלם לדנה פיצויים בסכום כולל של 118 אלף שקל וכן עוד 21 אלף שקל הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד.
בשיחה ל-mako אמרה דנה: "אני שמחה שהאמת יצאה לאור לאחר מסע הכפשה ופגיעה בשמי הטוב שעשו לי בחברה. הוכח מעל לכל ספק שפוטרתי בגלל שנכנסתי להריון. אני מקווה שעוד נשים שנקלעו לסיטואציה דומה לא יהססו לתבוע את המעסיק שלהם, וייצאו למאבק משפטי. אסור לתת לדברים כאלה להתרחש. צריך לעשות לזה סוף ולהחמיר עם המעסיקים כדי למגר את התופעה הפסולה והמפלה הזו".
"9 חודשים" – פרק נוסף, יום שלישי ב-22:20