בווידוי אישי בעמוד הפייסבוק שלה, שיתפה אמש חברת הכנסת עדי קול מ"יש עתיד" את הגולשים בטיפולי הפוריות אותם היא עוברת כבר למעלה משלוש שנים, בשל הקושי שלה להרות. "אני מאד רוצה להיות אמא. וזה לא הולך לי. רק מי שניסה ולא הצליח יודע כמה זה כואב", כתבה קול בגילוי לב והתייחסה לקושי של זוגות חד מיניים להגשים את זכותם להיות הורים: "חבל שיש בישראל מי שהכאב והתסכול הזה נגרם להם בחסות החוק. חוק הפונדקאות הישראלי מאפשר להביא ילדים לעולם באמצעות פונדקאית – אך מונע זאת מזוגות חד מיניים. בחסות החוק הם נשלחים למסכת ייסורים ברחבי העולם, משלמים הון עתק, מטורטרים שנים כשכל פרט בחייהם נבדק ונשחק, וכל זאת ועוד כדי להגשים את זכותם הבסיסית להיות הורים. החוק הזה לא ראוי ולא הולם והגיע הזמן לשנות אותו", כתבה קול.
"יאללה שיעבוד כבר!"
חוק הפונדקאות, שנקרא גם בשם "חוק הסכמים לנשיאת עוברים" עוגן בחוק בשנת 1996 והוא מגדיר את התנאים הדרושים לביצוע הפונדקאות. החוק מתייחס להסכם שנעשה בין ההורים המיועדים לבין האם הפונדקאית, בו היא מביעה הסכמתה לשאת את העובר וכן למסור אותו לידיהם לאחר הלידה. הוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים, היא זו שמאשרת את ההסכם שנחתם בין שני הצדדים. כזכור לפני כשבוע התייחס היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, להליך הפונדקאות של זוגות חד מיניים בחו"ל, כאשר הודיע כי בכוונתו להקל עליהם בהליך האימוץ. וינשטיין הודיע שבניגוד למצב היום, בו אחד מבני הזוג שאינו קשור גנטית לילד, נאלץ לעבור הליך אימוץ מורכב וממושך. כעת, עד להשלמת החקיקה, יהיה ניתן להסתפק ב"צו הורות" של בית המשפט שיאפשר זאת. בדברים שכתבה בעמוד הפייסבוק שלה, התייחסה קול גם להחלטה זו: "בשבוע שעבר קרא היועץ המשפטי לממשלה להקל בהליכי הפונדקאות בחו"ל. צעד חשוב ללא ספק, אך בטח לא מספיק".
קול שיתפה את הגולשים בכוונתה לקיים דיון בוועדה לפניות הציבור בנושא חוק הפונדקאות וכן הזמינה אותם להשתתף בו ולחוות דעתם. בסיום דבריה הודתה קול לצוות הרפואי שמטפל בה "בהזדמנות זו ואחרי חוויה נעימה (הכל יחסי) ועוטפת, תודה לצוות ההפריה החוץ גופית בבלינסון ובמיוחד לפרופסור בני פיש העומד בראשה. אתם נהדרים, אבל יאללה שיעבוד כבר!".
"הרבה נשים מתביישות לדבר על טיפולי פוריות"
הבוקר סיפרה קול בשיחת טלפון מבית החולים ל-mako על הקושי האישי שלה: "זה סיוט. אני עוברת טיפולי פוריות כבר שלוש שנים. מדובר בתהליך מאוד מאוד קשה שחשוב לדבר עליו, כי הרבה נשים מתביישות וחושבות שזה משהו אישי וגם החברה מסתכלת בעין מאוד ביקורתי על נשים שלא בהריון. אין לי בעיה לדבר על הנושא. מעולם לא הסתרתי את זה. זה חלק ממני וחלק מתהליכים שאני עוברת".
בהתייחסות להחלטתו של היועץ המשפטי, וינשטיין אמרה, "מדובר רק בחצי הדרך. ההחלטה תקצר רק חלק מהבלגן, אבל זו עדיין לא אמירה שקובעת שיוויון בישראל. ממש לא ברור לי למה לנשים לקויי פריון יש עדיפות חברתית על זוגות מאותו מין - לשניהם יש אותה בעיה וזו בעיה נוראית. אני מתכוונת להגיש הצעת חוק לתקן את חוק הפונדקאות. צריך להסדיר את הנושא של פונדקאות חו"ל, שיהיה פיקוח וליווי ולהרחיב את תכולת החוק בישראל לגבי כל מי שמעוניין בהורות וללא הגבלות של נטייה מינית", אמרה.
ישראל היא המדינה המובילה בעולם בשיעורי טיפולי ההפריה לנפש. על פי נתוני משרד הבריאות, בעשור האחרון נרשמה מגמת עליה בטיפולי הפריה חוץ גופית המתבצעים בישראל. בשנת 2011 מספר מחזורי הטיפול בהפריה חוץ גופית עמד על 38,284, בעוד בשנת 2000 התבצעו רק 18,011 טיפולים.
מחר יתקיים בתל אביב הכנס השנתי של עמותת אי"לה, האגודה הישראלית לחקר הפוריות בהשתתפות 600 מומחים מתחום הפוריות בישראל. פרופ' מרתה דירנפלד, יו"ר האגודה מתייחסת לאחוז הזוגות שמתקשים להיכנס להריון "80 אחוז מכלל האוכלוסיה יצליח להיכנס להריון תוך שנה, בעוד 20 אחוז יתקשה בכך. בשנה השניה עוד 5-10 אחוז יצליחו. זוג שלא מצליח מוגדר כזוג שצריך לעשות בירור, כאשר לפי הספרים מדובר על זוג שלא הצליח לאחר שנה של ניסיונות". דירנפלד חושבת שבמקרים מסוימים אין צורך להמתין שנה, אלא לפנות קודם לכן. "אם לגבר יש אפס זרע - למה לחכות שנה, אני בעד שזוג שמעוניין להיכנס להריון , יפנה לרופא קודם לכן – אין מה לחכות שנה" . כמו כן מדגישה דירנפלד את חשיבות גיל הפוריות: "חשוב לדעת שהסיכוי שאשה בת 44 תיכנס להריון הוא רק 2 אחוז, בעוד שהסיכוי אצל אישה בגיל 28-30 הוא 40 אחוז".
ישראל היא המדינה המובילה בעולם בשיעורי טיפולי ההפריה לנפש. על פי נתוני משרד הבריאות, בעשור האחרון נרשמה מגמת עליה בטיפולי הפריה חוץ גופית המתבצעים בישראל. בשנת 2011 מספר מחזורי הטיפול בהפריה חוץ גופית עמד על 38,284, בעוד בשנת 2000 התבצעו רק 18,011 טיפולים.