אחד הדברים שכל אישה צריכה לעשות בהריון הוא לנפוש, ואם אפשר - מה שיותר רחוק מהארץ. לא חלילה כי החיים עומדים להיגמר אחרי שהתינוק יבוא, אלא כי מגיע לך ליהנות לפני שתינוק יהיה צמוד עלייך 24/7 ולא תצליחי להגיע לשלט בספה הקרובה. תקראי לזה ירח דבש שני, או שלישי או רביעי (תלוי במספר ההריון).
משזה נאמר, טיסה בהריון דורשת ממך אי אלו התאמות - משלב הביטוח ועד חגורת הבטיחות במטוס. פנינו לעו"ד עמיקם חרל"פ ממשרד עורכי הדין עמיקם חרל"פ ושות' ומומחה בדיני נזיקין, תאונות, וביטוח שיסביר לנו את האותיות הקטנות בחוזה.
"ראשית חשוב להבין שעצם היותך בהריון אינו מעמיד אותך בסיכון גבוה יותר להיפגע מכל אדם אחר, ישנם מספר אמצעי בטיחות וזהירות שחשוב שנשים שבוחרות לטוס ינקטו, כמו גם מידע שחשוב שידעו במקרה של תאונה חלילה", הוא מסביר לנו. "בראש ובראשונה מומלץ להצטייד בביטוח נסיעות הכולל כיסוי מתאים. בעת רכישת הפוליסה חייבת האישה ליידע את חברת הביטוח על כך שהיא בהיריון. שאם לא כן, לא יכסה הביטוח את ההוצאות הנובעות מההיריון".
עד איזה שבוע חברות הביטוח מבטחות נשים בהריון?
"רוב החברות מבטחות נשים בהיריון עד לשבועות 32-36 של ההיריון, אך לא כולן. ישנן כאלה שלאחר השבוע ה- 30 לא מבטחות, וישנן שמבטחות אחרי שבוע זה, אך עלות הפוליסה מאמירה בהתאם".
מה ניתן לעשות אם נפגעת בתאונה במהלך טיול בחו"ל בשבוע מתקדם, בו הביטוח לא מכסה אותך עוד?
"במידה והאישה עברה תאונה בחו"ל לאחר שבוע 34, שעד אליו רוב החברות מבטחות בביטוח נסיעות רגיל, סביר להניח שחברת הביטוח תתנער מתשלום. אך אם האישה רכשה פוליסת ביטוח פרטית נוספת עבור ההיריון ניתן לקבל פיצוי בהתאם לתנאי הפוליסה. יש לציין שאין חשיבות לשאלה מי אשם בתאונה, והאישה זכאית לפיצוי על פי הדין הישראלי.
אפשרות שניה היא לתבוע תביעת נזיקין את הגורם שאחראי לתאונה, כשתביעה זו מתנהלת בד"כ במדינה בה התרחשה התאונה, בהתאם לדין במדינה זו.
כך למשל, אם מדובר בתאונת דרכים שאירעה בארה"ב, הרי שאם הנהג הפוגע אשם בתאונה, יש מקום לתביעה כנגדו וכנגד חברת הביטוח שלו. אולם זו תביעה שצריכה להתברר בארה"ב. אם באותו מקרה גם הייתה לאשה פוליסת ביטוח פרטית, הרי שהיא זכאית לפיצוי בישראל בגין אותו האירוע, ובהתאם לתנאי הפוליסה.
במקרה שחלילה אירעה הפלה במהלך טיסה/ נסיעה לחו"ל - האם האישה זכאית לפיצוי כלשהו?
"אם האירוע לא נגרם בשל רשלנותה של חברת התעופה, ניתן לקבל פיצוי רק אם הפוליסה כוללת כיסוי להפלה. יש לברר מראש עם חברת הביטוח אם הביטוח כולל כיסוי במקרה זה.
במידה שהפוליסה לא מכסה הפלה, יש צורך לבדוק מה הגורם להפלה והאם ישנה עילה לתביעה. למשל, אם ההפלה אירעה בשל מעידה בגין בור במדרכה, הרי שניתן יהיה לבחון אופציה לתביעה כנגד הרשות המקומית. במקרה כזה, במידה שהאישה תזכה בתביעה, ניתן לקבל פיצוי בהתאם לדין החל במקום".
אם נפלת במהלך הטיסה והעובר נפגע האם תוכלי לתבוע פיצויים מחברת התעופה?
"גם פה, אם הנפילה נגרמה כתוצאה מרשלנות של חברת התעופה (למשל, אם החליקה אישה על רצפה רטובה בשל משקה שנשפך ולא ניקו אותו), סביר להניח שביהמ"ש יחייב את חברת התעופה לשלם לה פיצויים. במידה שהנפילה אירעה ללא קשר לרשלנות חברת התעופה, ניתן לתבוע פיצוי רק אם יש לכך כיסוי בפוליסה".
אם במהלך ההיריון נסעת לחו"ל במסגרת העבודה, ועברת תאונה, האם הדבר ייחשב לתאונת עבודה?
"כל פגיעה בחו"ל הקשורה לעבודה, אמורה להיות מוכרת על ידי המוסד לביטוח לאומי כתאונת עבודה, בדיוק כפי שהיה נקבע לו התאונה הייתה מתרחשת בארץ. גם הזכויות שלהן זכאית אישה בהריון, הן אותן זכויות כמו בתאונת עבודה, לו הייתה מתרחשת בארץ".
באילו מסמכים רפואיים כדאי להצטייד בטיסה?
"יש להצטייד בכל מסמכי תיק ההיריון. ישנן חברות ביטוח שדורשות אישור רפואי לטיסה".
מה קורה אם הורע מצבך הרפואי מספר ימים לפני הטיסה? האם תוכלי לבטל את הטיסה?
"למקרים מעין אלה, של ביטול טיסות מחמת מצב רפואי, יש ביטוח נפרד שאותו ניתן לרכוש".