במהלך ההריון את פוגשת יותר רופאים, אחיות ומחטים מאי פעם. גם נשים בגישה טבעית, שמתרגלות יוגה הריונית וחשיבה חיובית, כמעט שאינן יכולות לחמוק מנחשול הבדיקות, הסקירות, העמסות הסוכר והערכות המשקל - שלהן ושל העוברים.
נכון, הרפואה המערבית שומרת עלייך ועל התינוק במצב הכי בריא שיש, ואי אפשר באמת להסתדר בלעדיה – אבל בטח יש משהו נוסף שאפשר לעשות כדי להקל על הצרבות, להרפות קצת את הגב הדואב או סתם להירגע מהבדיקות המלחיצות.- הרפואה המשלימה נראית כמו הפתרון המושלם.
ריכזנו עבורך את תחומי הרפואה המשלימה הרלוונטיים ביותר להריון, לחדר הלידה ולימים שאחריה, לך נשאר רק לשתות איזה חליטת צמחים טובה בשביל להיכנס לאווירה ולבחור מה הכי מתאים לך.
רפלקסולוגיה: מרגיע, משכך כאבים ומשחרר חסימות אנרגטיות
איך: שחרור חסימות באמצעות לחיצות בכפות הרגליים
מתי: בכל שלבי ההריון, לידה ואחרי הלידה
למה: עוזר לבחילות, בצקות, כאבי גב, מיגרנות, הפגת חרדות וזירוז החלמה לאחר לידה
הטיפול הרפלקסולוגי ממפה את הגוף בכפות הרגליים, כשכל נקודה בהן מייצגת אזור אחר בגוף. באמצעות לחיצות ועיסויים, משחרר המטפל חסימות, מחזק נקודות תורפה ומסייע בתהליכי ריפוי של הגוף. "בניגוד לאמונות העממיות, אין מניעה להשתמש ברפלקסולוגיה במהלך ההריון – להפך", אומרת נעמה גבאי - דולה, רפלקסולוגית ומדריכת הכנה ללידה.
נעמה מסבירה, כי "נשים רבות זקוקות לטיפול כדי להקל על תופעות לוואי ולהכין אותן ללידה ברמה הפיזית והרגשית. יש מיתוסים על סיכון לצירים מוקדמים אחרי טיפול רפלקסולוגי, אבל מטפל מנוסה יודע להימנע מהנקודות הבעייתיות לנשים בהריון. פרט לכך, הרחם הוא לא כסא מפלט: לחיצה אקראית לא מתחילה לידה". נעמה אף מציינת כי הטיפול הרפלקסולוגי מתאים לכל שלבי ההריון, לרבות השליש הראשון, ויכול לסייע בהתמודדות עם בחילות, עצירויות, בצקות, נפיחויות, קשיי נשימה, כאבי גב, מיגרנות, וחרדות שצצות סביב ההריון, הלידה וההורות.
גם במהלך הלידה יש שימוש לרפלקסולוגיה: ראשית כל, הרגעה, שמאפשרת להורמון האוקסיטוצין להשתחרר ולקדם את הלידה. עוד יכולה הרפלקסולוגיה לסייע בשיכוך כאבי הצירים, יצירת צירים אפקטיביים (לנשים שלא מצליחות לפתח צירים לאחר ירידת מים, לדוגמא), עזרה לתינוק להתברג באגן, הרחבת הפתיחה ועוד.
חשוב לציין שהרפלקסולוגיה יכולה לעזור גם אחרי הלידה. "כמעט כל הנשים נשאבות מהר מאוד לעולם האמהות, ונוטות להזניח את הטיפול בעצמן, או לכל הפחות למקם אותו בחשיבות משנית לטיפול בתינוק", מציינת נעמה. "שניים-שלושה טיפולים רפלקסולוגיים לאחר הלידה, אפילו בזמן האשפוז בבית החולים, יכולים לזרז פלאים את ההחלמה של האם מהלידה ולהעניק לה ולתינוק שלה מעבר חלק ורגוע יותר להורות".
באשר לדכאון אחר לידה, נעמה אומרת כי אם מדובר בדכדוך בלבד ניתן לפתור אותו באמצעות טיפול רפלקסולוגי נכון. אם מדובר בדכאון של ממש, ניתן להיעזר ברפלקסולוגיה כאמצעי משלים לטיפול התרופתי או הפסיכולוגי, אולם לא במקומו.
שיאצו: "עוזר לגוף לטפל בעצמו"
איך: לחיצות על צינורות האנרגיה בגוף - המרידיאנים, ללא שמן
מתי: בהריון ובלידה
למה: מקל על כאבי גב, בחילות, בצקות, טחורים, קידום צירים ופתיחה בלידה
"הרעיון בשיאצו הוא לחזק את הגוף, מתוך מחשבה שהגוף מסוגל לטפל בעצמו", אומרת לבנה לירם דולה, מכינה ללידה ומטפלת בשיאצו, סוג'וק ורייקי. "בשיאצו עובדים על מרידיאנים (נקודות לחיצה) הפזורים ברחבי הגוף. הפתרון שהשיאצו מציע הוא הוליסטי, כלומר מטפל בגוף כמכלול. לא כמו כדור שמעביר כאב ראש, או כדור שמעביר כאב בטן".
סימפיזיוליזיס (התרחבות יתר מכאיבה של עצמות האגן), כאבי גב, בחילות, בצקות, נימול גפיים, טחורים וחרדות הם רק חלק מהסימפטומים ההריוניים שניתן למתן באמצעות השיאצו. הטיפול מתבצע עם בגדים, ללא שמנים למיניהם, וניתן לשלב בו טכניקות נוספות. "אני אישית מטפלת בשיאצו בשילוב סוג'וק: טכניקה של טיפול בדיקור וקריסטלים. כך, הטיפול ממשיך גם בבית ומשכו מתקצר", אומרת לבנה.
למרות שקשה וכמעט בלתי אפשרי להשרות לידה לפני שהגוף מוכן לכך, מבהירה לבנה כי חשוב ללכת למטפלים שמתמחים בנשים בהריון, על מנת להשיג טיפול אפקטיבי שלא יזיק לאישה. משהתחילה הלידה, השיאצו הוא כלי עצמתי שעוזר לקדם את הצירים והפתיחה. טיפול נקודתי בעצם הזנב עוזר לכאב שיולדות רבות חשות באזור, וגם אם אשה מרותקת למיטה לאחר שקיבלה אפידורל, אפשר להשתמש בטכניקות שיאצו כדי להניע את האגן ולעזור לתינוק להתברג ולרדת בתעלת הלידה.
דיקור סיני: שואף לאזן בין עודף וחוסר אנרגיה בגוף
איך: איזון אנרגטי של הגוף באמצעות דיקור במחטים
מתי: בהריון, עד לשלב הצירים ואחרי הלידה
למה: עוזר לאזן אנרגיה, מקל על כאבי גב, בחילות, עייפות, החלמה מהירה אחרי הלידה וטיפול בדכאון אחרי לידה
"בתקופת ההריון, הגוף אמור להיות בשיאו, מלא ורווי באנרגיה", אומרת גילי קריצ'מן, מטפלת ברפואה סינית "אבל הסטרס, התזונה הלקויה ובעיות בריאות שונות לא מאפשרים לאנרגיה הזו לזרום כראוי".ברפואה הסינית, השאיפה היא לאזן בין מקומות של עודף אנרגיה בגוף למקומות של חוסר, על מנת להביא לתפקוד אופטימלי שלו.
"לאבחון נכון יש חשיבות עליונה כשבאים לטפל באשה הרה", אומרת גילי. "יכולות להיות לי חמש מטופלות הריוניות שסובלות מבחילה, אבל משום שאצל כל אחת מהן מקור הבחילה הוא אחר: עודף אנרגיה בכבד, חולשה אנרגטית בטחול או בעיה כלייתית כלשהי, בכל אחת אטפל בדיקור בנקודות אחרות".
לדברי גילי, השינוי האנרגטי שמביא איתו הדיקור לא משפיע רק על הבעיה שבגינה הגיעה המטופלת לדיקור, אלא על כל המערך האנרגטי סביבה. "גם אם מטופלת הגיעה והתלוננה רק על כאבי גב, והצלחנו לאזן את זרימת האנרגיה ('הצ'י') שלה, כל התפקוד שלה ישתפר. היא תהיה עייפה פחות, חיונית וקשובה יותר".
ומה לגבי דיקור לקידום הלידה? "אישית, אני פחות בעד דיקור בלידה עצמה, אלא רק עד תחילת הצירים. אני מאמינה שעבודת דיקור נכונה שנעשתה עד הלידה תעשה את שלה, ובלידה עצמה יש טכניקות מתאימות יותר. אחרי הלידה בהחלט יש מקום לחזור לדיקור, גם להקלה על דכדוך או דכאון אחרי לידה, באמצעות תיעול נכון יותר של אנרגיה. דיקור יכול גם לסייע בהחלמה מהירה יותר של הגוף מהלידה ובפתרון בעיות פוסט לידתיות מוכרות כמו כאבי גב, פיסורה וטחורים".
הומיאופתיה: מסייעת בהתמודדות עם בעיות פיזיות וחרדות
איך: התאמת תרופות הומיאופתיות למצבים הגופניים –נפשיים השונים
מתי: בהריון, בלידה ולאחר הלידה
למה: מטפל בצרבות, עצירות, טחורים, חרדות, מצבי רוח, קידום לידה, זירוז צירים
"השינוי הההורמונלי הקיצוני בהריון יכול להחמיר בעיות שהיו קיימות לפניו: בעיות של תת או יתר פעילות של בלוטת התריס, טחורים, סירקולציה של הדם ומגוון בעיות רקע אחרות. בנוסף, ההריון יכול להציף חרדות רבות, שלאשה קשה לדבר עליהן. ברמה השכלית היא רוצה את ההריון, אבל חוששת ממנו והגוף הוא היחיד שמדבר בשבילה את החשש הזה", אומרת יהודית עמרה, הומיאופתית בכירה ומנהלת המעבדה ההומיאופתית ברשת סופר-פארם.
"בנוסף, יש את תופעות ההריון המוכרות לכולן: בחילות, צרבות, עצירויות, טחורים וכאבים שונים. יהודית מונה כמה "רמדיס", תרופות הומאופתיות, המתאימות למצבים שונים ונפוצים בהריון: "ספיה היא תרופה נשית כללית, שמתאימה לטיפול בטווח רחב של תופעות לוואי בהריון, ובכלל זה מצב רוח ירוד. תרופה נוספת היא נוקס וומיקה, שמקלה על עומס במערכת העיכול. בנוסף ישנם קיטים מוכנים להריון ולידה, כמו הקיט שאנחנו מכינים, שמכילים כמה רמדיס רלוונטיים לתקופה המיוחדת הזו".
דולות רבות מתמקצעות גם בהומאופתיה, ואכן מדובר בכלי שימושי מאוד בחדר הלידה, וגם קצת לפניו: לדברי יהודית, יש תמציות הומאופתיות שיכולות לסייע, למשל, לעוברים במצג עכוז להתהפך. טיפול הומאופתי נכון יכול לעזור ללידה טובה, לקדם צירים ופתיחה ולהקל על כאבי הצירים. בין היתר מונה יהודית את הקולופילום, שעוזר לפתיחה להתקדם, והקואוש השחור, שעוזר לריכוך צוואר הרחם.
אחרי הלידה ממליצה יהודית על תמצית ארניקה (שמסייע להתאוששות הרקמות השונות), קלנדולה (שמקל על כאבי התפרים) ולמי שעברה ניתוח קיסרי או חתך חיץ קשה במיוחד: סטפיזגריה. בפרספקטיבה הומאופתית, דיכאון הוא ביטוי של קונפליקט לא פתור. קיים טיפול הומאופתי שיכול להקל על מצבי רוח לאחר הלידה, אולם לדברי יהודית, כאן אין פתרונות קלים: "כדי לטפל בדכאון צריך טיפול רציני ומעמיק, אחרי אבחון של הומאופת מנוסה".
>> 10 דרכים להקל על כאבי גב בהריון