ייתכן ושמעתם על התיאוריה לפיה לסדר הלידה יש השפעה על אישיותו של הילד ושאלתם את עצמך מה זה אומר. שהרי במילים אחרות, על פי התיאוריה הזו, הן לבכור והן לילד השלישי יש דרכים שונות להצליח בחיים, לא רק בגלל אופיים המולד אלא גם בשל העובדה הבסיסית והראשונית של מיקומם במשפחה.
הכל התחיל כשתלמידו של פרויד, אלפרד אדלר, ייסד את "הפסיכולוגיה האינדיבידואלית", לפיה כשתינוק נולד מקננת בו תחושת נחיתות ביולוגית ופיסית. אחרי הכל, תינוק הוא חסר אונים, חלש ותלותי, והמבוגר שולט בחייו.
מכאן והלאה התינוק יגדל ויעשה הכל כדי לשנות את מצב ה"נחיתות" החברתית שלו למצב של "עליונות" הדומה לזו של המבוגרים, כפי שהוא תופס אותה. איך הוא עושה זאת? טוב, זה תלוי בדרך בה הוא מפרש את ה"נחיתות" שלו. על פי התיאוריה של אדלר, הסוד טמון בסדר כניסתו למשפחה.
ילד בכור: קונפורמיסט ומתנגד לשינויים
בתחילה ילד בכור נהנה מכל היתרונות של בן יחיד. כל תשומת הלב מופנית אליו. ההורים יקדישו לו יותר משאבים ותשומת לב מהאחים שיבואו אחריו, מהסיבה הפשוטה שהוא נולד לבית בו עדיין לא צריך לחלק את תשומת הלב בין כמה ילדים.
אבל אז אחיו הקטן נולד ולאירוע הקטן הזה, מתברר, יש השפעה קריטית על הבכור: יש אח נוסף שמתחרה בו על היחס של ההורים. את תשומת הלב שהשיג קודם בקלות רבה כל כך מאמו כבר קשה לו יותר להשיג, אז הוא מתרחק.
כך הוא לאט לאט מנתק את עצמו מהתלות באמא ומהקשר ההדוק שהיה לו אליה. אם כי יש צורך להזכיר שהתיאוריה הזו נוסדה לפני שגם אבות החלו לקחת חלק משמעותי בגידול ילדיהם.
בכל אופן, לפי אדלר, הילד הבכור הוא קונפורמיסט ומתנגד לשינויים- אחרי הכל, השינוי הוא זה שהביא אותו מלכתחילה למצב הנוכחי. לכן גם יגלה יחס מיוחד לעבר ופסימיות לגבי העתיד.
הוא אחראי, ממושמע ושומר אמונים להוריו. הילד הבכור לרוב יבחר במקצוע שמרני ויציב כלכלית והשכלתו תהיה גבוהה- הכל כדי להשיב לעצמו את תשומת הלב שחווה בזמנו כבן יחיד.
ילד שני: מרדן ולוקח סיכונים
הילד השני נולד לעולם שכבר הוכתב קודם על ידי מישהו אחר. הכללים בבית ברורים, יש לו אח גדול שתמיד יהיה האחראי, לפחות בתפיסה המשפחתית.
הוא נולד לאם שמחלקת את זמנה בין שני ילדים ולכן יפתח נטייה להתחרות באחיו הגדול ותמיד ינסה להשתוות אליו.
על פי התיאוריה, הילד השני ינסה הכל כדי להבדיל את עצמו מאחיו הגדול. יתכן שהוא יפתח אופי מרדני, יבחר לקחת סיכונים ולחיות את החיים על הקצה- הכל כדי להבדיל את עצמו מאחיו הגדול, אהוד ההורים.
במידה והוא "ילד סנדביץ'", תהיה אישיותו מורכבת יותר, משום שהוא קטן בעיני אחיו הבכור וגדול בעיני אחיו הקטן, מצב שיוצר אצלו חוסר איזון בתדמית. יתכן שחיי "ילד הסנדביץ'" יתאפיינו בהישגיות גבוהה, אמביציה וניסיון להוכיח שהוא הטוב ביותר בכל מקום אליו יגיע, אולם גם בדימוי עצמי נמוך.
בן הזקונים: מפונק אך גם עצמאי בדרכו
לבן הזקונים יש מעמד מיוחד של "הקטן". למרות שלכאורה יש לו מתחרים רבים בבית, הוא מוגן.
בן הזקונים הוא התינוק של המשפחה, הוריו כבר מיומנים והמודלים שהאחים הגדולים שלו עיצבו בעצמם, מדרבנים אותו להצליח בתחומים רבים ומקוריים. יש לו ביטחון רב והוא מפונק, אולם גם עצמאי בדרכו, משום שפחות מקדישים תשומת לב להתפתחותו כפי שהקדישו לאחים שהגיעו לפניו.
גם חוש ההומור שלו יהיה מפותח יותר מאחיו הגדולים, אולם כדאי לשים לב: בגלל שהם בכל זאת הכי פחות מנוסים במשפחה וכל השאר כבר מיומנים מהם בתורת החיים, יש לבני הזקונים נטייה מסוימת להידחף לייאוש.
בעוד האחים הגדולים משמשים כחונכים ומורים לאחים הקטנים, לבן הזקונים אין אח קטן לשמש לו מודל לחיקוי. לכן לרוב רמת האינטליגנציה והרצינות שלו תהיה נמוכה יותר. כנ"ל רמת התחרותיות- אין אח קטן שנושף בעורפו ועם האחים הגדולים הוא גם ככה לא יכול להתחרות. הוא עשוי לעסוק במקצועות מקוריים ויצירתיים, כמו אמנות ומדע.
בן יחיד: מגיע לו הכל
ההורים מגוננים על הבן היחיד ומעניקים לו את מלוא תשומת הלב. אין לו מתחרים, אולם לפעמים הדבר גורם לו לתחושת בדידות. ייתכן שזה אף יפגע בו בעתיד משום שלא פיתח את יצר התחרותיות מגיל צעיר.
הבן היחיד רגיל ומצפה שהכל יתנהל לפי רצונו. הוא מרכזי וחשוב, ועם ההרגשה הזו הוא גם מסתובב בעולם. הוא סבור שמגיעים לו כל תשומת הלב והמשאבים מהסביבה.
על פי אדלר, כל ילד במשפחה מרובת ילדים קשור פחות לאח הקרוב אליו בגיל ויותר לאח הרחוק. כך, הילד השלישי יהיה קשור יותר לבן הבכור מאשר לשני, הרביעי יהיה קשור יותר לשני מאשר לשלישי, וכן הלאה, מאחר ובין כל שני אחים שקרובים אחד לשני מבחינת גיל, התחרותיות יותר גבוהה ופחות מתקיים המודל ה"הורי".
לכם כהורים, יש כמובן אפשרות להבין ולנסות לאזן בצורה מושכלת את צמיחת ילדיכם- לאפשר לכל ילד להתפתח על פי רצונו ומבלי קשר לסדר מיקומו במשפחה.
נו, אז עכשיו אתם משפחה: 20 קלישאות שאומרים להורים טריים