אם דיכאון אחרי לידה אצל נשים הוא עניין מושתק, הרי שאצל הגברים המצב גרוע פי כמה. התופעה, שכבר הוכרה רפואית כעובדה בשטח, היא גורם לאשמה ובושה אצל אבות טריים. וילפרד זי, אב אוסטרלי, החליט לחשוף את המאבק האמיץ שלו בתקשורת, כדי לאוורר את הבושה ולאפשר לעוד גברים לצאת אל האור.
זי, בן 31 מקווינסלנד, סבל מדיכאון אחרי לידה לאחר שאשתו ילדה את ילדם הראשון, נייתן, ושוב זה קרה כשנולד בנם השני, הפעם באופן חמור וחריף יותר. "זה הגיע לנקודה שלא זיהיתי את עצמי כבר", הוא מספר לתקשורת. "לא הבנתי שזה מה שקורה לי עד אחרי שזה חלף. לקחתי כמה שבועות חופש מהעבודה, לאחר שלאשתי היתה פציעה בעקבות הלידה המורכבת שעברה. כשחזרתי לעבודה היה לי קשה מאוד להתרכז. כל משימה פשוטה היתה לוקחת המון זמן. הייתי מקבל מאשתי הודעות שבהן היא מוציאה קיטור והיה לי קשה. הייתי מאוד מוסח".
האב סבל מדיכאון וחוסר תפקוד, ולילה אחד, לילה לבן כמו רבים לפניו, חיפש את הסימפטומים שלו ברשת ומילא שאלון שחשף שהוא סובל מדיכאון אחרי לידה. עם המידע הלך לרופא המשפחה שאישר את האבחון ונתן לו טיפול תרופתי וייעוץ פסיכולוגי. אחרי שישה חודשים התחיל זי לחזור לעצמו. "הייתי צריך להיעדר מעבודתי כעורך דין לתקופה ארוכה, והיו רגעים בהם נהניתי להיות אבא במשרה מלאה ולראות את כל ההתפתחויות של הילדים. מצאתי שחשוב לי לדבר בפומבי על הדיכאון אחרי לידה שלי. חשוב לפתוח ולדבר. אין בושה בלהודות בכך שאתה נלחם. הייתי צריך להבין את זה, כי רק ככה יכולתי לטפל בעצמי ולחזור לתפקד עבור משפחתי. אסור להיות בהכחשה".
איך תזהו דיכאון אחרי לידה אצל הגבר?
-OBJהסימטופמים מוכרים, רק שבדרך כלל הם נקשרים דווקא לאם: אחרי הכול, דכאון אחרי לידה (PPD) הוא תופעה ידועה אצל נשים. זליגת ההורמונים, הגוף הכואב שאיבד את צורתו, קשיי ההנקה – כל אלו סיבות טבעיות שמעכירות את החודשים הראשונים לחייו של תינוק ועשויים לגרום לבייבי בלוז. אלא שלא רק נשים סובלות מדיכאון אחרי לידה. מחקר חדש וארוך טווח שנערך באוניברסיטת נורת'ווסטרן בחן יותר מ-10,000 גברים במשך 23 שנים כדי להבין מהו הדיכאון הגברי ואיך הוא משפיע על מגון רחב של אספקטים התפתחותיים. בין היתר, המחקר מצא שאבות טריים מועדים יותר לחוות דיכאון על סוגיו ב-68 אחוזים יותר מגברים שאינם הורים, או שלא חיים בבית עם ילדיהם. תסמיני הדיכאון יכולים להופיע מרגע הלידה ועד שהצאצא יגיע לגיל חמש שנים. גם מרפאת MAYO הבינלאומית ערכה מחקר בתחום, ובו התגלה שהורמונים הם רק גורם אחד לתופעה, לצד העדר שינה, שינוי באורח החיים, שינוי סביבתי ושאר מהפכים שקורים גם לאבות.
עיקר הקושי, מסתמן, טמון בכך שהגברים שלוקים בדיכאון אחרי לידה אינם מעזים לשתף בכך איש, ועסוקים בהלקאה עצמית וברגשי אשם. כל אלה מובילים לא פעם, באופן בלתי נמנע, גם לפרידה ולפירוק התא המשפחתי. מדובר כאמור בתופעה מוכרת, גם אם לא מאוד מדוברת ונפוצה שיכולה לנבוע ממספר סיבות שונות. "יש נשים שלא נותנות לאבא להתקרב בכלל לתינוק. זה רק מחזק חששות שיש לגברים רבים, לגבי המסוגלות שלהם: 'האם אני מסוגל לטפל ביצור העדין הזה?'״ מסביר הרצל כחלון, מטפל זוגי. "רבים מהם גם חוששים לפגוע בו וזה מעורר בהם פחד. במרבית המקרים טיפול פסיכולוגי הוא פתרון יעיל. במקרים קשים יותר, יתווסף גם טיפול תרופתי בתרופות נוגדות חרדה או אנטי דיכאוניות. אבל לא פחות חשוב הוא תפקידו של בת הזוג, שיש לה יכולת משמעותית לתרום להורדת המתחים".
"זה קצת מוגזם לתבוע מאמא טרייה לתמוך בבעלה, אבל יש גם משפחה וחברים", אומר הפסיכולוג רועי סמנה, "הסביבה צריכה לשים לב לסימנים. אם מישהו נראה שונה, מדוכדך או לא במיטבו – חשוב לתמוך ולתת לו לגיטימציה, ואם זה לא עוזר, להפנות אותו לטיפול מקצועי".