בדרך כלל, כשהתינוק צורח אנחנו מניחים שהוא רעב, עייף או שצריך להחליף לו; אם בדקנו את האפשרויות האלה והוא עדיין מצוי באי שקט, הגזים אשמים. אם לא הגזים, אז השיניים. אבל מה עושה הורה שהתינוק שלו, שרגוע בדרך כלל, לא נרגע במשך שעות ארוכות? יש עוד משהו ששווה לבדוק. שמעתם פעם על תסביב השערה?
אילת משה שדה, אמא של התינוק בן ממושב שדמות דבורה שבגליל, חשבה שלתינוק בן החודשיים כואבת הבטן. "הוא היה מאוד לא שקט ואפילו הציצי לא עזר", היא מספרת. "לראשונה בחייו נתתי לו נובימול כדי שירגע, אבל אז נזכרתי בפוסט שקראתי במאמאזון".
משה שדה מספרת שכמה חודשים לפני המקרה נתקלה בסיפור של אמא שהיא לא מכירה, ששיתפה את חברות הקבוצה בסכנה שכמעט אף הורה לא מודע אליה: שערה המתלפפת סביב אחת מהאצבעות של הילד (אצל בנים זה עשוי לקרות גם באיבר המין) ועוצרת את הדם. "הורדתי לבן את הבגדים והתחלתי לחפש אולי יש איזו שערה שמציקה לו. לחרדתי גיליתי שערה שלי שהתלפפה חזק מאוד סביב האצבע ברגל, והאצבע הפכה לנפוחה ואדומה מאוד. צרחתי לבעלי וניסינו להסיר אותה, אפילו בעזרת פינצטה, אבל היא הייתה מלופפת ממש חזק בבסיס האצבע. הזעקנו את מד"א, ובאמצע הלילה דהרנו למיון באמבולנס שלא עצר באור אדום".
למזלה של המשפחה, התושייה של ההורים עזרה מאוד. "מסתבר שהצלחנו להסיר הכל בבית, ובמיון רק חבשו את התינוק וחזרנו איתו הביתה. בעצם היה לו חתך בבסיס האצבע, ונתנו לנו פולידין נגד זיהום וזהו. לא הפסקתי לבכות. בכיתי על הכאב שלו ועל חוסר האונים שלי".
כמה ימים אחרי החוויה המטלטלת, משה שדה החליטה שהיא חייבת לשתף עוד אמהות כדי להעלות את המודעות לבעיה קטנה שיכולה לגרום לסבל גדול. היא כתבה במאמאזון והזהירה: "שימו לב בהחתלות וגם בבגדים עצמם, לפעמים נשארים מהכביסה ברגליות או בבגדים שערות שלנו, זה דק וקטן אבל פוגע בהם כל כך".
ואכן, לפי נתונים של ארגון בטרם, מעל 60% מההורים כלל לא מודעים לסכנה הפעוטה – ואלה שכן מכירים אותה, שמעו עליה מחברים או מגורם בלתי מוסמך אחר, ולא מרופא המשפחה או מאחות טיפת חלב. "זו הפעם הראשונה שאני מרגישה שהפייסבוק שינה לי את החיים", אומרת משה שדה. "ההחלמה של בן הייתה מהירה - הנפיחות ירדה אחרי כמה ימים, שבהם הבטן עדיין התהפכה לי, ואז די מהר זה השתפר".
תסביב השערה היא תופעה קלה מאוד לטיפול – אבל חייבת אבחון בזמן. תינוקות רכים חשופים לסכנה כיוון שהאמהות שלהן סובלות מנשירה חמורה בחודשים הראשונים שלאחר הלידה. בארגון בטרם מסבירים שלנשים אחרי לידה נושרות בממוצע כמאה שערות ביום, ולכן בחודשים הראשונים כדאי מאוד לשים לב בכל הלבשה והחתלה שהתינוק נקי לגמרי משערות או חוטים פרומים, גם בחלקים הפנימיים של גרביים או כפפות קטנות. החוט או השערה שמתלפפים סביב האיבר עוצרים את הדם, מה שגורם לנפיחות גדולה ולכאב לילד. אם גיליתם פגיעה כזו, אין סיבה להילחץ – נסו להסיר את השערה, ואם אינכם מצליחים הירגעו וקחו את התינוק במהירות האפשרית לבית החולים. אם ההורים או הרופא לא מצליחים להסיר את השערה בעצמם, מנתח כירורגי יעשה זאת בהליך פשוט. תסביב השערה יכול להיות ממש מסוכן רק במידה ולא מאתרים את הבעיה בזמן: במקרה כזה, האיבר שמנותק זמן רב מאספקת דם מצוי בסכנה ממשית והתינוק עשוי לאבד אותו.