בחודש האחרון הגיעו שלוש תינוקות, המבוגרת שבהן בת חודשיים בלבד, לשלושה בתי חולים שונים. כולן סבלו מדימום מאסיבי במוח, וכולן לא קיבלו ויטמין K, שניתן לתינוקות באופן שגרתי אחרי הלידה (לא אם ההורים מסרבים). הקשר, כמובן, אינו מקרי: לוויטמין K תפקיד מכריע במערכת קרישת הדם, ואף שתינוקות מקבלים ויטמין K דרך השליה במהלך ההיריון, ותינוקות יונקים גם דרך חלב האם, בחודשים הראשונים לחיים אין במעי התינוק די חיידקים המייצרים את הוויטמין החשוב.
כדי להפחית את הסיכון לדימומים קשים – לרבות דימום מוחי מסכן חיים, ואצל בנים: גם דימום אחרי ביצוע ברית מילה – בעשורים האחרונים נהוג בעולם המערבי לתת לתינוקות זריקה של ויטמין K מיד לאחר הלידה (לצד מריחת משחת עיניים כדי למנוע דלקת מהמגע עם החיידקים בתעלת הלידה וחיסון נגד צהבת). כמו כל פעולה רפואית, להורים שמורה הזכות לסרב לטיפול, ובשנים האחרונות הפך הסירוב לתת לתינוק ויטמין K פופולרי למדי. יצויין כי ישנה פשרה – מתן ויטמין K באופן פומי, כלומר: טיפות דרך הפה. במתן פומי יש לחזור על הטיפול פעמיים נוספות, וקיימת אי ודאות מסויימת לגבי רמת הספיגה.
במחקר שנערך ב-2012 במחלקת היולדות בהדסה עין כרם, עולה כי הורים רבים בוחרים שלא להעניק את הוויטמין מחוסר ידע. 219 הורים מילאו שאלון שעסק בוויטמין ומשמעותו. מתוכם 70 אחוז נשים ו-30 אחוז גברים. מתוצאות המחקר עולה רק 15 אחוז ידעו מה מקור הוויטמין, 22.5 אחוז ידעו מדוע חשוב להזריקו לתינוק הנולד, 29 אחוז ידעו כיצד הוא ניתן ו-34 אחוז ידעו מדוע חשוב להזריקו לתינוק בזמן לידתו. נוכח המקרים האחרונים, קוראים במשרד הבריאות ובאיגוד רופאי הילדים להורים לא לסרב למתן הוויטמין, ומסבירים את הסכנות הרבות הכרוכות בדימום אפשרי.
בדיוק כמו בענייני החיסונים, יש כאמור הורים בעלי אג'נדה מוצקה, שלא מתרשמים מהאזהרות ובוחרים לסרב למתן הטיפול. הטיעונים שונים ומגוונים - מהסיבה שזה לא טבעי ועד החשש (הלא מבוסס) שזה מסרטן. ד', אמא לשני ילדים (בת שלוש וחצי ובן עשרה חודשים), חיסנה את שני ילדיה באופן חלקי, וויתרה על מתן ויטמין K. "עם הבת הבכורה עוד התלבטנו קצת, אבל כשהבן שלי נולד היה לנו ברור שלא ניתן לו את הוויטמין. קראתי שזה לא בריא ועלול להעלות את הסיכון לסרטן, והחלטתי לא לתת להם. עם הבת דווקא זרמו איתי יחסית בבית החולים, ניסו לשכנע אבל לא יותר מדי, אבל עם הבן ממש הלחיצו אותי, ואמרו לי שזה ממש מסוכן בגלל הברית. למזלנו החלטנו מראש שלא למול אותו, כך שהאיומים לא היו רלוונטיים".
״הייתה לנו התלבטות מאוד גדולה״, מספרת מ׳, אמא לתאומים בני שנתיים. ״בעלי התנגד מאוד לכך שנוותר על חיסונים ועל ויטמין קיי, ומכיוון שהילדים נולדו בשבוע 34 הוא דאג אפילו יותר. אני התעקשתי ובסוף ניצחתי, ועובדה שלמרות שהם פגים הכל בסדר״.
״הבת שלי בת שלושה חודשים, ולא נתנו לה את הוויטמין. אני מודה שבעקבות המקרה שפורסם בדקתי את האפשרות לתת לה עכשיו את הוויטמין, אבל הבנתי שזה כבר לא רלוונטי. בלידות הבאות אני עדיין לא בטוחה שאתן, אבל בטוח שאתלבט קצת יותר״.