דור (שם בדוי) גרוש בשנות ה-30 לחייו ואב לילדים לא האמין בחלומות הכי שחורים שלו ששיחת סקייפ תמימה עם צעירה מאחת המדינות במערב אירופה תוביל למסע סחיטה, להפצת סרטון שלו בעירום בקרב מאות חבריו בפייסבוק.
"זה עניין של חיים ומוות. אדם אחר חלש ממני בטוח היה מתאבד. זה היה סיוט של החיים שלי ועדיין לא התאוששתי ממנו. אין לי יותר פייסבוק ולא סקייפ, גמרתי עם זה עד להודעה חדשה ואולי בכלל", אומר דור בראיון ל-Nexter.
מאות ישראלים נפלו קורבן לסחיטה
מדובר בתופעה חמורה שמתרחשת בשנים האחרונות, ושהמשטרה לא מצליחה להתמודד מולה. על פי הערכות המשטרה והמרכז לאינטרנט בטוח של איגוד האינרטנט הישראלי, מאות גברים נפלו קורבן לסחיטה רק בשנה האחרונה.
מי שאחראי לסחיטה הם עבריינים ישראלים, בכירים חלקם, חיילים בארגוני פשיעה שנמלטו מישראל בשנים האחרונות ופתחו רשתות של "נערות פיתוי" ברומניה, הונגריה, פולין וקפריסין, העוקבות אחר פרופילים של גולשים ישראליים ולאחר מכן 'צדה' אותם בשיטות מתוחכמות וסוחטת מהם כסף. העבריינים מנצלים נשים ומפעילים אותן בשביל לסחוט את הישראלים.
"נסחפתי אחריה והסתחררתי"
"זה קרה לפני כשלושה שבועות בשעת ערב מאוחרת", מספר דור, "פתחתי את הפייסבוק שלי וראיתי שצעירה מחו"ל בת 20 פלוס שלחה לי בקשת חברות. תבין, יש לי 1,500 חברים. נכנסתי לפרופיל שלה, לא ראיתי שום דבר חשוד או בעייתי. נראתה לי נורמלית לגמרי. אז אישרתי אותה", שחזר דור כשהוא נרגש.
"אחרי אולי דקה בקושי, אני מקבל ממנה הודעה במסנג'ר והיא שואלת אותי שאלות על החיים שלי, מה אני עושה. היא סיפרה לי שהיא בכלל עובדת כאחות בצלב האדום. השיחה זרמה לקטע האישי. הכול באנגלית. אחרי, חמש עשר דקות היא ביקשה שנעבור לשוחח בסקייפ, הסכמתי, לא חשדתי בכלום. לפתע היא התחילה לדבר מלוכלך, השתמשה במילים גסות, ואמרה כמה שהיא נדלקה עליי. היא התחילה להתפשט. נסחפתי אחריה. פעם ראשונה שדבר כזה קרה לי בחיים. הסתחררתי. היא ביקשה שאוריד בגדים, אז התפשטתי. לא ידעתי שמדובר במשהו שהולך להרוס לי את החיים".
כמה דקות לאחר מכן דור קיבל מסר מאיים מאותה בחורה, שהיא מתכוונת להפיץ את הסרטון שלו והתמונות בקרב חבריו לפייסבוק. "אתה שטן ואתה צריך לשלם על המעשים שלך", הטיחה בו האישה, שמופעלת בידי עבריינים, "כולם יידעו על מה שעשית", היא כתבה לו, לדבריו. "הבנתי מהר מאוד שהיא רוצה לסחוט ממני כסף, היא שלחה לי קישור לסרטון", נזכר דור.
דור התעשת מהר מאוד סגר את הפייסבוק שלו ואת הסקייפ שלו וניתק כל קשר עם אותה בחורה. "מחקתי את כל התמונות והסרטונים שלי, סגרתי את הפייסבוק והסקייפ, כדי למנוע ממנה כל גישה אליי", סיפר דור בקול רועד ונרגש כאילו זה קרה אתמול, "זה פשוט סיוט. גיהנום מה שעברתי. נלחצתי מאוד. ראיתי שהסרטון קיים ברשת ואז נכנסתי לחרדות ולפאניקה. חששתי שזה יגיע לילדים שלי, למשפחה, לחברים". הוא מספר שלא פנה למשטרה, מאחר שהעבירה נעשתה בחו"ל וחשב שלא יוכלו לעזור לו.
דור פנה ליוטיוב בבקשה להסיר את הסרטון שלו אבל לא קיבל סיוע. אחר כך פנה למרכז לאינטרנט בטוח בבקשה שיסייעו לו. "ייאמר לזכותה של המנהלת, אורנה היילינגר, שהיא פעלה במהירות, פנתה ליוטיוב והסרטון שלי נמחק. מבחינתי, אני עדיין בשלבי התאוששות, אבל עדיין לא פתחתי את הפייסבוק והסקייפ, מהפחד שזה יקרה לי שוב".
נדרש לשלם עשרות אלפי שקלים
דור לא לבד. גם יחיאל (שם בדוי), רווק כבן 30, עבר מקרה דומה והוא נדרש להעביר עשרות אלפי דולרים לחשבון מסוים בחו"ל. "זה התחיל משיחה הכי סתמית עם צעירה שהתחזתה לבריטית במסנג'ר, על איך החיים שלה בלונדון, ומה היא עושה. היא הסבירה לי שהיא עובדת בבנק מקומי. אמרתי לה שאני עובד במשרד ממשלתי, מה שנכון. הכול זרם לגמרי. אחרי כמה דקות היא אמרה שאני מוצא חן בעיניה ואם אני רוצה לעבור לדבר איתה בסקייפ", סיפר יחיאל.
יחיאל שוחח עמה בסקייפ ואחרי כמה דקות, גם הוא מצא את עצמו בלי בגדים. "היא התחילה להתערטל פתאום. להוריד בגדים. לשאול אותי מה דעתי על הגוף שלה. היא ביקשה לראות את הגוף שלי. זרמתי", הוא מספר, "עברו אולי חמש, שש דקות ואז היא התחילה לדרוש ממני לשלם לה 10,000 דולר, אחר כך זה קפץ ל-30 ו-40 אלף דולר. היא אמרה שאם תוך עשר דקות לא אשלם לה אז אני בצרות והיא תפרסם את הסרטונים שלי בכל מקום, בפייסבוק, ביוטיוב.
"היא נתנה לי אולטימטום להעביר אליה כסף, באמצעות העברה בנקאית באינטרנט. וההתכתבות נמשכה גם למחרת. הבנתי שאני בצרות, העברתי איזה 5,000 דולר אבל היא ביקשה עוד, אבל לא היה לי במיידי. סיפרתי על זה לאיזה חבר והוא אמר לי פשוט לסגור את הפייסבוק ואת הסקייפ. לא פניתי למשטרה כי פחדתי לחשוף את עצמי ושאנשים יידעו על כך. מאז לא שמעתי ממנה יותר, אולי היה לי מזל, לא יודע, אבל אין לי יותר פייסבוק. לקח לאנשים? אל תתפתו ואל תצלמו תמונות חושפניות שלכם".
במקרה אחר אבי (שם בדוי), 35, מדרום הארץ, התכתב עם צעירה אירופאית באפליקצית ההכרויות טינדר. "אחרי כמה דקות היא אמרה לי: 'בוא נעבור לדבר בוואטסאפ. אחר כך ביקשה לעבור לדבר בסקייפ. עשינו כל מיני דברים, אני לא רוצה לפרט, ואחר כמה דקות שלחה לי קישור עם סרטון ותמונות שלי מיוטיוב. היא ביקשה שאשלם לה 3,000 שקל. הבנתי שאם אשלם לה זה לא ייגמר ולא יהיה לזה סוף, והיא תרוקן לי את חשבון הבנק", נזכר אבי, "היא איימה לשלוח לכל החברים שלי בפייסבוק. התקשרתי למשטרה והם אמרו לי שאגיש תלונה. מילאתי טופס בתחנה, מאז לא שמעתי מהם. היא המשיכה לשלוח לי הודעות שתפרסם תמונות שלי. מאוחר יותר הפסקתי להתכתב איתה וראיתי שהורידו את הווידאו שלי מיוטיוב והיא הפסיקה להטריד אותי".
העבריינים עושים עבודה מודיעינית
"מדובר בעבריינים ישראלים מתוחכמים מאוד בתחום הסייבר שנעזרים במומחים מקומיים באותן מדינות", מסביר החוקר הפרטי אמיר גונן, בעל משרד החקירות אמגון.
"הם עושים עבודה מודיעינית מדהימה על הקורבנות שהם רוצים לצוד אותם. משיגים פרטי מגורים, עבודה, מצב משפחתי, חברים שלהם, אפילו באיזה מכונית הם נוהגים ומי קרובי המשפחה וההורים שלהם. זה ממש מפחיד. עושים עבודה ברמה של קצין מודיעין במשטרה. אחרי שהם אוספים את כל המידע הם פועלים מחדרים בבתים או בתי מלון", אומר גונן.
"כאשר הבנות צדות את הקורבנות מישראל, כלומר כשהן מפתות אותם לשלוח להן סרטים ותמונות בערום, בחדר אחר יש מי שעורך את הסרטונים והתמונות ודואג להעלות אותם ליוטיוב ולכל מיני אתרים כדי שהסחיטה תהיה מושלמת ומהירה. אני יודע על אנשים ששילמו המון כסף לאותן נערות מחשש שהסרטונים והתמונות האינטימיות שלהם יופצו ברשתות החברתיות. קשה למשטרת ישראל להגיע לאותם עבריינים, כי הם משתמשים בעמודי פייסבוק ובשמות מזויפים ובחשבונות בנק שלא שייכים להם. אלו רשתות מאוד מתוחכמות. הם לא משאירים טביעות אצבע. הם עוברים ממקום אחד לשני במהירות רבה".
על פי נתוני משטרת ישראל, בשנים האחרונות הוגשו מאות תלונות. מתחילת השנה הוגשו למעלה מ-150 תלונות המטופלות ביחידת הסייבר. "אני מעריך שהמספרים הרבה יותר גבוהים, שמדובר באלפי גברים ישראליים שנסחטו ברשת ולא התלוננו. מדובר גם בחיילים, צעירים יהודים וערבים. הם שילמו את הכסף והעדיפו לא להתלונן", אומר גונן. לדבריו, הגברים לא פונים למשטרה משתי סיבות: בושה, חשש להחשף ואמונה שאין לשוטרים יכולת לאתר את העבריינים והנשים שהם מפעילים.
"מדובר לרוב בצעירות ישראליות הדוברות אנגלית והן מכירות היטב את המנטליות של הישראליים והקלות שבה ניתן לסחוט אותם", טוען גונן, "מדובר בעבריינים שביצעו עוקצים או הונאות בארץ וכשעלו עליהם ברחו לחו"ל ושם רק שדרגו את השיטה. העבריינים הבכירים נכנסים לתמונה כאשר מדובר בסכומים גבוהים מאוד מכמה עשרות אלפי שקלים".
"התשלום לפי הבנתי נעשה באמצעות המטבע הוירטואלי בטיקווין" אומר גונן, "ולא בהעברת כספים לחשבונות בנק, העלולות לחשוף את ראשי הרשתות ולהעמידם לדין. הם מאוד מתוחכמים וחושבים על כל פרט ופרט. הם משתמשים בשמות בדויים וגם פנייה של משטרת ישראל ל'אינטרפול' לא תעזור".
לא להיכנע לסחיטה
מנהלת המרכז לאינטרנט בטוח של איגוד האינטרנט הישראלי (לפניות: 03-9700911), אורנה היילינגר, טוענת כי במהלך השנתיים האחרונות התקבלו במרכז כ-200 תלונות מגברים שפותו לקיים קשר מיני וירטואלי מול מצלמות פתוחות.
"התופעה היא עבירה פלילית לכל דבר וענין. אך למרות זאת המרכז לאינטרנט בטוח לא הצליח לגרום למשטרת ישראל ולמשרד לביטחון פנים להתערב בנושא ברצינות הנדרשת. כל מי שפנה אלינו פנה גם למשטרה אולם על פי הדיווחים שלנו נאמר להם שהמשטרה לא יכולה לסייע", ציינה היילינגר.
לדבריה, בקו החם של המרכז ממליצים לגברים שלא להיכנע למעשי הסחיטה ולא לשלם כסף, אלא להנמיך פרופיל, להשהות את חשבון הפייסבוק, לנתק מגע מהסוחטות כדי שהאירוע יסתיים במהירות. "לכן חשוב מאוד להזהיר את כל החברים בפייסבוק שלא ליפול גם הם בפח", הוסיפה היילינגר.
חלק מהגברים, מספרת היילינגר, נסחטו לאחר בילוי בפאב בחו"ל שבמהלכו מסרו את פרטיהם לאותן בחורות, שלאחר מכן יצרו איתם קשר בפייסבוק ובסקייפ.
המשטרה: מנהלים אכיפה ממוקדת כנגד פעילות פלילית ברשת
קצין מודיעין במשטרה טוען כי בכל הנוגע לתלונות שהוגשו נגד נערות פיתו שניסו לסחוט ישראליים לא נתפס נכון להיום אף חשוד מהטעם הפשוט שהעבריינים העומדים מאחורי מעשי הסחיטה לא משאירים אחריהם טביעות אצבע. "במרבית המקרים אנחנו חסרי אונים. נוכלים כאלה היינו תופסים בארץ אחרי כמה ימים, אבל בחו"ל אין לנו יכולת לאתר אותם. אצלם כמעט הכול וירטואלי. אנחנו פונים למשטרות באירופה לסייע לנו אבל גם מתקשות לסייע לאתר את החשודים", הסביר הקצין.
מתברר שעבריינים בארגוני פשיעה שנמלטו למרוקו, דרום אפריקה ולרומניה מעורבים בהפעלת הנשים. מרביתן הן צעירות ישראליות המקבלות עמלות של אלפי שקלים תמורת הצלחה בהפלת הנסחטים התמימים.
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "מערך הסייבר של משטרת ישראל בשיתוף משטרות ורשויות האכיפה נוספות בעולם, מנהלים אכיפה ממוקדת כנגד פעילות פלילית ברשת, בדגש של אכיפה מתקדמת ומתואמת בין הגופים, לשם התגברות על משוכות ופערים בין חוקי מדינות, גבולות אנונימיות הרשת וכו'.
"בין שלל האיומים ברשת, מטופלת ה'סחיטה באיומים ברשת', שבה עבריינים בחו"ל מתעדים באמצעות מצלמת הרשת של המחשב, התקשרות ויזואלית ותכתובת בעלת אופי מיני של נשוא הסחיטה באתר עם נשים מפתות באתרים ייעודיים ובתום ההתקשרות סוחטים את הגבר ודורשים כסף תמורת אי פרסום החומר המתועד.
"במהלך השנים האחרונות התקבלו בארץ מאות תלונות בנדון. מתוכן למעלה מ-150 מתחילת השנה הנוכחית, המטופלות הן ביחידת הסייבר הארצית והן על ידי חוקרי מחשבים מיומנים הפרוסים בכלל מחוזות המשטרה. להערכתנו, קיימים עוד מקרים רבים שלא דווחו מפאת הבושה ולפיכך מבקשים להזהיר את הציבור בדבר שיטת הפעולה האמורה ברשת".