שלו חוליו, ממייסדי חברת הסייבר ההתקפי NSO וכיום מייסד ומנכ"ל חברת דרים סקיוריטי (Dream Security), מתייחס למחאת בכירי ההייטק נגד הרפורמה במערכת המשפט ואומר: "ההייטק הישראלי הוא אחד מקטרי הצמיחה הגדולים של מדינת ישראל".
"טוענים על ההייטק שהוא קצת מנותק, והנה מסתבר שההייטק הישראלי יודע להביע עמדה. זה לא משנה, עמדה לפה עמדה לשם, אבל כן יש הבעת עמדה ואני חושב שזה חשוב", אומר חוליו. "יש לנו אחריות. אני חושב שאם לא היה משבר כלכלי, בחיים לא היית שומע פה עמדות של אף אחד. כשהמצב טוב, אף אחד לא רוצה להתעסק בחיי היום היום".
את הדברים אמר חוליו בראיון מצולם עם אלון ארבץ, יזם סייבר מצליח בעצמו, לרגל השקת הספר שכתב ארבץ, "ההגנה הטובה ביותר", העוסק בתעשיית הסייבר הישראלית.
כשהוא נשאל על המשבר הכלכלי אומר חוליו: "העצה היחידה שאני מוכן לתת, ואני לא אומר שהמשבר הוא טוב, אבל אני חושב שספציפית להייטק, וספציפית לחברות שכבר יש להן כסף ועובדים וכבר רצות, בעיניי זאת הזדמנות מאוד טובה להתייעל".
חוליו גם התייחס לסערה סביב החברה אותה ייסד ועזב – NSO. "אם אתה והעובדים יודעים שמה שאתה עושה מציל חיים ואתה מקבל פידבקים מדהימים מראשי מדינות בכל העולם על פיגוע טרור שהצלת, על אצטדיון מלא אנשים שנמנע בו פיגוע תופת עם רחפן, על תפיסת סמים גדולה שקרתה, זה נותן לך המון אנרגיה. ביקורת ציבורית היא מאוד חשובה, אסור להתעלם ממנה, צריך לעשות שינויים ולהתאים את עצמך לביקורת, לפתוח את האוזניים ולהקשיב, אבל בסוף זה חוזר לזה שחייבים מאוד להאמין במה שאתה עושה. חייבים להאמין בצדקת הדרך, לא רק המנכ"ל או היזם, אלא גם העובדים".
בראיון, שהתקיים במשרדי החברה החדשה של חוליו, התייחס לפער בינו, כמי שלא שירת ביחידות הטכנולוגיות של חיל המודיעין לבין שאר בכירי תעשיית ההייטק הישראלית: "אני גם לא מ-8200, אני גם מחיפה, גם לא למדתי טכנולוגיה, למדתי משפטים. אני מתחיל במינוס בכל הצ'ק ליסט של קרנות ההון-סיכון. בגלל זה היה מאוד קשה לנו לגייס כסף בתחילת הדרך. עד היום יותר קשה לאנשים שהם לא מהקליקה של ממר"ם, 8200, מ"מ, 81, ללכת לגייס כסף. אבל גם שני טמבלים מחיפה בלי רקע טכנולוגי ועם מספיק חזון, יוזמה ותעוזה, יכולים להצליח".
"הייתה תחושה שכולם רוצים לספר את הסיפור של התעשייה"
ארבץ, בן 35, הוא יזם ישראלי, בוגר 8200, נשוי ואב לארבעה. חברת הסייבר שהקים IntSights נמכרה ביולי 2021 תמורת 350 מיליון דולר. בספרו שהוציא לאחרונה, "ההגנה הטובה ביותר", הוא מראיין את בכירי תעשיית הסייבר הישראלית, בהם גיל שויד, מייסד ומנכ"ל צ'ק פוינט, שלמה קרמר, מייסד ומנכ"ל קייטו נטוורקס, ניר צוק, מייסד וסמנכ"ל טכנולוגיות פאלטו אלטו נטרווקס ועוד.
"אני כבר 10 שנים בתעשיית הסייבר, ומכיר את הדמויות המובילות והחשובות שלה. לכן היה די קל לבחור אותן, כי אני יודע מי האנשים המובילים", מספר ארבץ ל-mako. "לא הייתה לי הכרות מוקדמת עם אף אחד, ניסיתי להגיע אחד אחד, דרך חבר שמכיר חבר, שמכיר את המרואיין. למרות שכמעט אף אחד לא הכיר אותי לפני, הייתה היענות מדהימה. לא קיבלתי אפילו 'לא' אחד ממרואיין שרציתי לראיין. הייתה תחושה שכולם רוצים לספר את הסיפור של התעשייה, וגם מרגישים ערך לבוא ולהפיץ את הבשורה. בסוף זאת תעשייה משגשגת, שרוצים שיצטרפו אליה כמה שיותר אנשים".
ארבץ מספר כי עבד על הספר שנה וחצי, כולל עבודות מחקר. לאחר צאת הספר ערך גם ראיונות מצולמים שהוא מעלה לרשת כחלק מסדרת Cyber Talks. "הראיונות מצולמים אחרי שכבר ראיינתי את הבן אדם, ואני יודע מה הדברים המשמעותיים שהוא עבר. זה מאפשר לי למקד את הריאיון בנקודות הכי מעניינות שיהיו הכי רלוונטיות לציבור הרחב".
היו שאלות שחששת לשאול?
"האמת שלא. הייתי בגישה לשאול כל מה שאני רוצה, את השאלות הכי קשות שאפשר, והמרואיין יבחר אם לענות או לא. לא הייתה שאלה אחת שלא ענו לי בצורה עניינית, גם חברות של סייבר התקפי וגם הגנתי. התחושה שאין להם מה להסתיר, והם שמחים לספר את הסיפור שלהם, ולכן היה שיתוף פעולה מדהים".
בשבוע שעבר התפרסם תחקיר בהובלת TheMarker, רדיו פראנס ו"הארץ" על צוות "חורחה", חברה ישראלית ממודיעין בהובלת טל וזוהר חנן, שזורעת דיסאינפורמציה לטובת הלקוחות שלה, בונה "צבא אווטארים" להדהד מסרים, ולא מהססת לפרוץ למיילים ורשתות חברתיות של יריביהן.
ארבץ מודה כי לא שמע על החברה לפני התחקיר: "זה נורא שונה בנוף באופן כללי. לא הייתי מקטלג את החברה הזאת כסייבר התקפי, אלא בעיקר כדיסאינפורמציה. הם משתמשים בכלים מעולם הסייבר ההתקפי, אבל לא כדי להילחם בפושעים, טרוריסטים, מדינות אויב וכו'. עד היום ראינו בעיקר מעצמות שפועלות בכלים של דיסאינפורמציה, כדי להשפיע למשל על תוצאות בחירות. הדוגמה הכי בולטת היא רוסיה וההתערבות שלה בבחירות לנשיאות ב-2016 לטובת טראמפ ונגד הילארי קלינטון. עכשיו אנחנו רואים חברה פרטית שנכנסת לעולם הזה".
לדברי ארבץ, "ישראל תעשה יפה אם שעה אחת קודם תיכנס לעובי הסוגיה, ותתחיל להסדיר את התחום, שעל פניו נראה לא לגיטימי. זה חד משמעית יכול לפגוע בתדמית הסייבר של ישראל, ולכן המדינה צריכה להיכנס לעובי הקורה. אם כל התחקיר אמיתי, צריכים להפסיק למכור שירותים כאלה בישראל".