לראשונה בישראל ובפעם השנייה בעולם אחרי דרום קוריאה, סטודנטים ישראלים יקבלו תעודות גמר NFT שיונפקו על גבי הבלוקצ'יין, עם השלמת הקורס "בלוקצ'יין, פינטק ומטבעות דיגיטליים" שהתקיים בתואר שני במנהל עסקים במסלול האקדמי של המכללה למנהל. הרעיון הוא לספק כלי טכנולוגי שיסייע לבוגרים ומעסיקים לאמת במהירות ובקלות אישורי השכלה, מבלי לחשוש שהם זויפו.
הפרויקט יבוצע באמצעות חברת הפינטק TEZOS, אשר סיפקה בעבר מערכות Clean NFT חסכוניות באנרגיה לחברות כמו צוותי McLaren Formula 1, חברת המשקאות רדבול וקמעונאית האופנה גאפ. רשת הקוד הפתוח Tezos היא בלוקצ'יין הצורכת פי שני מיליון פחות אנרגיה מרשתות Proof of Work כמו ביטקוין או את'ריום. את הליווי המשפטי לפרויקט העניק משרד עורכי הדין אור-חוף.
כל סטודנט במסלול MBA יקבל תעודת סיום "רגילה", וכן ייצוג גרפי שלה בפורמט NFT כתוספת לתעודה המקורית. כל NFT שנוצר יהיה ספציפי עבור כל סטודנט, ולא ניתן יהיה ליצור NFT נוספים, מעבר לאלו שהונפקו.
עצם הנפקת NFT על גבי מערכת בלוקצ'יין, מאבטחת את התעודה מפני זיוף, ובנוסף מאפשרת אותנטיקציה לכך שהתעודה הונפקה בוודאות באמצעות המוסד האקדמי בלבד. אחזקת NFT בארנק מבטיחה את המקום שבו ה-NFT של הסטודנטים מאוחסן כך שלא ניתן לגנוב או לזייף אותו.
"מדובר בפריצת דרך בסדר גודל עולמי ואנחנו שמחים להיות בין הראשונים בעולם המאפשרים זאת לתלמידיהם. אני בטוח כי כבר בשנה הבאה נראה זאת בעקבותינו במוסדות אקדמיים מובילים נוספים, בארץ ובעולם", אומר בני אלון, מנכ"ל המכללה למנהל.
מובילת הפרויקט היא מירב הראל, מנכ"לית MHFintechs ומרצה במכללה למינהל. כשהיא נשאלת האם יהיה אפשר לסחור ב-NFT של התעודות, היא עונה: "טכנית, ניתן לסחור בהם. אך מן הסתם, תוכן הקורס או התואר אינם ניתנים להעברה ותמיד יהיו רשומים על שם מסיים הקורס או התואר. לתעודה שכזו יכול להיווצר ערך, למשל במקרה שמדובר בתעודה של מישהו מפורסם כמו אילון מאסק. היישום הנוכחי תוך שימוש ב-NFT ממחיש כיצד ניתן להשתמש בטכנולוגיה על מנת לפתור בעיה אמיתית בעולם, הוכחת אותנטיקציה של מסמך כלשהו - במקרה הנוכחי של תעודת סיום לימודים אקדמיים".
האם יכול להיות שבעתיד גם תעודות התארים יחולקו כ-NFT?
הראל: "לחלוטין צפוי שהבנצ'מרק של הנפקת תעודות בעולם יתבסס על NFT, משום שכך תאפשר אותנטיקציה מלאה לתעודה והיה ניתן להבטיח שהתעודה אמיתית ואכן שייכת לבוגר האקדמיה. את הקישור לתעודה שמיוצגת ב NFT, אפשר יהיה לשים בלינקדאין או בתוך קורות החיים".
מה את אומרת על ירידת ה-NFT עכשיו? הבועה מתפוצצת?
"שוק ה-NFT בגרסתו הנוכחית, ביישום לתחום הציורים הדיגיטליים, מעורר התעניינות רבה, אך יש הטוענים שהוא נמצא כבר זמן רב באזורים של ההייפ לפי תיאוריית אימוץ הטכנולוגיות של גרטנר, ולכן צפוי בהחלט שייעשה תיקון בתחום. בעיניי המקום המעניין הוא יצירת הפיתוחים של 'הדור הבא' שיוכיחו את תועלת הטכנולוגיה והשימוש ב-NFT לצרכים עסקיים ומשפטיים. למשל, היישום של אלפא רומיאו בייצור NFT, ששומר על נתוני הרכב והבעלות עליו, לצד שימוש ב-NFT בתחום המוזיקה, שבו אומנים יוצרים את השירים תוך קבלת תמלוגים באמצעות שימוש ב-NFT.
בכל טכנולוגיה תמיד ההתחלה היא ניסוי כלים עבור אלה המאמצים אותה ראשונים, ורק אחר כך מגיעים הפיתוחים, שאכן נותנים מענה למקרים של צרכים עסקיים מהותיים. אנו כעת בשלב שבו נראה שהיישום של השימוש ב-NFT לצורך הציורים מגיע לקראת מיצוי, ולעומתו מגיעים היישומים המהותיים יותר, שעונים על צרכים של עסקיים אמיתיים".