StartPlan, חברת הייעוץ העסקי לסטרטאפים, מתרחבת ומקימה בימים אלה את השלוחה הראשונה שלה מחוץ לישראל – בלונדון – בדרך להפוך למה שהיא מגדירה "דלויט של הסטרטאפים" ולהפיץ את בשורת הסטרטאפ ניישן לעולם. בהמשך מתכננת החברה להתרחב גלובלית ליעדים נוספים, בעיקר באירופה ובצפון אמריקה.
החברה הוקמה לפני 10 שנים על ידי טל לוי, דביר כהן ודוראל ישי, כולם עתודאים שנפגשו לראשונה בטירונות, ומעסיקה כיום יותר מ-40 עובדים. סטארטפלן מלווה את היזמים משלב הרעיון ועד לגיוס המשקיעים, לכל אורך שלבי התהליך. עד היום ליוותה הקבוצה חברות רבות בישראל, לצד חברות בבריטניה ובארה"ב בתחומי הנדל"ן, הרפואה והרשתות החברתיות.
"מגיעים אלינו לרוב אנשים בלי ניסיון, שחשבו על איזה רעיון והם רוצים לקחת אותו קדימה. אנחנו עוזרים להם להבין אם בכלל יש פוטנציאל ומה אפשר לעשות אם כן – אם זה עזרה בגיוס משקיעים, ביצוע סקרי שוק, בניית מודלים עסקיים ועוד. יש לנו גם צוות טכנולוגי ואנחנו מסייעים בבנייה ובפיתוח של המוצרים עצמם", מספר ישי, שנמצא כעת בלונדון.
שלושתם בני שלושים, הכירו בגיל 20, ומאחר שהיו עתודאים – היו כולם לפני צבא. "התחלנו בגיל 18 ללמוד, כל אחד למד משהו אחר – מדעי המחשב, הנדסת תוכנה וחשבונאות", מספר ישי. "הכרנו כשעשינו טירונות ומשם התחילה החברה. היינו קמים ב-5 בבוקר, עובדים עד 7-8 בבוקר, הולכים לצבא (השלושה שירתו בקריה ובגלילות – ד.ג), ובצהרים מחליפים את המדים לבגדים מחויטים ועושים פגישות עבודה בעזריאלי. קיבלנו אישורי עבודה, פרגנו לנו".
בין סיפורי ההצלחה של החברות שליוו, נמצאת חברת Nando Drones, שפיתחה רחפנים הגנתיים שמגנים על שדות, בסיסים, יישובים וכו' וגייסה יותר מ-5 מיליון דולר, חברת Kaholo הפועלת בתחום ה-DevOps וגייסה עד היום כ-3.5 מיליון דולר וחברת Boxing Buddy הפועלת בתחום האגרוף.
- מה עושים כשמגיעים אליכם עם רעיון לא טוב?
ישי: "חשוב להדגיש שעצרנו בחלק משמעותי מהמקרים אנשים שהגיעו עם רעיון שפחות כדאי להתקדם איתו. כשאנחנו מאמינים שהרעיון לא יכול להתפתח, אנחנו לא מספקים שום שירות. כמובן שאנחנו אומרים את זה בצורה מנומסת ומשתדלים לא לפגוע באף אחד".
כהן: "לעיתים בן אדם מגיע עם רעיון שנראה לנו טוב. אנחנו עושים מחקר ראשוני, לפני שמשקיעים עשרות אלפי שקלים, כדי להבין את השוק. לפעמים יש מתחרים שיושבים על אותה משבצת בדיוק ולפעמים בכלל לא. כשלא רואים מתחרים – זו נורה שאנחנו מדליקים ליזם, אולי אין פה באמת ביקוש ואין שוק למוצר שלך. כשאנחנו רואים מתחרים על אותה משבצת בדיוק, זה אומר שכנראה יש שוק, אבל עוד לפני שמתקדמים אנחנו רוצים לראות מה הבידול שלו, מה היתרון התחרותי שלו למול מה שקיים כבר".
- אנחנו שומעים על גיוסים של מיליונים מדי יום. יש כאן בועה שתתפוצץ?
ישי: "אנחנו נמצאים בתהליך של פיצוץ בועה, שכרגע קורה בארה"ב, בנאסד"ק, ולהערכתי נראה את ההשפעה של זה על ישראל בעוד שנה-שנה וחצי. מה שייחד את ישראל ומאוד עזר לכלכלה בשנה שעברה היא שאנחנו המדינה עם אחוזי הגיוס הגבוהים ביותר בעולם. כרגע לחברות יש הרבה מזומנים, אבל כשהן ירצו לגייס בעוד שנה-שנה וחצי, אם הפיצוץ של הבועה ימשיך, זה עלול לגרום לפיטורים ועוד בעיות רבות. אני מעריך שמשקיעים ירצו לראות בתקופה הקרובה חברות שיודעות ומתכוננות לייצר כסף מהיום הראשון של החברה. לא חברות חלום שאומרות: נביא הרבה משתמשים והכסף כבר יבוא".
- מה עם הקושי לגייס עובדים? אתם נתקלים בזה?
לוי: "אני מנהל את הטכנולוגיה בחברה. אני חושב שכל חברה טכנולוגית חווה משבר גיוס קשה יותר משמעותית עכשיו. על כל 10 מועמדים יש רק 70-60 אחוז משרות, יש ממש מריבה על עובדי פיתוח, ולכן זה גורם לעלויות יותר גבוהות של עובדים וזמני גיוס משמעותית יותר ארוכים".
דוראל: "פיתוח זה עסק יקר. גם המחירים של מפתחים באוקראינה ובהודו עלו משמעותית".
את שיחת הווידיאו מקיים ישי מלונדון, כששני חבריו נמצאים בישראל. "כיום בארץ אנחנו מובילים את התחום שלנו. המטרה שלנו היא להתפרש ברמה גלובלית, אנחנו מתכננים תוך 10 שנים להפוך להיות 'דלויט' של עולם הסטארטאפים, חברת הייעוץ הגדולה בעולם. עשינו את זה בהצלחה בישראל, בשנה האחרונה התחלנו לעשות את זה מרחוק באנגליה ועכשיו אנחנו פותחים פה סניף פיזי, ועל הפרק מדינות נוספות. אנחנו נעזרים בסטיבן וולפסון, מומחה להתרחבות גלובלית", הוא אומר.
- למה דווקא אנגליה?
ישי: "לונדון היא אחת מבירות הסטארטאפים החשובות והמשמעותיות, ועולם היזמות כאן מפותח. חקרנו שווקים קרוב ל-10 מדינות ושמנו לב שהפתרון שאנחנו מספקים פשוט לא קיים כאן. בן אדם שיש לו רעיון שרוצה להוציא אותו החוצה, אין לו פתרון ממוסד, שיכול ללוות אותו לכל אורך התהליך. זו הסיבה עיקרית שהחלטנו להיכנס דווקא לכאן כסנונית ראשונה".
- מי מגיעים אליכם לרוב? האם זה הסטריאוטיפ של היזם – גבר אשכנזי?
"מי שמגיע אלינו הם חבר'ה עם רעיון, ולרוב מדובר באנשים שלא מכירים את העולם הזה מפנים. אנחנו עושים להם תואר מזורז ביזמות. בחור ששירת ב-8200 יודע מה לעשות, הוא מרים טלפון לחברים שהיו איתו ביחידה. זה לא עובד ככה לאנשים ה'רגילים'. מגיעים אלינו גם לא מעט נשים, ערבים, חרדים, וגם מכל הגילים. הלקוח הכי צעיר שהתקדמנו איתו, בליווי של ההורים, היה בחור בן 12. כרגע הם בתהליכי גיוס כספים".
בהיבט האישי, שלושתם התחתנו בגיל צעיר יחסית, בין הגילים 22-24, ולכל אחד מהם יש היום 2-3 ילדים. "אנחנו עדיין חברים. אנחנו 90 אחוזים מהזמן בעבודה, ואת עשרת האחוזים הנותרים אנחנו מחלקים בין המשפחה והילדים לבין השותפים שלנו. גדלנו ביחד, הילדים שלנו נולדו ביחד וזאת הנקודה שמחזיקה אותנו כל כך חזק. קשה מאוד להיות 3 שותפים בביזנס, ואם אנחנו לא קודם כל חברים, זה לא היה מחזיק", אומר ישי.
"בהצעת הנישואים של טל בברצלונה, אני ואשתי, שאז הייתה חברה שלי, טסנו איתם", מוסיף כהן. "כשהילד שלי נולד, הראשונים שהתייעצתי איתם היו שני החברה האלה. בהרבה נקודות בחיים האישיים שלנו אנחנו פונים קודם כל אחד לשני ואז למעגלים נוספים. אפילו לפני המשפחה".