בהצבעה שנערכה אתמול עמוד הוויקיפדיה של המזרחן והפרשן, אליהו יוסיאן, נמחק ברוב קולות. ההצבעה נערכה במשך שבוע ונסגרה אתמול, לאחר שגררה ויכוח סוער בקרב עורכי האנציקלופדיה השיתופית. הטעמים העיקריים למחיקת הערך היו שאין לו חשיבות אנציקלופדית, וכי פרס ביטחון ישראל שבו זכה יוסיאן היה יחד עם צוות, ולא ניתן לו אישית, כפי שנמצא בכתבה שפורסמה בהארץ. היו גם שציינו כי כרגע מוקדם מדי לכתוב עליו, אולם אם נוכחותו התקשורתית תימשך בחודשים הקרובים - ייתכן כי המצב ישתנה. "טוב היו עושים יוצרי הערך אם היו מחכים ולא כותבים עליו מיד עם פריצתו לתודעה בישראל", כתב אחד העורכים שהיה בעד המחיקה.

בין הנימוקים בעד השארת הערך נכתב: "מופיע רבות בתקשורת בערוצים ובאתרים שונים, וכנראה, גם בעל השפעה. סביר שתהיה לו השפעה גם לאחר המלחמה. בנוסף, אם הצופים יחפשו מידע עליו, רצוי שימצאו אותו בוויקיפדיה".

72 עורכים בווקיפדיה בעלי זכות הצבעה הצביעו בעד מחיקת הערך ו-37 התנגדו, סך הכול הוחלט למחוק את הערך ברוב של 66%. מי יכול היה להצביע? רק עורכים שנרשמו לאתר לפחות יותר מ-30 ימים לפני פתיחת ההצבעה, ביצעו לפחות 100 עריכות במהלך 90 הימים שקדמו לתחילת ההצבעה ואינם עורכים בתשלום.

"לא כל פרשן שמתארח באולפני טלוויזיה זכאי אוטומטית לערך, זה לא רציני", אומר ל-mako ב', אחד העורכים בוויקיפדיה. "הנימוקים שראיתי בעד הערך אודותיו היו עצם הופעתו בטלוויזיה, לא סיבה מספקת, וזכייתו בפרס לביטחון ישראל - אלא שאז התברר שאין סימוכין לכך שהוא אכן זכה בפרס הזה בעצמו ולא כחלק מקבוצה או בכלל, מה שהוריד אותו אל מתחת לרף".

האם ערך שנמחק יכול גם להיכתב מחדש?

ב': "כן, אפשר לכתוב מחדש ואפשר גם לשחזר את אותו ערך שנמחק, אם חל שינוי מהותי בנסיבות. במקרה כזה עורכים בטיוטה גרסה מעודכנת של הערך ופותחים הצבעת שחזור. ממש השבוע, לדוגמה, שוחזר הערך על שירה אטינג, טייסת מסוקי הקרב הראשונה בצה"ל. הערך נמחק ב-2018 ושוחזר עכשיו, כששינוי הנסיבות היה הבולטות שלה בשנים האחרונות גם בתקשורת ("הטייסות", "60 דקות") וגם במחאה. אם תסתכלי על דף ההצבעה על יוסיאן, תראי שעורכים לא מעטים כתבו שם שיתכן שבעתיד הוא יעבור את הרף, אם יתמיד באולפנים ויהפוך לדמות באמת משפיעה, או אם יוכח שהוא אכן קיבל את הפרס באופן אישי, אבל בשלב זה הם אינם תומכים בהשארת הערך".

יוסיאן הפך בחודש האחרון, מאז פרוץ המלחמה, לאחד הפרשנים שמככבים הכי הרבה על המסך, בעיקר בערוץ 14, ואף זכה לחיקוי ב"ארץ נהדרת", אך גם לאחד השנויים במחלוקת בשל אמירות בשידור כמו "אין חפים מפשע בעזה, יש 2.5 מיליון טרוריסטים". ברשתות החברתיות הוא מציג את עצמו כיליד איראן, בוגר 8200, זוכה פרס ביטחון ישראל, עמית במכון משגב לביטחון לאומי וחבר בתנועת הביטחוניסטים. בנוסף, הוא מגדיר את עצמו כשמרן ומתנגד לשירות קרבי של נשים וכן בעבר צייץ כי "חילוניזם ליברליזם הוא סרטן בגוף האומה היהודית".

לאחר הורדת הערך מוויקיפדיה, שאגב עדיין מופיע ראשון ברשימת התוצאות בגוגל כאשר מקלידים את שמו, גולשים התייחסו לנושא בטוויטר.

המשתמש גיל פלדמן, שמרבה לצייץ על נושאי ויקיפדיה, עדכן על המחיקה והכריז: "חדשות טובות".

לאחר מכן הוסיף: "יש לויקיפדיה כללים מתי אדם מקבל ערך. מישהו שנמצא באולפנים של ערוץ 14 ואיילה חסון במשך שבועיים זה לא מישהו שזכאי. מי שרוצה לקרוא עליו מוזמן ללכת לאתר שלו ולראות שאין שום קשר בין מה שהוא כותב שם לבין מה שהוא מדבר באולפנים. להשאיר את הערך זה אומר להילחם כל היום מה יופיע שם ומה לא".

גולש אחר לעומת זאת תקף: "האליטיזם המנותק של עורכי ויקיפדיה בעברית מוצג בשיאו בדיון על מחיקת הערך של אליהו יוסיאן. די להגבלת תוכן, די להסרת ערכים. תנו לוויקיפדיה לפרוח".

 

מוויקימדיה ישראל הגיבו ל-mako: "ויקמדיה ישראל אינה מנהלת את ויקיפדיה ואינה אחראית על תכניה או על עדכונם בכל דרך שהיא. ויקיפדיה העברית, כמו כל ויקיפדיה בכל שפה אחרת, מנוהלת ישירות ובלבדית על ידי העורכים והעורכות שלה, כולם מתנדבים ומתנדבות, הפועלים על פי כללי הקהילה המוגדרים על ידם".

פנינו ליוסיאן לתגובה, אך הוא רק הבהיר כי הוא לא כתב את הערך.

בשנה האחרונה, מאז החלה קמה הממשלה והרפורמה המשפטית יצאה לדרך, מתנהל בישראל "קרב על התודעה" בוויקיפדיה. בין היתר נערכו עוד הצבעות מתוקשרות על ערכים "רגישים" פוליטית, והוחלט כי הערך שנקרא "רפורמת לוין", ואף נחסם לעריכה למשך כחודש בשל שינויים תכופים שנערכו בו, ייקרא "הרפורמה המשפטית בישראל".