אחרי השיאים שאליהם נסקה בשנים 2020-2021 בחסות משבר הקורונה, תעשיית ההייטק הישראלית התמודדה בשנה האחרונה עם משבר קשה, שנבע הן מהמצב הכלכלי העולמי והן מקידום הרפורמה המשפטית, שהובילה למחאת ההייטקיסטים. כעת עם פרוץ המלחמה, התעשייה שעוד לא באמת התאוששה ניצבת בפני אתגרים חדשים, החל מעובדים שגויסו למילואים, דרך נסיגה של משקיעים בחו"ל ועד ניהול עובדים מכל העולם, שלא תמיד מקבלים או מסכימים עם הצד הישראלי במלחמה. רק לאחרונה עלתה חברת Wix הישראלית לכותרות, לאחר שפיטרה עובדת אירית שתקפה את ישראל בפוסט בלינקדאין במילים קשות.
על רקע זה, ייערך מחר (8.11) כנס וירטואלי בנושא ניהול תעשיית הטק בצל המלחמה, "חזית ה-Tech", בין היתר בהשתתפות סער יוסקוביץ, מייסד ומנכ"ל אוגורי (Augury), אמיר אליחי ומנכ"ל Carbyne, תום ליבנה, מייסד ומנכ"ל ורביט, אושרת בנימין, VP of HR ב- Connecteam ועוד.
ליבנה, שהיה אחד מהקולות הבולטים במחאת ההייטקיסטים נגד הרפורמה המשפטית ואף הודיע כי הוא מתכנן לעזוב את הארץ ולהפסיק לשלם מיסים, נשמע כעת אחרת. "כשהגלים מתחזקים, החזקים מתגלים. להיות מנהיג בתקופה כזאת היא זכות גדולה וגאווה להיות יהודי וציוני. בתחילת השנה הודעתי שאעזוב את הארץ במידה והמהפיכה המשפטית תאושר, לאור המצב בארץ נדרתי נדר שלא אעזוב את ארץ הקודש לעולם", הוא אומר ל-mako.
מאחורי יוזמת הכנס עומד מוטי אלקיים, שחי בארה"ב 19 שנה, מנכ"ל ומייסד של חברת Atlantic Brands, שמטרתה לעזור לחברות טק ישראליות לעשות את המעבר לשוק האמריקאי בהצלחה. בשיחה עם mako, הוא מציין את שלושת האתגרים המרכזיים שאיתם צריכים להתמודד כרגע תעשיית הטק הישראלית, שלדבריו נמצאת בחזית העולמית של החברה הישראלית.
- יחסי משקיעים בצל המלחמה - "דיברתי עם שותפה בקרן השקעות שסיפרה לי שהיא לא שמעה ממנכ"ל של חברה שהיא השקיעה בה במשך שלושה שבועות כי הוא היה במילואים", אומר אלקיים. "משקיעים דואגים ליציבות החברה, שכן אחוז גדול של עובדים נמצא במילואים, מספר לא מבוטל של עובדים נשאר בבית לתמוך במשפחה, ויש דאגה לעמוד ביעדי לקוחות ואפילו סכנה באיבוד לקוחות. חשוב להגיד שיש פה שילוב בין אמפטיה למצב בישראל ודאגה להשקעות, אך יש גם אמונה בטק הישראלי מצד משקיעים".
- ניהול חברה גלובלית עם זהות ישראלית – "ראינו את הקונפליקט שנוצר ברגע שיש חברה גלובלית עם זהות ישראלית עם Wix. הם טיפלו באירוע בצורה מדהימה, אך זה יצר הד עולמי. רגישות בניהול עובדים גלובליים הוא בהחלט נושא שחברות משקיעות בו תשומות. שמירה על חופש הביטוי וכן על אחדות בתוך החברה היא אתגר עצום שדורש משאבים רבים", אומר אלקיים.
- בניית החוסן המנטלי של העובדים עם החזרה לעבודה – "אנחנו נמצאים בנקודה קריטית שבה אנחנו עדיין באבל לאומי, עדיין במלחמה, הטראומה היא קשה בכל בית, ומצד שני, יש צורך לחזור לניהול פרודוקטיבי של החברות.
"איך עומדים בלוחות זמנים, כאשר אבא אומר שהילדים שלו בטראומה והם מרטיבים בלילה בגלל הרקטות והאזעקות, והוא לא יכול להגיע מוקדם לעבודה, אבל אנחנו מבקשים לייצר תוצרים כדי לעמוד בלוחות הזמנים של הלקוחות? זה אתגר משמעותי לנהל חזרה לשגרת עבודה תוך כדי ריצה למתחמים מוגנים ואזעקות. מחלקות משאבי אנוש מתמודדות עם אתגרים בלתי נתפסים בימים אלו".
מתי אתה מאמין שההייטק יצא מהמשבר?
אלקיים: "יש סלוגן מדהים שאני לא יודע מי יצר אותו אבל הוא אומר, Israeli Tech Always Deliver. הוא רץ עכשיו ברשתות והוא בעצם מספק מניסיוני את תמונת המצב. אני לא יודע לדבר במונחים של התאוששות. אני כן יודע שחוסן הטק הוא קריטי למדינת ישראל. אין פורמולה מנצחת. הסיבה שקוראים לכנס חזית הטק היא כי אנחנו חברה מאוחדת ועם מאוחד שנרתמים לקיומיות שלנו כמדינה לפני הכל, אחרת הכל לא יהיה רלוונטי.
"החוסן שלנו כמו שראינו בעם ואנחנו רואים גם בתעשיית הטק הוא בכוח של הקהילה, ברצון של אנשים לתמוך אחד בשני וזוהי בדיוק מטרת הכנס להביא את הקהילה שלנו לחזק אחד את השני. אנחנו פה לחלוק ידע, לתת כלים, לשתף מניסיונם של אלה שעוברים זאת יום יום על מנת לשמור על המיצוב והכוח של ההיי טק הישראלי".
איך המצב בארה"ב כלפי ישראל?
אלקיים: "יש את ההפגנות כנגד ישראל, זה לא ייעלם. אבל תחושת הסולידריות עם ישראל היא משהו שלא חוויתי בעברי. אני גר פה 19 שנים וראיתי זמנים שבהם הלך הרוח ברחוב היה פאסיבי כלפי ישראל. אבל הפעם זה שונה. הזעזוע כה חזק ויש תמיכה רחבה בעיר מצד ראש העיר, מצד סנאטור שומר ומצד התושבים. ההזדהות היא חזקה וקהילת הטק עובדת מאוד חזק למנף את הכוח שלנו בעיר".