בימים אלו, בהם אנחנו רחוקים אחד מהשני, ישנן הרבה יוזמות שמטרתן לזכור את הנופלים ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, ואחת מהן היא פרויקט "מתכון עם זיכרון", המבקש לזכור את הנופלים באמצעות האוכל אותו אהבו לאכול והזמנת הציבור לבשל אותו באמצעות מתכונים.
"הפרויקט החל ב-2015, כשהייתי בשליחות במיניסוטה מטעם הסוכנות היהודית ורציתי לחבר בין היהודים בעיר לבין הנופלים", מספרת עדן קוהלי, יוצרת המיזם, "עשינו מפגשי בישול בהם בישלנו את המנה, שומעים את סיפור נפילת החלל וטועמים אותו. אחרי שחזרתי מארה"ב, הבנתי שהיוזמה צריכה להמשיך גם כאן".
קוהלי מספרת שהיום ניתן לבשל את המתכונים המופיעים באתר "מתכון עם זיכרון", המהווה סוג חדש של הנצחה דיגיטלית שיתופית. "אוכל זה משהו רגיש מאוד בשביל המשפחות. הריחות, הזיכרונות. יש משפחות שלא מבשלות את המנות האלה יותר. בישול יחדיו עוזר להבין ולהכיר את עולמו של החלל בדרך נוספת".
עדי אלעזר השתתפה במפגש לזכרו של אורן נח ז"ל, והכינה עוגת בננה שנח ז"ל אהב. "התחברתי לרעיון והיה נורא מרגש, אז כמה ימים לאחר מכן אירחתי מפגש בביתי שגם בו הכנו את העוגה הזו. המפגש חיבר אותי מאוד לנח כי הוא היה מאוד דומה לי – נולד באותה שנה כמוני והתגייס קצת לפניי, גם הריח של העוגה הזכיר לי את החזרה שלי הביתה מהצבא וכל שנה אני חושבת עליו".
במסגרת המיזם ממשיכים משתתפי הפרויקט לקיים מפגשי בישול, גם בבתי ספר ובתנועות נוער, אבל משבר הקורונה העביר את המפגשים לשיחות וידאו. "כולם יכולים להשתתף במפגשים שלנו – בוחרים מראש מנה, מבשלים אותה ובשיחה משותפת שומעים את הסיפור של החלל מאחורי המנה".
רוצים להנציח את החללים באמצעות מתכונים? אתם יכולים לבשל את המתכונים של החללים מאתר "מתכון עם זיכרון", או להצטרף לשיחות וידאו שייערכו בימים הקרובים.