תנועת ההיפרדות היא קבוצה בפייסבוק שנפתחה במרץ 2023, אולם צברה תאוצה בחודש האחרון. אתמול, לאחר ביטול עילת הסבירות על נבחרי ציבור, הצטרפו אלפי אנשים בשעות בודדות, וגם אלפים הצטרפו היום. מטרת הקבוצה, שמונה נכון לכתיבת שורות אלו 14.4 אלף איש, היא לקדם את הרעיון שמדינת ישראל צריכה להתפצל לפדרציה או לשתי מדינות נפרדות, כך שכל פלח באוכלוסייה יוכל לחיות על פי ערכיו.
את העמוד של "תנועת ההיפרדות", פתח ניצן עמית, בן 33, תושב גבעתיים, שעוסק בתחום שוק ההון (סוחר ומרצה), ופעיל פוליטית בעשור האחרון - התחיל מ"יש עתיד" וכיום פעיל במסגרות שמקדמות ליברליזם, הפרדת רשויות וזכויות האזרח. בעברו הרחוק יותר היה קצין בצנחנים.
המפה העתידית שמציעה "תנועת ההיפרדות" כוללת את "ישראל החדשה" (5,493,000 אזרחים – 4.352 מיליון יהודים ו-1.123 מיליון ערבים), שבין הערים המרכזיות שלה נמצא את תל אביב, חיפה, ראשון לציון, נתניה ורמת גן, ואת "יהודה" (3,890,000 אלף אזרחים – 3.096 מיליון יהודים ו-778 אלף ערבים), שבין הערים המרכזיות שלה נמנות ירושלים, פתח תקווה, בני ברק ובאר שבע.
הקבוצה נפתחה לדברי עמית קצת אחרי הפיטורים של שר הביטחון יואב גלנט במרץ האחרון. "אני עוסק בנושא בערך שנה בפייסבוק שלי ועם חברים. אני לא מבין מה האינטרס שלנו להיות ביחד, מה כל צד מרוויח מהשותפות הזו. אני מגיע מהכיוון הליברלי, אני יודע מה מפסיד, ולא ברור לי מה אני מרוויח", הוא מספר ל-mako. "ראיתי שזה רעיון שאולי יכול לעניין אנשים. במשך שלושת החודשים הראשונים כמעט ולא היו מצטרפים, הקבוצה הלכה וגדלה בצורה איטית, כאשר לפני חודש הגיעה ל-1,000 אנשים".
לדבריו, מאתמול הצטרפו בערך 4,000-5,000 אנשים. "לא עשיתי שום דבר כדי לפרסם. הייתי בירושלים בהפגנה, וראינו בדרך חזרה שהחקיקה עברה. הגעתי הביתה, נכנסתי ללמד, ואז ראיתי שיש כמעט 10,000 אנשים בקבוצה. לא עשינו שום דבר כדי לקדם, זה פשוט התפוצץ באפס תקציב, לא היה שום פרסום בתשלום עדיין. אנשים מאמינים שזה הפתרון".
מה בעצם כולל החזון שלך?
"קודם כל אגיד שזה תהליך מאוד רחוק, זה לא יקרה מחר בבוקר. במצב הנוכחי אי אפשר להיפרד ל-2 מדינות נפרדות, זה תהליך שצריך לעשות בצורה מסודרת, ויש שלבים שצריך לעבור כדי להגיע לשם. בסוף יהיו 2 מדינות נפרדות לחלוטין, כמו 2 מדינות באירופה עם גבול פתוח, מי שגר בבני ברק יוכל לעבור לתל אביב באופן חופשי, כמו כשאת נוסעת לצרפת ורוצה לעבור לבלגיה, רק לוקחת את האוטו ונוסעת.
"מדינת ישראל החדשה תכלול את אזור השפלה ומישור החוף – מאשדוד, לא כולל, וצפונה עד לגבול עם לבנון. בנוסף, הגליל מאזור ואדי ערה עד לגבול, כולל רמת הגולן והחלק הצפוני של בקעת הירדן. מדינת יהודה תכלול את בני ברק, פתח תקווה, ערים במרכז שהן יותר מסורתיות, יחד עם יהודה ושומרון, ירושלים, בית שמש ועמק האלה והנגב עד אילת. החלוקה נעשתה מתוך מחשבה שתצריך כמה שפחות מעברי אוכלוסיות. יחד עם זאת, ברור שיהיו כאלו, יש ליברלים שגרים באזור שמרני ולהפך, יהיו אנשים שהחלוקה לא תסתדר להם בול. בנוסף, החלוקה נתונה לשינויים עתידים".
עמית מדגיש ש-2 המדינות יהיו דמוקרטיות, כל אחת עם חוקה שמתאימה לה. "ישראל החדשה תהיה מדינה עם הפרדה של דת ומדינה וחוקים ליברליים, ולמדינה השנייה לדת תהיה נוכחות בממשל ובמרחב הציבורי. בסוף שתיהן ינהלו מנגנונים דמוקרטיים, והן יחיו אחת לצד השנייה בשלום. המטרה פה היא לא לייצר מלחמת אחים אלא להפך, המטרה היא למנוע מלחמה".
מה לגבי הצבא?
"גם את הצבא יהיה אפשר להפריד. יש יחידות שהן כבר ברמה הצבאית מחולקות על פי אוכלוסייה. למשל, חטיבת כפיר שמוכוונת היום לפעול באיו"ש תהיה שייכת ליהודה. זה יקל על חלוקה עתידית של הצבא. כבר היום יש יחידות שמתמחות באזור הצפון, הגליל, הגולן, גבול מצרים וכו'".
מה עם האזרחים הערבים?
"הערבים בישראל החדשה יהיו אזרחים שווי זכויות לכל דבר ועניין, וכל אזרח במדינת ישראל הנוכחית יוכל לבחור על פי החוקות באיזה אזור הוא גר. כאשר ביהודה יחליטו מה היחס לאוכלוסייה הערבית אצלם. אולי יהיו ערבים שיתאים להם לחיות במדינה שהדת מאוד חשובה לה".
עמית מוסיף שבישראל החדשה יהיו מחוזות. "המדינה תהיה פדרציה, אנחנו לא רוצים שלטון מרכזי שיכול לכפות את עצמו בדעה של רוב מזדמן בכל מיני סוגיות. אנחנו בעד להוריד סמכויות מהשלטון ולבזר אותן, כמו בכל מדינה פדרטיבית, שוויץ, גרמניה, ארה"ב. יש מדינות שזה עובד בהן נהדר. כך יכול להיות מחוז שהוא כפרי, מחוז שהוא יותר עירוני, מחוז שיהיו בו יותר ערבים, אז גם להם תהיה יכולת לנהל את עצמם תחת חוקה ועקרונות של מנהל תקין".
איזה תגובות אתה מקבל?
"רוב התגובות שאני מקבל, בטח באופן פרטי אבל לא רק, מאוד חיוביות לרעיון. אנשים מתים להתנדב, מתים לתרום, כרגע בעודנו מדברים, אני מקבל 4 או 5 הודעות מאנשים שרוצים להתנדב. בסוף אנשים מבינים שזה קשה, אבל הכרחי".
עמית מפרט את התהליך עד להקמת 2 מדינות נפרדות: "השלב הראשון מתחיל באיגוד של ערים ליברליות. כבר היום יש כל מיני פורומים כאלה, פורום ה-15, נעים בסופ"ש, התארגנות של רשויות מקומיות לתחבורה ציבורית בשבת.
"בשלב השני צריך ליצור ארגון שבו חברות הערים האלה, כמו איגוד רשויות, שבו יש תקנון וחוקה, מטרות מוגדרות שמקדמות ערכים ליברליים, וועד מנהל, שבו כל עיר מקבלת ייצוג על פי גודלה. מיני פרלמנט כזה.
"השלב השלישי הוא כמו המודל הסקוטי. בבריטניה עד שנות ה-90 היה פרלמנט אחד, הכול היה ריכוזי. הסקוטים והאירים לא אהבו את זה. משנות ה-90 הממשל הבריטי מכיר בפרלמנט נפרד לסקוטים ולאירים עם ממשל מקומי והמון סמכויות. זו לא פדרציה, הם עדיין שייכים לפרלמנט בלונדון, אבל יש להם סמכויות נרחבות.
"בתהליך הזה, כבר בשלבים האלה יתחילו מעברי אוכלוסיות. כששלטון מקומי מקבל סמכויות, למשל עיריית ירושלים שיכולה להחליט על צביון הרבה יותר דתי, חלק מהתושבים יכולים להחליט לעבור לעיר כמו מודיעין שהיא יותר ליברלית.
"השלב הרביעי הוא שלב של פדרציה שבו יהיו מספר מחוזות, כאשר לכל אחד מהם יש סמכות מקומית. השלב האחרון הוא מצב שבו אותם מחוזות חוברים אחד לשני, כל אחד תחת חוקה, לכדי 2 מדינות נפרדות, שחיות בשלום אחת ליד השנייה".
עמית מבהיר שייתכן שנגיע לשלב 3 או 4 (כמו בבריטניה או פדרציה), "ופתאום העם בישראל יראה כי טוב ולא נצטרך להגיע להפרדה מלאה של המדינות. נראה שאנחנו מצליחים להסתדר ככה".
תהיה ברית הגנה בין המדינות?
"צריך לייצר משהו כמו נאט"ו, בשתי המדינות יגורו אנשים שהרבה פעמים הם קרובי משפחה ומכרים. יהודה יכולה להחליט שיש לה מדיניות מסוימת ביהודה ושומרון, וישראל לא מחויבת אליה. אבל אם מצרים איכשהו תוקפת את יהודה, ישראל כמובן באה לעזרתה. אם סוריה תוקפת את ישראל, יהודה באה לעזרתה".
עמית מודע לכך שיכול שליהודה תהיה בעיה שהקהילה הבינלאומית לא תכיר בה, בגלל ששטחי יהודה ושומרון אינם מוכרים גם היום על ידי הקהילה הבינלאומית. "למדינת יהודה תהיה בעיה. יהיה לה שטח שבו יש סוגיה משפטית בינלאומית שצריכים לפתור, שיפתרו את זה מול הפלסטינים. אני מנתק את עצמי מהבעיה הזאת, אבל אין לנו את כל התשובות לכל השאלות".
כרגע תנועת ההיפרדות מונה 25 אנשים, ויש אנשים רבים שצפויים להצטרף, לדברי עמית. "אנחנו בתהליך בנייה של ארגון שהוקם לפני זמן קצר. התנועה הרבה יותר גדולה מבן אדם אחד. אני לא רואה בעצמי משיח או קדוש, בסוף אני בן אדם שהיה לו רעיון בתזמון טוב וזה תפס. מיקרוסופט יותר גדולה מביל גייטס, מדינת ישראל יותר גדולה מבן גוריון או הרצל. לא אהיה המוביל היחיד", הוא מסכם.