סטארטאפ המכשור הרפואי Olive Diagnostics מירושלים השיק את Olive WatchOS, אפליקציה חדשה ייעודית לאפל ווטש, שמציגה תוצאות של ניתוח נתוני שתן מבוסס בינה מלאכותית בשעון החכם. הנתונים נאספים באופן פסיבי לחלוטין באמצעות חיישן שמתחבר לאסלה הביתית.
האפליקציה מקושרת למכשיר האופטי Olive KG, ההתקן הראשון בעולם מבוסס בינה מלאכותית המבצע ניתוח של ההרכב המולקולרי של שתן, באופן רציף וללא שימוש בידיים. השימוש בבינה מלאכותית מאפשר מדידה של מולקולות וזיהוי סמנים ביולוגיים בשתן שעשויים להעיד על בעיות רפואיות ומחלות דוגמת כשל לבבי, אבנים בכליות, אי ספיקת כליות, דלקת בדרכי השתן ועוד.
מכשיר ה-Olive KG מפיק מידע על מדדים כמו כדוריות דם אדומות, חלבונים, קטונים, קריאטינין וכן מאפיינים של השתן כמו כמות, לחץ, צבע ותכיפות. שילוב הפתרון במכשיר של אפל יבטיח שימוש נרחב ונוח בנתונים שנאספים שיוצגו באפליקציה ידידותית למשתמש. האפליקציה זמינה למוסדות רפואיים שהודרכו בהתקנת מכשיר Olive KG. משתמשי Apple Watch יוכלו להשתמש באפליקציה ללא כל חיוב. ברגע שהמשתמש מתקרב לאסלה, מכשיר Olive KG מתחבר אוטומטית לאפל ווטש באמצעות בלוטות'.
בשנת 2016 מנכ"ל החברה ומייסד משותף גיא גולדמן, שניהל חברה בלונדון, קיבל שיחה מאימו, שגרה בירושלים, בה סיפרה לו כי אובחנה בסרטן השחלה. בזמן שטופלה בכימותרפיה, גולדמן, כיום בן 50, התקשר אליה לעיתים קרובות כדי לברר כיצד היא מרגישה. הוא חיפש דרך לנטר את דפוסי השינה, האכילה, השתייה, ההליכה שלה ועוד. משפחתו בישראל הבהירה שלמרות שהדאגה שלו חיממה את ליבם, העובדה שהוא התקשר ארבע פעמים ביום הפריעה להם, ושזה צריך להיפסק – או שהוא יחזור הביתה, או שהוא יפסיק להתקשר.
גולדמן לא רצה לחזור לישראל, הוא התחיל לחפש טכנולוגיות שינטרו את האם מרחוק והופתע לגלות שאף טכנולוגיה כזו לא הייתה קיימת. בנקודת הזמן הזו המוצר האמין היחיד היה שעון חכם שמספק רק מידע על קצב הלב ועל מספר צעדים. בשל מחסור בטכנולוגיה רלוונטית ובשל הצורך בפתרונות, הוא התחיל לגבש פתרון שמתאים לסיטואציה בה נמצאה אימו – פתרון פאסיבי ב-100%, קל להתקנה ולשימוש, ומעל לכל טכנולוגיה שלא תדרוש שום שינוי באופן שבו אימו חיה את חייה.
למרבה הצער, האם הלכה לעולמה בשנת 2017 מהתייבשות ודלקת ראות. "לא היה לנו מושג. היא שכבה בחדר ממוזג כל היום, לא ידענו שהיא לא שותה בכלל", אומר גולדמן.
שנתיים לאחר מכן, אוליב דיאגנוסטיקס נוסדה בשנת 2019 על ידי גולדמן וקורי כץ. עד היום גייסה החברה 4 מיליון דולר בשלבים קדם סיד וסיד ממכבי שירותי בריאות, קליבלנד קליניק, גוף הפמילי אופיס Venturing מהולנד, eHealth Ventuers ורשות החדשנות.
מהן הבעיות הנפוצות ביותר שמהן סובלים אנשים?
גולדמן: "לאחר מספר דיונים ארוכים עם מנהלי רשתות של בתי אבות, הבנו שהבעיה הכי אקוטית באוכלוסייה המבוגרת היא דלקות בדרכי השתן אצל נשים, ואירועי אי ספיקת לב ואבנים בכליות אצל גברים. בקרב שתי האוכלוסיות, התייבשות היא קשה ונפוצה וכן מחסור באינפורמציה על גורמים לעצירות. הבעיות הרפואיות הנפוצות באוכלוסייה הכללית כוללות ניטור של מחלות כרוניות דוגמת סוכרת ובעיות כליות. כמו כן, ישנה רשימה ארוכה של יכולות הנדרשות לצורך מערכת של רווחה (wellness), שתטפל בתזונה נכונה, ניטור כושר, סמים, אלכוהול, בעיות שינה, הידרציה ובריאות כללית".
עיקר פעילות החברה כיום הוא סביב האוכלוסייה המבוגרת וניטור מרחוק של מחלות מתפתחות, מכיוון שאבחון מוקדם של מחלות טרם הופעת סימפטומים מזרז במידה רבה את ריפויי המחלה, וכן מעלה בצורה משמעותית את איכות החיים.
באמצע חודש מאי המוצר יהיה זמין בבתי אבות בהולנד. בסביבות ספטמבר-אוקטובר החברה תתחיל למכור גם ללקוחות פרטיים.
מה משמעות החיבור עם אפל ווטש?
כרגע השעון משמש לשני שימושים עיקריים:
- זיהוי האדם שמשתמש באסלה. נכון להיום האדם נדרש לזהות עצמו לאסלה כדי להכניס את הנתונים למאגר הנכון. יש שני דרכים לעשות זאת: האחת היא על ידי כפתור ייעודי (למשל כפתור שכתוב עליו "סבא" וכפתור שכתוב עליו "סבתא"). לפני השימוש בשירותים, המשתמשים ילחצו על כפתור המופעל בבלוטות' שמגיע עם המוצר. השנייה היא בעזרת השעון החכם, כאשר אדם מתקרב לאסלה, האסלה מזהה את השעון ומזהה את המשתמש.
- השעון מספק אינדיקציה על הידרציה (כמות הנוזלים בגוף), אבל גם נותן אינדיקציות על חלבון בשתן (חשוב ביותר לנשים בהריון); הימצאות ניטריט או דם; יכולת לבדוק כמותית את הקריאטינין בשתן לאורך זמן; כמות השתן; תדירות; כמות גופי הקיטון (חשוב לאנשים בדיאטות דלות פחמימות) ועוד מדדים רבים. למעשה, השעון יוכל להציע אבחון כמותי של כל מולקולה הקיימת בשתן.