בימים אלו, של גלי פיטורים מדי יום, גם בחברות הטק הגדולות, אנחנו פחות שומעים על גיוסים או רכישות בתדירות שאפיינה את השנים האחרונות. אחת ששונה בנוף היא החברה הישראלית פורטר, שהוקמה בשנת 2013, שרכשה לאחרונה בסכום המוערך במיליונים בודדים את הסטארטפ הישראלי Immue.
חברת פורטר, שבשיאה הייתה שווה 3.5 ביליון דולר, מונה נכון להיום כ-600 עובדים ברחבי העולם, בהם כ-280 בישראל, ונמצאת בצמיחה מתמדת בשנים האחרונות. היא הוקמה בידי מיכאל רייטבלט, לירון דמרי ואלון שמש (שכיום לא משמש בה בתפקיד פעיל), וגייסה עד כה 525 מיליון דולר בשישה סבבי גיוס.
החברה למעשה מתמחה בזיהוי הונאות ברשת, בעיקר סביב נושא התשלומים. "את קונה בהום דיפו, איביי או ספורה, לדוגמה – ובנקודה שבה את לוחצת על 'קנה', העסקה עוברת לפורטר ואנחנו מחליטים אם לאשר או לסרב אותה, בזמן מאוד מהיר. אנחנו עושים את זה על בסיס המון מידע ואלגוריתמיקה. אנחנו לומדים את האנשים, את ההתנהגויות והרגלי הקנייה שלהם, כדי לזהות מתי העסקה נעשית למשל בכרטיס אשראי גנוב", מסביר ל-mako ערן ואנונו, ה-CTO של החברה.
עם הלקוחות הבולטים של פורטר נמנים Asos, Shein, הוגו בוס, נורדסטרום, Delivery.com, אדובי, אינסטקארט, פרייסליין וקלווין קליין.
כמה אחוזים מהעסקאות אתם לא מאשרים בעצם?
ואנונו: "הרבה עסקים עובדים במצבים האלה כמו "מכונת מצבים" או חוקים - אם למשל מישהו ישראלי רוצה לעשות עסקה ב-3 בבוקר או מבראוזר אחר, זה מחשיד – והרבה פעמים אוטומטית לא יאשרו לו את העסקה. סוחרים מאשרים באופן כללי בממוצע 85-80 אחוז מהעסקאות, וזה מאוד נמוך. 15 אחוז מהעסקאות לא לאשר – זה המון כסף. יכולה להיות סיבה למה את קונה בשעה מוזרה – אולי את נמצאת בחו"ל. לנו יש הרבה יותר דאטה ולכן אנחנו יכולים לאשר ללקוח הרבה יותר עסקאות.
"אם הסוחר פוסל רק על בסיס חוקים, הוא מפסיד עסקאות לגיטימיות וגם פוגע בחוויית הלקוח, שאולי כבר לא יחזור אליו. אנחנו מגיעים למצב שבו רק 2-3 אחוז עסקאות נפסלות, שזה באמת סביב אחוז העסקאות שהן לא לגיטימיות. ככה לקוחות שעובדים איתנו מגדילים את ההכנסות שלהם".
החברה שרכשה פורטר, Immue, הוקמה בשנת 2021 על ידי המנכ"לית שירה יצחקי וה-CTO עמית יוסי, סיבה לוי, ועמרי מליכס כדי לסייע לסוחרים לזהות ולמנוע את התקפות הבוטים המתוחכמות ביותר.
"אני אפתיע אותך, כ-60 אחוז מהתעבורה האינטרנטית נעשית היום על ידי בוטים, לא על ידי אנשים. 40 אחוז מהתעבורה זה בוטים לא מועילים", אומר ואנונו. "הבוטים יכולים להיות שייכים לכמה קטגוריות – למשל סקרפיינג, גם גוגל עושים את זה, אלו בוטים שנכנסים לאתר ולומדים מה הוא מציע, מה השתנה באתר, מה נגמר במלאי. יש בוטים שקונים סחורה ואז הם מוכרים אותה בשוק משני – סקנדרי מרקט. למשל, בוט שקונה נעליים באסוס ואחר כך מוכרים אותם. יש גם בוטים רעים, שכל מטרתם היא לעקוב אחרי אנשים ולגנוב את פרטי האשראי שלהם. בעבר, הגנבים היו בדמות ברורה מאוד של בריונים עם צלקות על הפנים, כיום, הגנבים יכולים להיות סתם אנשים שיושבים בבית, מפעילים מכונות ומסתתרים מאחורי טלפונים שהם קונים תחת זהויות בדויות".
ואנונו מסביר שבזכות היכולות של החברה שנקנתה הם יכולים לעבות עוד שכבות הגנה בשירות שהם מציעים ללקוחות שלהם. "זה נותן לנו מקסום עסקי. מדובר בחברה צעירה שגייסה בסך הכול כמיליון דולר, עם חבר'ה מבריקים שהביאו הרבה ידע ותובנות מעניינות של אלגוריתמיקה ולמידת מכונה, שמאפשרות לזהות את סוגי הבוטים וההתקפות של הבוטים. זה מתאים לנו ככפפה ליד - יש לנו יכולות כאלה, אבל זה לא היה הלחם והחמאה שלנו".
בימים אלו של פיטורים, מה מצבכם לעומת השוק?
"אנחנו גדלים וממשיכים לגייס, ועושים את זה בצורה אחראית. אנחנו עוד לא חברה ציבורית, אבל נהיה ציבורית מתישהו. זה לא טריוויאלי בימים אלו שהכלכלה באמת במצב מורכב, שחברות מפטרות ואנחנו ממשיכים לגדול. גם האי קומרס חטף - הוא גדל בקצב יותר איטי מסיבות ברורות, כי לאנשים יש פחות כסף להוציא. יחד עם זאת, אין שאלה על העתיד - כי אנשים קונים יותר ויותר באונליין".
חברת פורטר היא אחת מהחברות שאפשר לעובדיה לשבות במחאת ההייטק שנערכת היום (ג'). "כמו הרבה חברות הייטק, גם אנחנו חברה גלובלית, העובדים שלנו נמצאים ב-6-7 מדינות, רוב המשקיעים שלנו לא ישראלים", אומר ואנונו.
"חברות הייטק נמצאות במצב מורכב. אם קורה משהו מחר בסינגפור או סין, צריך להגיב? הנושא הזה לא נעלם מעינינו, התכנסנו בימים האחרונים ההנהלה של החברה, והחלטנו לאפשר לעובדים שמעוניינים בכך להשתתף בשביתת מחאה על פי צו מצפונם. זוהי דרכנו. אנחנו מאפשרים מגוון דעות.
"ישראל הייתה תמיד ועדיין אור לגויים, היא מוקד משיכה למשקיעים ולקרנות הון סיכון. צריך להגיד ביושר שההון האנושי פה הוא גם תוצר של הממשלה ושל מדיניות כמו חינוך, למרות התלונות שיש לנו. גם מה שקורה בצבא, הוא מקור ידע מטורף למה שקורה בהייטק. צריך להודות גם על זה. יחד עם זאת, זה לא מספיק שיש פה כוח אדם מוכשר. ברגע שאלמנט הסיכון גדל בארץ, יש יותר פוטנציאל להשקיע במקומות אחרים".