עדכון: גם הבוקר, א' (4 באוגוסט), התעוררו תושבי גוש דן לשיבושי GPS שנגרמים ככל הנראה מהכנות לתגובה אפשרית אחרי חיסול איסמעיל הנייה. כידוע, שירותי המיקום משובשים בצפון הארץ, עד אזור חיפה מאז תחילת המלחמה, ובמקומות מסוימים גם בדרום. בגוש דן רוב הזמן שירותי ה-GPS פועלים כרגיל, אך הבוקר נראה שהמיקום באפליקציות הניווט כמו ווייז וגוגל מאפס משתנה בין נמל התעופה בביירות לגוש דן לסירוגין. כמו כן, הדבר משתנה בין מכשירים שונים, ובהחלט ייתכן שאצלכם המיקום יוצג באופן תקין ובמכשיר אחר לא.

בחודשים האחרונים ניסו שירותים רבים למצוא פתרונות למצב, שכן שירותי המיקום משמשים אפליקציות רבות כמו גט, וולט, מוביט ועוד. כך לדוגמה, כעת ניתן לתקף ולשלם באפליקציות התחבורה הציבורית ללא תלות בשירותי מיקום באמצעות בחירה ידנית בתחנת המוצא והיעד.

כך לדוגמה, באפליקציית הופאון (Hop On) לתשלום בתחבורה ציבורית פיתחו מנגנון טכנולוגי במסגרתו גם במצבים בהם קיים שיבוש GPS, האפליקציה מזהה באופן אוטומטי את פרטי הנסיעה ישירות מהברקוד שנסרק (מומלץ לסרוק את הברקוד המוצג על גבי מסכי מכשירי התיקוף באוטובוסים) ומציגה לנוסע את פרטי הקו אליו עלה. במידת הצורך, על הנוסע לבחור את הקו ואת תחנת העלייה והירידה המבוקשות. ברכבת ישראל, על הנוסע לבחור את תחנת העלייה והירידה, כאשר הבחירה מתאפשרת על ידי חיפוש קל ונוח של שם התחנה וכן באמצעות בחירה מהירה מתוך התחנות האחרונות שהיו בשימוש.

____

אזרחים מאזור המרכז שיצאו היום מבתיהם כדי להגיע למקום העבודה גילו שאין להם איך לנווט בדרכים, והכל שוב בגלל שיבושי GPS. למרות שכבר התרגלנו לכך שהתופעה מתרחשת באזור הצפון, וכל מי שמגיע לחיפה וצפונה נתקע בלופ לא נגמר בלי וייז - כעת התקלה הגיעה גם לאזור המרכז.

שיבושי ה-GPS מפריעים לא רק לניווט בכבישי ישראל. כיום ניתן לשלם על שירותי תחבורה ציבורית כמו רכבת או אוטובוס באמצעות אפליקציות כמו Moovit, שעושות שימוש במיקום של המכשיר כדי לקבוע את מחיר הנסיעה. בשל השיבושים, לא ניתן לעשות זאת.

אזרחים רבים מוצאים את עצמם מחוץ לתחנות רכבת ללא אפשרות לקנות כרטיסים לתחנה המיועדת שבה הם נמצאים: "לא יכולתי לקנות כרטיס כניסה לרכבת בעזרת האפליקציה, התעקשתי דקות ארוכות וכמעט פספסתי את הרכבת. בסוף נאלצתי ללכת לקופה הרגילה לרכוש כרטיס פיזי", סיפרה שני ל-mako. כמו כן, לא ניתן לראות גם זמני אמת להגעת חלק מהאוטובוסים. חשוב לציין שעל פי משרד התחבורה יש לגשת לדיילים של רכבת ישראל לטובת כניסה.

ממוביט נמסר בתגובה: "מוביט פנגו פועלת יחד עם משרד התחבורה למציאת פתרונות תיקוף חלופיים במקרי שיבושי gps ותקלות אחרות כתוצאה מהמצב".

עוד אפליקציות שללא המיקום לא מצליחות לעבוד הן Gett ואפליקציות משלוחים כמו וולט ותן ביס. במקביל, התקבלו דיווחים על כך שגם טלפונים ניידים בעלי מנעולים חכמים נפתחים ונסגרים מעצמם.

מוולט נמסר: באפליקציית וולט מעודכנים על שיבושי GPS קשים באזור המרכז, שעשויים לגרום לעיכובים בזמני המשלוח. שירות הלקוחות תוגבר על מנת לתת מענה לשליחים, ללקוחות ולבתי העסק.

שיבושי ה-GPS אינם רק עניין של נוחות. טכנולוגיית ה-GPS מספקת לדוגמה שעון מדויק בחלקיקי שניה, ולכן רבים מסתמכים עליה בכל הקשור לסנכרון זמן בין אזורים שונים בעולם. כמו כן, GPS מסייע לפריקה של סחורה מאוניות שעוגנות בנמלים, וכן גם מדידות רגישות בענף הנדל"ן ותכנון תשתיות מסתמכות על מיקום מדויק, ולא ניתן לבצען בלעדיה.

שיבושי ה-GPS באים על רקע המתיחות הגוברת מול איראן והתקרבותו של יום ירושלים האיראני מחר. מערך הסייבר הלאומי התריע אתמול מפני התגברות התקפות למטרות תודעה לקראת יום ירושלים האיראני, שיתקיים מחר. "מדי שנה בתקופה זו מזוהות מתקפות, לרוב פחות מתוחכמות ומהסוג הקל יותר לביצוע באופן רחב, כגון השחתות אתרים, השתלטות על מערכות של בתים חכמים, הפצת מסרונים המכילים הודעות דיוג, פריצה לרשתות חברתיות, חדירה למאגרי נתונים של חברות והדלפות מידע", נמסר ממערך הסייבר.

על רקע שיבושי ה-GPS להלן המלצות מערך הסייבר הלאומי למשתמשים באפליקציות מבוססות מיקום שחווים שיבושים:

  • לניווט - הורדת מפות לשימוש אוף-ליין בגוגל מפות: הגדרות - כשאין חיבור לאינטרנט - מפות אופליין - בחירת מפה משלך - בחרו את המפה הרלוונטית ושמרו. (ייתכנו הגדרות שונות בטלפונים שונים).
  • באפליקציות מבוססות מיקום לשירותי הזמנת אוכל - ניתן להזין את הכתובת הרצויה בשדה של כתובת למשלוח.
  • לניווט בתחבורה ציבורית - ניתן לתכנן את מסלול הנסיעה באמצעות האתר הרשמי של משרד התחבורה: https://bus.gov.il/ או להיעזר במרכזי השירות של התחבורה הציבורית 8787* או במוקדי השירות של המפעילים.