מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן, הודיע השבוע על תמיכת הקונגרס בסך של מיליון דולר בפיתוח הטכנולוגי של חברת AppsFlyer הישראלית, המאפשרת סיורי לייב מרחוק באושוויץ. "ארה״ב תמיד תהיה שותפה מלאה בשימור מורשת השואה", אמר אנתוני בלינקן בהצהרתו. "אנו מציינים עליית מדרגה במאמץ זה, על ידי השקעה של מיליון דולר מטעם הקונגרס בפיתוח טכנולוגי של סיורים וירטואליים באושוויץ-בירקנאו על מנת שגם אנשים שאינם יכולים לבקר שם בפועל, יוכלו לחוות את האימפקט הבלתי נשכח של הביקור במקום".
רעיון הסיורים הווירטואליים נולד בתקופת הקורונה, בשעה שגם מחנה ההשמדה בפולין, כמו כל העולם, עמד מלכת, ואף פרסם קריאה לתרומות לנוכח מצוקה כלכלית שאליו נקלע. לירון אור, ראש תחום אחריות תאגידית בחברת AppsFlyer, קראה במקרה את הידיעה ולא יכלה להישאר אדישה.
הסיורים הווירטואליים מתקיימים כבר מספר חודשים וגם בימים אלו, אך פתיחה רשמית ואפשרות להזמין ישירות מהאתר של אושוויץ תתאפשר באמצע ספטמבר. על פי אור, אין הגבלה על גודל קבוצה והסיור מותאם לסיור אישי, קבוצתי או בכיתת לימוד. עלות סופית תיקבע בהמשך, אך מדובר בסדר גודל של 30-40 יורו לסיור, תלוי בגודל הקבוצה. הסיור מתאפשר ב-7 שפות, גם מבחינת תכנים וגם מבחינת מדריכים דוברי השפה - אנגלית, עברית, פולנית, ספרדית, איטלקית וגרמנית. האפליקציה פותחה ועובדת על iOS, אך מתאימה גם לאנדרואיד.
"קהל היעד הם אזרחי העולם, כל אדם שיש לו חיבור לאינטרנט. נעשה מאמץ ממוקד מול משרדי חינוך ברחבי העולם במטרה להכניס את הסיור לתוכניות הלימודים", מספרת אור.
באספלייר עובדים על הפרויקט כ-3 שנים "בעבודה מאוד מאוד אינטנסיבית, מורכבת ורגישה". "בשנה וחצי הראשונות כל הפרויקט תוכנן ונוהל דרך הזום בגלל הקורונה. בשלוש שנים האחרונות יש 4 פגישות שבועיות קבועות עם צוות הפרויקט - מוזיאון אושוויץ, קרן אושוויץ וחברת דיסקין (Disk-in). יחד איתי יש לנו צוות עובדים מתחומים ומחלקות שונות שהתנדבו ומתנדבים בפרויקט ימים ובעיקר לילות שלמים. 3 עובדים אף התנדבו בפרויקט, עזבו את אפספלייר, ועדיין ממשיכים להתנדב ולהיות מעורבים", מעידה אור.
כ-500 עובדים של החברה מרחבי העולם היו שותפים בקבוצות מיקוד. "מינפנו את היותנו חברה גלובלית בפריסה עולמית רחבה, כדי לקבל פידבקים מאנשים שונים, יהודים ולא יהודים וממדינות, שלא רק שלא לומדים בהן על השואה, לא ידעו דבר, והסיור היה הפעם הראשונה שהבינו מה קרה שם", אומרת אור. מבחינת תקציב, טרם הסיוע של הקונגרס האמריקאי, אספלייר גייסה כמיליון דולר עד כה למימון פיתוח הסיור, וגם תרמה כרבע מיליון דולר.
איך נוצר הקשר עם הקונגרס?
אור: "לאושוויץ יש ועדה של 40 שגרירים מרחבי העולם שאחראים על שימור זיכרון השואה ועוד. בישיבה שהתקיימה לפני מספר חודשים הפרויקט הוצג להם דרך סרטון ייחודי על הסיור, ושגרירת ארה"ב בפולין הציגה את זה לקונגרס. מזכיר המדינה בלינקן הכריז על התמיכה לפני כשבוע, בסמוך לאמירות האנטישמיות של פלין, היועץ של טראמפ, שאמר שהיהודים אשמים במה שקרה להם באושוויץ, כי הם היו יכולים לברוח.
"הכרזה ותמיכה פומבית כזו היא היסטורית ומשמעותית מאוד עבור מימוש הפוטנציאל שיש בסיור שפיתחנו והיכולת לאפשר למיליוני אנשים לסייר באושוויץ, בלייב ועם המדריכים המוסמכים ביותר בעולם. אנחנו מקווים שהתמיכה וההכרה הזו תניע ממשלות נוספות להכניס את הסיור לסילבוס של מערכת החינוך, גם בישראל, שמשלחת לתלמיד עולה 6,600 שקל ו-99% מבני הנוער שלנו לעולם לא יבקרו באושוויץ".
השבוע התארחו כ-120 ניצולי שואה במשרדי אפספלייר, שמגיעים לארוחות חג עם החברה 3 פעמים בשנה. איתם התארחו חברי הנהלת קרן אושוויץ, שעבור רובם זה הביקור הראשון שלהם בישראל. "זה היה אירוע מרגש של תקווה וניצחון, בו הניצולים פגשו את האנשים שלקחו על עצמם את השליחות העצומה בשימור והנצחת האתר הגדול ביותר בעולם ובהיסטוריה האנושית לרצח עם", אומרת אור.