מטא, פייסבוק לשעבר, עשויה בקרוב להיאלץ למכור את וואטסאפ ואינסטגרם, שניים ממקורות ההכנסה הגדולים ביותר שלה.
שופט פדרלי פסק שוועדת הסחר הפדרלי של ארה"ב יכולה להמשיך בתביעת הגבלים עסקיים נגד מטא, לאחר שהתביעה שלה נדחתה בשנה שעברה.
שופט מחוז קולומביה שבוושינגטון, ג'יימס בואסברג, אמר בחוות דעת שפורסמה השבוע כי התלונה הראשונה של ה-FTC (נציבות הסחר הפדרלית) לא הייתה מנומקת דיה, אבל גרסה מתוקנת יותר מציגה את אותם טיעונים עם עובדות "הרבה יותר חזקות ומפורטות מהעבר". כתוצאה מכך, הוא דוחה את בקשתה של מטא ומתיר את המשך ההליכים בתיק, למרות שהוא ציין כי הסוכנות עשויה לעמוד בפניה משימה קשה בהוכחת הטענות שלה.
ה-FTC טוענים כי מטא מחזיקה במונופול בלתי חוקי בתחום הרשתות החברתיות, ושהיא שמרה עליו על ידי רכישת המתחרות שלה – וואטסאפ ואינסטגרם. הנציבות השתמשה בנתונים של ComScore, חברת מדידה וניתוח מדיה, כדי להראות שלמטא היו יותר מ-70 אחוז משתמשים פעילים מדי יום ברשתות החברתיות האישיות מאז שנת 2016.
תביעת ה-FTC נגד מטא היא חלק מהמאמץ של ממשלת ארה"ב לצמצם את כוחן המונופוליסטי של חברות הטכנולוגיה הגדולות (אפל, גוגל, מטא ואמזון), לצד תביעה של משרד המשפטים האמריקאי נגד גוגל המתנהלת תחת ראש ההגבלים העסקיים, ג'ונתן קנטר.
התגובה הרשמית של מטא התייחסה לצדדים החיוביים בפסק הדין ולכך שהשופט אמר שמדובר במשימת הוכחה קשה עבור ה-FTC. "ההחלטה של היום מצמצמת את היקף התיק של ה-FTC בעקבות דחיית טענות מסוימות בנוגע למדיניות הפלטפורמה שלנו", אמר כריס סגרו, דובר מטא, והתכוון לכך שהשופט דחה את הטענה כי פייסבוק חסמה מתחרים מגישה לנתונים זמינים, מאחר שהחברה שינתה את המדיניות שלה כדי לאפשר גישה לנתונים האלה ב-2018.
"אנחנו בטוחים שהראיות יחשפו את החולשה הבסיסית של הטענות. ההשקעות שלנו באינסטגרם ובוואטסאפ הפכו אותן למה שהן היום. הן היו טובות לתחרות, וטובות לאנשים ולעסקים שבוחרים להשתמש במוצרים שלנו", אמר סגרו.
יש לציין, שה-FTC הוא שאישר את הרכישות של פייסבוק מלכתחילה. ב-2012 אישרה ה-FTC את רכישת אינסטגרם, חברה עם 13 עובדים, על ידי פייסבוק בסך מיליארד דולר. שנתיים לאחר מכן, ב-2014, אפשרה הסוכנות לענקית המדיה החברתית לרכוש את אפליקציית המסרים וואטסאפ תמורת 19 מיליארד דולר.
כעת ה-FTC טוען שפייסבוק קנתה באופן שיטתי את החברות הללו כדי לחסל כל תחרות וליצור מונופול. הדומיננטיות של החברה, טוען ה-FTC, הובילה למחסור בחדשנות טכנולוגית ועסקית, לא השאירה ברירה בפני הצרכנים וגרמה לפגיעה בפרטיות המשתמשים.
רבים רואים בפסיקה של בואסברג ניצחון לראשת ה-FTC, לינה חאן בת ה-32, פרופסור למשפטים והצעירה ביותר שכיהנה עד כה בתפקיד זה. חאן היא אחת המתנגדות החריפות לדומיננטיות של חברות הביג טק ונודעת כמגינה על החוקים האנטי-מונופוליים בארה"ב.