סרטונים שמתעדים אדם שגנב עשרות סמארטפונים בשבועות האחרונים ברחבי הארץ נמסרו בימים האחרונים למשטרה, שלא מצליחה לתפוס אותו, ואומרת שהנושא עדיין בחקירה.
המשטרה, מצידה מסרה בתגובה את האזהרות שכולנו מכירים: לא למסור את הטלפון לזרים, לא להשאיר אותו ללא השגחה, לנעול אותו בסיסמה (מה שלא ימנע גניבה. מקסימום יגרום לו לגנב לזרוק את המכשיר אם לא יצליח לאפס אותו) ולהתקין אפליקציה לאיתור (מה שמגיע כברירת מחדל ברוב המכשירים, ויהפוך ללא רלוונטי אם שולפים את הסים ומנתקים אותו מרשתות Wifi).
ניגשה להביא לו מוצרים בחנות, והוא נעלם
אחלם, תושבת צפון הארץ עובדת בחנות גדולה באחד ממרכזי הקניות הגדולים בעיר טבריה. לפני כמה ימים הגיע למקום בחור צעיר בשנות השלושים לחייו והתעניין לגבי רכישתם של כמה פריטים. היא בתמימותה ניגשה להביא לו את המוצרים שביקש, אבל כעבור כמה דקות הוא נעלם יחד עם הטלפון הסלולרי שהניחה ליד הקופה.
"הייתי בהלם. צפיתי בסרטון האבטחה והוא היה כל כך מתוחכם. כשהוא נכנס לחנות הוא סרק אותה בכל הכיוונים, חיפש מה לגנוב", שחזרה אחלם, "הגשתי תלונה במשטרת טבריה אבל אחרי כמה ימים נודע לי שהוא פעל בהרבה מקומות בארץ ושהוא די מוכר. אני ועוד קורבנות שהוא גנב לנו סמארטפונים פחתנו קבוצה בוואטסאפ ונדהמנו לגלות שהוא גנב המון מכשירים בשיטות מאוד מתוחכמות. הפצנו סרטונים, תמונות שלו, הודעות שהעברנו בינינו. אני רק שואלת: מדוע משטרת ישראל לא עוצרת אותו?".
הוא פועל בארבע שיטות מתוחכמות: הוא נוהג להיכנס לחנויות במרכזי קניות הומי אדם, לאתר חנות יחסית ריקה מאנשים, להבחין האם מישהו מהעובדים או מהקונים הניח את הסמארטפון שלו , מטרטר את המוכרים בשאלות על מוצרים שהוא מעוניין לראות. כמה שניות לאחר מכן כשאיש לא רואה אותו הוא גונב את המכשיר ונעלם.
שיטה נוספת - הוא פונה לאנשים לבקש שיחה טלפון דחופה. כשנותנים לי את המכשיר הוא בורח ונעלם. כך קרה לכמה חיילים תמימים שלא ידעו שהוא גנב סמארטפונים. הגנב נכנס גם למרכזי קניות כשהוא כאילו משוחח בטלפון, גורם לכך לחשוב שהוא די עסוק, ותוך כדי מתחיל לסרוק את הסביבה לראות אם מישהו שכח את הסמארטפון או שהמכשיר נמצא בחנות במקום שהוא יכול לגנוב אותו במהירות.
הגנב פועל כל פעם בעיר אחרת כדי שלא יצליחו לזהות אותו. הוא יודע שיש מצלמות אבטחה אז הוא מרכיב משקפי שמש ובגדים כהים. מתברר שהגנב פעל בישובים רבים בישראל: טבריה, באר שבע, דימונה, נהריה, שוהם, קריית שמונה, קריות, תל אביב, עכו, הוד השרון ועוד.
גם א', עובדת בבית קפה בצפון נשארה בלי סמארטפון. היא בסך הכול ניקתה את השולחן ולרגע שלפה את הטלפון והניחה אותו על השולחן. כשחזרה הוא כבר לא היה.
"הוא פעל כל כך מהר שאפילו לא היה לי די זמן לחזור ולקחת אותו. כשראיתי את סרטוני האבטחה בקבוצת הוואטסאפ שנפתחה הבנתי שהיו עוד המון קורבנות כמוני ושהוא לא נרתע וממשיך לפעול בכל מקום", טוענת א'.
מרבית הקורבנות הגישו תלונות בתחנות המשטרה ברחבי הארץ אך לטענתם החוקרים לא טרחו לחזור אליהם או לעדכן אותם בפרטי החקירה. אחרים בלית ברירה העלו פוסטים בדף הפייסבוק שלהם ושל משטרת ישראל במטרה לעורר את המשטרה לעצור את הגנב ולהעמידו לדין.
הנזק שגרם הגנב לקורבנות שלו, על פי צירוף כל העדויות, נאמד בלמעלה ממאה אלף שקל בפחות משלושה שבועות. "לחוקרי המשטרה יש את הפרטים שלו, העברנו להם סרטונים, תמונות שמתעדים את מעשיו אבל הם לא עשו שום דבר וזה מה שמטריד ומקומם. כל יום מצטרפים לקבוצה עוד קורבנות שהוא גנב להם את הסמארטפונים שלהם", קובלת אחלם.
המשטרה: הנושא בחקירה, אל תשאירו סמארטפון ללא השגחה
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "משטרת ישראל פתחה בחקירה בגין תלונות שהתקבלו בעניין בתחנות המשטרה ברחבי הארץ. החקירה בעניין בעיצומה. בשנים האחרונות ממקדת משטרת ישראל אכיפה במישור המודיעיני והמבצעי בתחום גניבות הטלפונים הניידים, לרבות הפעלת כוחות ואמצעים ייחודים. לצד פעילות מניעה חקירה ואכיפה במישור המודיעיני שמתבצעת תדיר על ידי משטרת ישראל.
"להלן ההמלצות לציבור בנושא זה:
1. במקומות ציבוריים אין להשאיר את הטלפון הסלולרי ללא השגחה.
2. מומלץ להצטייד מראש ולהתקין אפליקציה ייחודית המאפשרת איתור מכשירים סלולאריים באמצעות GPS
3. יש להקפיד על נעילת הטלפון הסלולרי באמצעות קוד אבטחה.
4. אין למסור את המכשיר הסלולרי לאנשים זרים שאינכם מכירים.
5 בכל מקרה בו מתעורר חשד לניסיון גניבה או גניבה יש ליצור קשר עם משטרת ישראל באמצעות מוקד 100 בהקדם האפשרי".