לאחרונה הרשת (או לפחות הטוויטר) סערה בעקבות כתבה בגלובס בה טענה מנהלת גיוס התוכן ב-Buyme כי העובד הכי מבוגר שם בן 39. לאחר הפרסום שזכה לתגובות שליליות, בגלובס הסירו את המשפט והסבירו כי הדברים אינם מדויקים. בחברת ביימי הבהירו לאחר מכן כי יש עובדים בחברה בעשור השישי לחייהם.
"זה נורא בעיניי", אומר בתגובה יזם יוסי חיימוב, EVP (משנה למנכ"ל) בחברת abra, ששם לו למטרה לקדם העסקת עובדים מעל גיל 40 בהייטק. "תסתכלי על תעשיות אחרות, אם את הולכת לניתוח אצל רופא, את מחפשת מישהו שעושה את זה כבר 20 שנה. גם אם את מחפשת עורך דין, את רוצה מישהו למוד ניסיון, אבל בסטאראפ ניישן נהיה 'מגניב' להעסיק צעירים. צריך תמהיל נכון, גם של צעירים נמרצים וגם של מבוגרים בעלי ניסיון".
בשנת 2020, בתקופת סגרי הקורונה, כשעשרות אלפים נפלטו לחל"ת, בהם גם מבוגרים רבים, יזם חיימוב קורסי הכשרה טכנולוגיים במסגרת החברה שלו, שסובסדו על ידי רשות החדשנות. ב-2021 המגמה המשיכה, כאשר 550 איש עברו הכשרה, 357 מתוכם מצאו עבודה, ומתוכם 197 אנשים מעל גיל 40.
"אני מסתובב בהייטק הרבה שנים. עשיתי מנטורינג לחברה צעירים, אתה רואה אותם מגייסים אנשים שכמותם. הם מגיעים אליך עם פצצה של רעיונות, אבל אין שום קשר בין הרעיונות ליכולות לתפוס אותם בשטח", אומר חיימוב. "חסר הניסיון והעומק. צריך 20 שנה בתעשייה כדי להבין איך הדברים האלה עובדים בעולם האמיתי".
חיימוב מספר כי הם אף ערכו ניסוי שתוצאותיו היו נחרצות: "שלחנו קורות חיים של מהנדס תוכנה ל-20 ארגונים, כאשר הפרטים היו זהים מלבד הגיל – אחד היה בן 25 והשני בן 45. בן ה-25 קיבל 15 הזמנות לראיונות עבודה, בעוד שבן ה-45 קיבל 3 בלבד".
בקורסי ההכשרה חלק מהאנשים לומדים תכנות, אבל הרוב לומדים יישום של מערכות תוכנה. "לקחנו, למשל, אנשי שיווק בני 40 פלוס, שפוטרו מחברות תיירות בזמן הקורונה. לימדנו אותם איך מיישמים מודלים של מרקטינג אוטומיישן, שיווק אוטומטי. אני חושב שהרבה יותר משמעותי להעסיק בן אדם עם ניסיון של 15 שנה בשיווק, מאשר בן 22 שיש לו ידע טכנולוגי, אבל אין לו הבנה בשיווק" אומר חיימוב. "בנוסף, לקחנו אנשים שהיו חשבים או אנשי הנהלת חשבונות, ולימדנו אותם לעבוד עם תוכנות הנהלת חשבונות. יש לזה ביקוש מטורף. רק תכשירו אותם".
לאחר הקורסים, שחלקם מוצעים במחיר מלא של 15-30 אלף שקלים וחלקם סובסדו כאמור על ידי רשות החדשנות ועלו בין 2,000-5,000 שקל, המשתתפים מוזמנים ל-3 מפגשים של הכנה לראיון עבודות והכנת קורות חיים דיגיטליים.
הוא עצמו בן 45, ועובד בהייטק מאז שחרורו מהצבא מיחידת ממר"ם. לדבריו, בחברה שבה הוא עובד יותר מ-50 אחוז מהעובדים מעל גיל 40: "החברה שלנו מיישמת תוכנות ליבה ארגוניות, אלו מערכות כבדות, ויש הרבה משקל לידע והניסיון. הרבה HR צעירים או צעירות נגועים מבלי להתכוון באיג'יזם, הם רוצים אנשים צעירים כמוהם – אבל אנחנו עובדים איתם על זה, והתוצאות נהדרות".
מנהל הפרויקטים האסטרטגיים בחברה הוא משה זעירא בן ה-65, לשעבר ראש מנהלת המחשוב במשרד הביטחון. "את משה אני מכיר מ-2004. אני הייתי מנהל צעיר בן 27 והוא היה ראש מל"ן, ונתן לי את ההזדמנות הראשונה ליישם את מערכת ניהול קשרי הלקוחות שלנו במשרד הביטחון. ההצטרפות שלו אלינו היא סגירת מעגל מהממת", הוא מספר.
האם מעדיפים להעסיק צעירים כי אפשר לשלם להם פחות?
"זה היה נכון לפני כמה שנים, היום משכורות לאנשי טכנולוגיה צעירים הן גבוהות משהיו בעבר. היום עם הטרפת, או לפחות הטרפת המדומה, בוגרי 8200 ובוגרי ממר"ם עם 8 שנות ניסיון, יכולים לקבל משכורות ענק. בסוף המשכורת היא לפי ה-value, מתכנת צעיר יכול לספק תפוקה גבוהה של שורות קוד, אבל מתכנת בן 40 פלוס אולי ייתן תפוקה נמוכה יותר אבל הרבה יותר מדויקת, פחות יס מן".