סוכנויות המודיעין של מדינות רבות, רבות מידי, מרגלות אחרינו דרך מכשירים אלקטרוניים, ועם כל כתבה חדשה של שותפו העיתונאי של אדוארד סנודן נוסף עוד נדבך של פראנויה להתנהלותינו ברשת. אבל עכשיו נראה שבקרוב גם שיחות פנים אל פנים – הדרך הבטוחה והדיסקרטית ביותר לתקשר עד היום – כבר לא יהיו בטוחות כל כך.
חברה הולנדית בשם Microflown Technologies פיתחה מיקרופון חדש וזעיר במיוחד המסוגל להתביית על כל קול בסביבתו, ללא תלות בכיוון או בעוצמה. לדברי מייסד החברה, האנס-אליאס דה-ברה, מטרתו המקורית של המיקרופון, שגודלו כגודל גפרור, היתה לאפשר זיהוי של כלי טיס וטילים על ידי שימוש במיפוי עדין של גלי קול. אך בתחילת השנה גילתה החברה במקרה כי המכשיר מסוגל גם לסנן רעשים וקולות שונים, וכך להאזין לקולות שיחה אנושיים במרחק עד 20 מטר ממיקומו.
המיקרופון של החברה עובד בשיטה שונה ממיקרופונים רגילים. במקום להשתמש בכרום הרועד כאשר נתקלים בו גלי קול וכך יוצר גלים חשמליים אותם ניתן להעביר, לשמור ולתרגם חזרה לקול, הוא משתמש בשתי רצועות זעירות של פלטיניום, שעובי כל אחת מהן רק 200 ננומטר – פחות ממאית מקוטר שערת אדם. שתיהן מחוממות לטמפרטורה של 200 מעלות, וכשמולקולות של אוויר עוברות ביניהן תוכנה ייעודית מודדת את מספרן ואת שינויי הטמפרטורה שהן יוצרות, וכך יכולה למפות את כל גלי הקול השונים בסביבה.
עתה עובדת החברה על הגרת הטווח היעיל של המיקרופון, החוסך שימוש במיקרופונים כיווניים מסורבלים, כדי שניתן יהיה להשתמש בהן למיפוי קול ברדיוס גדול יותר. המטרה היא לאפשר לגופי אכיפת חוק להתקין מיקרופונים במקומות ציבוריים שיקליטו את הצליל סביבם ויאפשרו לזהות אירועים יוצאי דופן כגון יריות או שיחות חשודות. המיקרופונים אף יוכלו לכוון מצלמות סמוכות לכיוון הנכון לזיהוי מקור הקול המבוקש בזמן אמת.
מספר מדינות בוחנות עתה את הטכנולוגיה ויישומיה, אך לא נראה שיש מי שדואג לאינטרס האזרחי. חוקר האבטחה ברוס שנייר אמר למגזין "ניו סיינטיסט", שפרסם את הסיפור, כי "הבעיה היא לא רק הטכנולוגיה הזו, אלא המיקרופון פלוס כלי הטיס הבלתי מזוהים פלוס עיבוד אותו פלוס זיהוי קול".