היזם האוסטרלי קרייג רייט הוא ממציא הביטקוין, כך מדווחים הבוקר (ב') ה-BBC, האקונומיסט ו-GQ. איש העסקים הוכיח לשלושת גופי התקשורת את זהותו על ידי הצגת שימוש במטבעות וירטואליים שהקודים שלהם ידועים כשייכים לממציא הביטקוין.
"אני הייתי החלק העיקרי של זה, אנשים אחרים עזרו לי", הוא אמר ל-BBC וענה לשאלה האם הוא מצפה שאנשים יאמינו לו אחרי שנים של הכחשה והסתתרות: "חלק מהאנשים יאמינו, חלק לא, ולמעשה לא באמת איכפת לי".
רייט הדגיש כי חשיפת זהותו נכפתה עליו: "לא החלטתי את זה, אנשים החליטו את זה בשבילי. זה מקשה על החיים לא שלי, אלא של החברים, המשפחה והעובדים שלי". הסיבה לחשיפת זהותו היא נזק שנגרם לדבריו על ידי החיפוש העיתונאי והאינטרנטי אחרי ממציא הביטקוין.
במקור, ב-2009, פורסם המחקר שיצר את ביטקוין תחת השם סאטושי נקאמוטו, ומאז ניסו עיתונאים ומשתמשים לחשוף מי האדם או הקבוצה שמאחורי הכינוי. בעבר פרסמו כמה כלי תקשורת כי חשפו את הממציאים, אך בכל פעם הכחישו ה"אשמים" כל קשר עם המצאת הביטקוין. אזרח אמריקאי ששמו האמיתי הוא סאטשי נקאמוטו נאלץ להסתגר בביתו במשך שבועות, כדי להסתתר מגדודי העיתונאים שחיכו לו בחוץ לאחר "חשיפת" ניוזוויק כי הוא ממציא הביטקוין. גם שמו של רייט עלה באחת ה"חשיפות", והדבר סיבך אותו עם רשויות המס באוסטרליה.
לדבריו, מכיוון שאף אחד לא באמת מבין איך ביטקוין עובד, מנסים להכריח אותו לשלם מיסים על עצם כך שיש לו מטבעות וירטואליים. הוא טוען שניתן לגבות מיסים רק על שימוש במטבעות, ולא על עצם הבעלות עליהם, ואמר שעל כל פעולה שביצע במטבעות שילם מס - הצהרה לא לחלוטין הגיונית, לאור העובדה שפעולות תשלום ביטקוין לא מפוקחות ולכן פשוט בלתי אפשרי לחשב את המס עליהן.
"אני רוצה לעבוד, להמשיך לעשות מה שאני עושה, וזה מה שאני הולך לעשות", הבהיר רייט, וציין שחשיפת זהותו "לא אומרת שאני חייב לקפץ מול מצלמות טלוויזיה".
"אני לא רוצה כסף, אני לא רוצה תהילה, אני לא רוצה הערצה, אני רק רוצה שיעזבו אותי במנוחה", הוא ענה לשאלה נוספת והוסיף: "אם מישהו יעניק לי איזה פרס - לעולם לא אסכים לקבל סנט. לעולם. לא אקבל מכם שום פרס".
מני רוזנפלד, יו"ר איגוד הביטקוין הישראלי, אמר בתגובה כי "חשיפתו של ד"ר קרייג רייט כמי שעומד מאחורי השם סאטושי נאקמוטו היא אכן רגע מרגש עבור כל מי שעוסק במהפכה הפיננסית האדירה של הביטקוין והמטבעות הדיגיטליים. אני מאמין כי סאטושי נקומוטו, והאיש מאחורי השם הזה, יזכר לשנים ארוכות בשורה אחת עם סר טים ברנרס לי וחלוצי האינטרנט המודרניים כאנשים האחראים לאחת המהפכות הגדולות ביותר בתולדות האנושות".
"עם זאת", הוא הוסיף, "חשוב לציין כי את הוכחת הזהות ניתן לעשות בצורה פשוטה ופומבית וכרגע לא ראינו הוכחה כזו המוצגת באופן גלוי. למעשה, אנחנו נשענים על דיוחים של כלי תקשורת, על כך שלהם הוצגה הוכחה. אך עד שזו לא תוצג באופן פומבי ותיבדק לעומק ע"י מפתחי הקהילה לא ניתן יהיה לקבוע זאת בוודאות".