בצירוף מקרים מעניין, הדיווח של רויטרס על כך שהרשויות בארה"ב שוקלות לפתוח בחקירה נגד אפל התפרסם ביום שני בערב, במהלכו של אירוע הפתיחה של כנס המפתחים השנתי של אפל - Apple World Wide Developers Conference. האירוע החגיגי נמשך באין מפריע, עם פיצ'רים וחידושים שהוכרזו על הבמה לתשואות הקהל.
1. אפל ממשיכה למצב את עצמה כאבירת הפרטיות
בשנים האחרונות אפל משתדלת למצב את עצמה כשומרת הסף של פרטיות המשתמשים - כשהיא מנצלת את הביקורת המתגברת בנושא זה מול ענקיות האינטרנט גוגל ופייסבוק. אפל טוענת שהיא עושה כסף ממכירת מוצרים ולא ממידע של המשתמשים. מנגד, גוגל ופייסבוק טענו שפרטיות אינה צריכה להיות שמורה רק למי שיכול להרשות לעצמו מכשיר יקר של אפל.
המגמה נמשכה בכנס. ההכרזה הבולטת ביותר היתה פיצ'ר חדש בשם: Sign in with Apple, שייכלל במערכת ההפעלה iOS 13. מערכת ההפעלה החדשה תשוחרר לאייפונים בסתיו. הפיצ'ר יאפשר למשתמשים להירשם לאפליקציות שונות באמצעות חשבון אפל שלהם, בלי צורך ליצור שם משתמש וסיסמה חדשים.
זוהי תחרות ישירה עם מערכות הרישום הקיימות שמציעות כיום גוגל ופייסבוק. ההבדל הוא, אומרים באפל, שלא יימסר לאפליקציות מידע פרטי על המשתמש, גם לא פרטי קשר. במקום את כתובת המייל האמיתית שלכם, תאפשר אפל למסור לאפליקציות כתובת מייל חד־פעמית ואקראית שנוצרה באופן ייעודי, שתבצע פורוורד אוטומטי למייל האמיתי של המשתמש. אפל אף תחייב כל אפליקציה שמציעה אפשרות של Sign in באמצעות צד שלישי (כמו פייסבוק וגוגל) לשלב גם את זה של אפל. הדבר יהיה אולי נוח למשתמשים, אך זהו צעד אגרסיבי שיכביד על מפתחי אפליקציות.
עוד כלי משמעותי יגביל דרמטית את יכולתן של אפליקציות לעקוב אחרי המיקום של משתמשים. ב-iOS 13, בכל פעם שאפליקציה תזדקק למיקום של המשתמש, יהיה ניתן להעניק לה גישה באופן חד־פעמי בלבד.
עוד פיצ'רים שיוקדשו לפרטיות המשתמשים: אפליקציות שנכללות בקטגוריות ילדים באפסטור לא יורשו לכלול כלי אנליטיקה ופרסום שאוספים מידע מהמשתמש; ומצלמות אבטחה שמקושרות לתוכנת Homekit לא יורשו להעלות את הווידאו לענן, כאשר העיבוד יתבצע באופן מקומי על מכשירי אפל.
עוד ב-TheMarker
מחליפה את האנטי וירוס: סנטינל וואן הישראלית גייסה 120 מיליון דולר
אפל מציגה: רקע שחור באייפון ומערכת הפעלה חדשה לאייפד
יש כאלה שמאמינים שמסע הצלב למען הפרטיות של אפל הוא לא יותר מיחסי ציבור. אין ספק שמדובר בפיצ'רים חשובים - אבל גם אפל נתפסת לעתים עם המכנסיים למטה. למשל, באחרונה פורסם ב"וושינגטון פוסט" וב"וול סטריט ג'ורנל" כי אפליקציות רבות המותקנות באייפון אוספות מידע פרטי, כולל מיקום ומספר טלפון, ושולחות אותו החוצה למשווקים - והן עושות את זה אפילו בלילה, כשהאייפון אינו פעיל.
2. מתיחת פנים לאייפון, לאייפד ולאפל ווטש
עבור בעלי מכשירי אפל, החלק המעניין ביותר היה ההכרזות על הפיצ'רים שיגיעו בקרוב למכשירים. במערכת ההפעלה iOS 13 לאייפון, יוצג בראשונה מצב כהה (Dark Mode), שיהפוך את הרקע בתפריטים ובחלק מהאפליקציות לכהה וחשוך; יוצג שיפור בביצועים, כמו הכפלת מהירות ההפעלה של אפליקציות וזיהוי פנים מהיר ב-30%; גרסאות חדשות ומשופרות לאפליקציות של אפל - כמו מפות, משימות, מייל, פתקים, ספארי ותמונות.
בנוסף, המקלדת המובנית של האייפון תתמוך מעתה במחוות החלקה (Swipe), כך שניתן להקליד באמצעות החלקת האצבע בין מקשי המקלדת בלי להרים את האצבע.
חידוש קטן נוסף, אך כזה שכבר שימח בעלי אייפון רבים: סרגל ווליום חדש שיופיע מעתה בפינת המסך העליונה, כאשר מגבירים או מחלישים את עוצמת השמע. כיום סרגל הווליום מופיע כמרובע גדול במרכז המסך, ומפריע לקריאה או לצפייה בתכנים.
ב-WatchOS 6, גרסת מערכת ההפעלה החדשה לשעון החכם אפל ווטש, יש כעת חנות אפליקציות עצמאית שתנתק את התלות באייפון; פיצ'ר לזיהוי עוצמת הרעש בסביבה, שיזהיר אתכם אם הרעש מסכן את השמיעה שלכם. בנוסף, החברה תציע פונקציה של מעקב אחר המחזור החודשי, שתאפשר לנשים לקבל תחזיות משוערות לגבי תקופת הפוריות שלהן.
אפל גם חשפה מערכת הפעלה מחודשת לאייפד, בשם iPadOS, ששמה דגש על שימושיות שדומה יותר לזו של מחשב - כולל יכולת משופרת בכל הנוגע לריבוי משימות, עבודה עם שני חלונות במקביל ועריכת טקסט (למשל, דרכים קלות יותר מאלה שיש כיום לסימון טקסט וביצוע פעולות כמו "העתק והדבק" ו"ביטול פעולה"). בראשונה, קיימת גם תמיכה מובנית בדיסק־און־קי דרך אפליקציית Files של אפל.
3. אחרי 18 שנה: פרידה מ-iTunes
אפל הציגה את הגרסה החדשה של מערכת ההפעלה למחשבי מק, MacOS Catalina, כשהבשורה העיקרית היא הקץ לתוכנת iTunes הוותיקה במחשבי מק, אחרי 18 שנה. (יש לציין שזה לא בדיוק מוות סופי: התוכנה תמשיך, בינתיים, לפעול במחשבי ווינדוס וכאפליקציה באייפון).
תוכנת המוזיקה הוותיקה הושקה ב-2001 ואיפשרה להעתיק למחשב שירים מדיסקים; בהמשך שימשה חנות לרכישת שירים באופן דיגיטלי, דבר ששינה לחלוטין את תעשיית המוזיקה. ואולם עם השנים התוכנה כללה אופציות ופיצ'רים רבים, ונהפכה מסורבלת וכבדה.
בגרסה הבאה של מערכת ההפעלה למק, אפל מפצלת את iTunes לשלוש אפליקציות שונות: מוזיקה, פודקאסטים ואפל TV - לצפייה בסרטים ובסדרות.
4. מחשב ב-45 אלף דולר (ורגלית למסך ב-1,000)
הבשורה הגדולה לחובבי מחשבי אפל היתה השקתו של מק פרו חדש - מחשב נייח רב עוצמה, מודולרי, שניתן להתאמה אישית. העיצוב החדש מחליף את העיצוב המיתולוגי־אך־נלעג מ-2013, שנראה כמו פח זבל גלילי ושחור. עם זאת, גם העיצוב החדש לא נתקל באדישות: רבים טוענים שהמחשב החדש נראה כמו פומפייה.
יש למק פרו החדש מפרט טכני רב־עוצמה, והוא מיועד בעיקר לאנשי מקצוע שזקוקים לכוח מחשוב אדיר. משמעות הדבר היא שמחירו מגיע למספרים מסמרי שיער, אפילו ביחס לאפל. הוא יעלה החל מ-6,000 דולר, אך עם כל התוספות והמפרט החזק ביותר מחירו עשוי להגיע ל-45 אלף דולר. לצדו, אפל השיקה צג חדש שיעלה 5,000 דולר. מחיר הצג אינו כולל את הרגלית שלו, שנמכרת בנפרד ועולה 1,000 דולר.
5. הבשורה שלא הגיעה: אין מענה מספק לטענות נגד האפסטור
אפל מצויה תחת ביקורת הולכת וגוברת על כך שהיא מנצלת לרעה את שליטתה באפסטור - מנגנון ההפצה היחיד של אפליקציות למכשירי אפל - כדי לחסום תחרות למוצרים, לאפליקציות ולשירותים שלה. למשל, אפל חסמה באחרונה אפליקציות חיצוניות למעקב של הורים אחרי זמן המסך של ילדיהם. היא עשתה זאת בשנה שעברה, רגע לאחר שהשיקה כלי דומה משלה בשם "זמן מסך". אפל, מצדה, טענה שעשתה זאת כדי לשמור על פרטיות המשתמשים.
בנוסף, חברות רבות - מנטפליקס ועד ספוטיפיי ואפיק (מפתחת פורטנייט) - יוצאות נגד העמלות בהיקף של 15%–30% שאפל גוזרת מהכנסותיהן מרכישות ומדמי מנוי. ספוטיפיי אף הגישה תלונה לנציבות האירופאית בטענה שהעמלות הללו פוגעות בתחרות, ונותנות יתרון בלתי הוגן לשירות המוזיקה המתחרה של אפל עצמה, אפל מיוזיק.
אפל אמנם לקחה צעד אחד אחורה, ולפני האירוע הסירה חלק מהמגבלות שחלו על אפליקציות מעקב עבור הורים. בנוסף, היא פירסמה פוסט שבו ניסתה להדגיש עד כמה האפסטור מסייעת לפרנסת מפתחי אפליקציות ושהפיקוח ההדוק נועד לשמירה על משתמשים.
ואולם, לא כולם השתכנעו, ולא בטוח שצעדים אלה יספיקו. אם אפל לא תנקוט צעדים משמעותיים יותר - היא עלולה להגיע למשבר מול קהילת המפתחים. גרוע לא פחות, היא עלולה לעמוד במבחן מול הרגולטורים.