"לכי תמותי, כולם יהיו שמחים", "תעשי לכולנו טובה ותתאבדי" – אלה רק שתיים ממאות התגובות האכזריות שספגה בחודשים האחרונים, האנה סמית', נערה בריטית בת 14, באתר Ask.fm. ביום שישי האחרון היא תלתה את עצמה בביתה. סמית' היא לא היחידה - רק בשנה האחרונה ארבע נערות שמו קץ לחייהן אחרי שעברו התעללות וירטואלית באותו אתר.
Ask.fm היא רשת חברתית שהוקמה ב-2010 ובסיסה בלטביה אך היא פופולרית בעיקר בארה"ב ובריטניה. האתר מאפשר לגולשים לתקשר באופן אנונימי עם גולשים אחרים, ניתן להירשם לאתר באמצעות חשבון באחת הרשתות החברתיות – פייסבוק, טוויטר או Vkontakte הרוסית – ולאחר מכן מנהל כל גולש מעין רצף שאלות ותשובות אינסופי עם הגולשים האחרים בלי שיוכל לדעת את זהותם.
"לדוד שלך הגיע למות מסרטן"
סמית' היתה אחת מכ-65 מיליון המשתמשים באתר הלטבי, ובו היא סיפרה לגולשים על בעיותיה, ובין היתר על דודה שמת מסרטן ועל בעיות אישיות בחייה. הגולשים האנונימיים לא הפגינו רגישות והנערה ספגה תגובות כמו "שמנה", "מכוערת" ו"לדוד שלך הגיע למות מסרטן". יממה בלבד לפני שנמצאה גופתה היא העלתה לחשבון הפייסבוק שלה תמונה בה היא אוחזת במחברת עליה היא כתבה "אתה חושב שאתה רוצה למות, אבל למעשה אתה רוצה להינצל".
ההתאבדות זעזעה רבים, ושוב ערערה את שלוותם של הורים לילדים המשתמשים בשירות ובאתרים דומים. "עכשיו ראיתי את ההתעללות שהבת שלי ספגה מאנשים ב-ask.fm, והעובדה שהאנשים האלה יכולים להיות אנונימיים היא עוולה", כתב אביה, דייויד סמית', בפייסבוק. "האדם שיצר את האתר הזה צריך להישפט על הריגה".
סמית' הוא לא היחיד שחושב שיש לפעול נגד האתר. בשנה האחרונה התאבדו לפחות ארבעה בני נוער שספגו התעללות מגולשיו: לפני כמעט שנה התאבדו סיארה פגסלי בת ה-15 וארין גלגר בת ה-13 מבריטניה; מספר חודשים אחר כך התאבדה ג'סיקה לייני בת ה-16 מארה"ב; לפני כארבעה חודשים התאבד ג'וש אנסוורת' בן ה-15 מבריטניה. בעקבות ריבוי המקרים של נערים ונערות השמים קץ לחייהם לאחר ספיגת התעללות באתר העלו הוריהם, קרוביהם וחבריהם עצומות אינטרנטיות לסגירתו של ask.fm, כולל עצומה באתר change.org האמריקאי עליה חתמו יותר מ-6,000 גולשים.
גם בישראל מתעללים
אך סגירתו של האתר לא בהכרח תשים קץ להתעללות רשת מהסוג הזה. כפי שנחשף במגזין סוף השבוע של mako באפריל האחרון, גם בתוך פייסבוק קיימות קהילות שמוקדשות לבריונות רשת, בדמות קבוצות המיועדות לנוער בלבד ומעודדות את הרשומים אליהן להעלות תמונות ופרטים מביכים על חברים פחות אהובים. בחלק מהקבוצות פעילים עשרות אלפי נערים ונערות, ובעקבות פעילותן נרשמו כבר מספר ניסיונות התאבדות ומותו של הנער דוד אל מזרחי ז"ל.
בישראל פועל איגוד האינטרנט הישראלי להעלאת המודעות לתופעת הבריונות ברשת. באתר האיגוד ניתן למצוא הסברים אודות התופעה, חשיבות הדיווח עליה לפייסבוק ואף קו חם של האיגוד.
>> מודעה לחיפוש מהנדסים הוסרה בגלל שהמציגות "יפות מדי כדי להיות מהנדסות"