לא מעט גאדג’טים, טלפונים סלולריים, מחשבים ומוצרים שונים אחרים עברו תחת ידנו במרוצת השנים, ועם יד על הלב, אף פעם לא התלהבנו כל כך כפי שקרה כשראינו לראשונה את גוגל גלאס (Google Glass), המשקפיים החכמים של גוגל שנחתו אצלנו לסקירה קצרה, קצרה מדי.
אמא תראי, בלי ידיים
הסמארטפון תופס חלק נכבד מחיי היום יום שלנו. מיילים, פייסבוק, גלישה וניווט נעשים כיום באמצעות מגע שדורש מאיתנו לא מעט התעסקות עם הטלפון, תוך שהוא גונב את תשומת ליבנו. כשהידיים והראש נמצאים על המכשיר ובכיוונו, לפעמים קצת קשה להבחין במה שמתרחש בסביבה. כאן נכנסים לתמונה גוגל גלאס. המשקפיים, או למעשה המסך הקטן שבקצה שלהם, הופכים את השימוש בטכנולוגיה לקל ופשוט עוד יותר.
צריכים לנווט למקום כלשהו? אמרו למשקפיים לאן רצונכם להגיע. לשלוח הודעה? הקריאו בקול את הטקסט הרצוי ומיהו הנמען והמשקפיים ישלחו זאת עבורכם. לקרוא הודעה מבלי להסיר מבט? רק הביטו במסך. כך אפשר גם לחפש, לצלם תמונות סטילס ווידאו, לענות לשיחה, לשתף תכנים ועוד ואת כל הדברים הללו ניתן לבצע בזמן הליכה, שימוש במחשב, נסיעה ובעצם כל פעילות אחרת שבשימוש בסמארטפון הייתה תופסת לנו את הידיים וגם את תשומת הלב.
פרט למיקום המסך, אין כל אפשרות כוונון
הגלאס מתחברים ומשתלבים עם הסמארטפון האישי. הם מסתנכרנים לאנשי הקשר, למיילים והשימוש בהם הוא כמו באביזר הרחבה למכשיר הסלולרי. למרות זאת, הגלאס פועלים גם באופן עצמאי וכוללים חומרה משלהם שכוללת מעבד טקסס אינסטרומנטס (Texas Instruments), זיכרון פנימי בנפח של 16 ג'יגה-בייט, מקלט GPS, חיישני תנועה, תקשורת WiFi, מיקרופון, סוללה ומצלמה. ניתן גם להתחבר לסמארטפון או לרשת WiFi.
עיצובם נקי מאוד, פשוט אך יפה ואלגנטי. הם מתיישבים היטב על העיניים וגם מתאימים למרכיבי משקפיים עם מסגרת אלומיניום מהודרת. הם לא נראים “גיקיים” מידי, ולא מפריעים לטווח הראיה או מכבידים יתר על המידה, לא יותר ממשקפיים רגילים, בכל אופן. החיסרון הגדול כאן הוא שלא ניתן כמעט להתאימם לגודל ראשו של כל משתמש. למעשה, פרט למיקום המסך אין כל אפשרות כוונון אחרת.
איכות המסך לא גבוהה אבל מספיקה
המסך שבקצה הוא זה שמציג בזמן אמת את כל הנתונים, התפריטים והאפשרויות השונות. הוא ממוקם בקצה המסגרת וקצת מעל העין, או בגובה הגבה הימנית. כדי להסתכל על המסך נדרשנו להעלות את מבטנו מעלה, כך שעל פניו, בעת השימוש בגלאס אנו לא באמת יכולים להסתכל קדימה אלא צריכים למקד את הראיה בעדשה הקטנה. לא שזה אתגר גדול, שכן התצוגה הייתה ברורה יחסית גם כאשר הסתובבנו כששמש יוקדת מעלינו, אבל באופן מסוים המסך נמצא עדיין קצת למעלה, לטוב ולרע. איכות המסך לא מאוד גבוהה, אבל סבירה, והתמונות והטקסטים מוצגים היטב.
מקדימה גם נמצאת מצלמת ה-5 מגה פיקסל, מצלמת וידאו ב-720p, כפתור כיבוי והדלקה, כפתור לכידת תמונה, ובהמשך גם סוללת הגלאס החבויה בתוכו, שעל פי פרסומים ברשת היא מחזיקה זמן נמוך למדי של מספר שעות בודדות לשימוש רציף. חיבור ה-microUSB שבקצה גם מאפשר להטעין את הסוללה וגם להגדיר את הגלאס ולחבר את חשבון הגוגל האישי והגדרות נוספות, שחלקן ניתן לבצע גם דרך התקנת האפליקציה MyGlass על מכשיר האנדרואיד שברשות המשתמש.
שימוש פשוט ואינטואיטיבי
לא יכולנו לצלם את הממשק, שכן התצוגה קטנה מאוד ולא מצליחה להתמקד מתחת לעין המצלמה, אבל בדקנו ומצאנו כי השימוש בגלאס פשוט מאוד ואפילו אינטואיטיבי. לא היינו זקוקים ליותר ממספר דקות כדי ללמוד את כל האפשרויות השונות בממשק המשתמש.
בהפעלת הגלאס מוצג שעון עם הכיתוב "Ok Glass" בחלק התחתון, שמרמז לנו מה אנחנו צריכים לומר כדי להפעיל את המשקפיים. אחרי שאומרים את המשפט הזה, נשאלים מה רוצים לבצע, ובאמצעות הממשק, הבסיסי למדי (כפי שכבר ראינו באפליקציה המדמה את השימוש בגלאס), ניתן לעבור בין מספר תפריטים ופונקציות, כשהמעבר מבוצע על ידי תנועה מעלה או מטה.
ניתן לשלוט בכל הפונקציות השונות גם באמצעות משטח המגע שבדופן ימין, כתוספת/חלופה לפקודות הקוליות. באמצעות סוויפ קדימה או אחורה ניתן לעבור בין התפריטים השונים, סוויפ מטה למצב המתנה ונגיעה בודדת לאישור וכל תפריט מוצג על המסך באנימציה קלילה והמעבר הוא חלק ומהיר. שיתוף תמונות, כתיבת מיילים ובעצם כל תקשורת חברתית מוגבלת ל-10 חברים ממעגל בגוגל פלוס המוצגים כאריחים בממשק הגלאס. ניתן לשתף תמונות ישירות לרשת החברתית של גוגל או לכתוב סטטוסים והודעות ישירות לחברים אלו.
דַבֵּר חזק
לפקודות הקוליות יש משמעות רבה בהפעלה של הגלאס. ניתן לבצע איתן כמעט כל דבר שהמשקפיים מאפשרים. "take a picture" לצילום תמונה, "record a video" לצילום וידאו או סתם שאלה מתמטית שנרצה לשאול או לבקש שינווטו אותנו למקום חפצנו ב-Google Maps. אפילו ניתן לבקש חיפוש בגוגל למונח מסוים או תמונה. בעצם ניתן לבצע עם המשקפיים כמעט כל פקודה שאנו מכירים מה-Google Now, בצורה הרבה יותר יעילה ונכונה.
כך משתמשים בגוגל גלאס:
סיכום ומסקנות: לעשירים בלבד
הגוגל גלאס לוקחים את כל הטוב שבסמארטפון ומשלבים זאת במוצר שלם שהופך את חיינו לטכנולוגים מבלי גבולות המסך. קשה לומר כי הגלאס הוא מוצר שכל אחד חייב, שכן כרגע הוא מוגבל למדי באפשרויות שלו. האפליקציות הקיימות בסיסיות והמבחר נמוך למדי. תוסיפו לזה את המחיר (1,500 דולר) וקיבלתם מוצר לעשירים בלבד.
אבל זו לא כוונת המשורר, או גוגל. יש כאן מוצר שאיך שלא תסתכלו עליו, יהיה מתכונת בטוחה לעתיד הקרוב-רחוק. כמשהו חדשני שרק החל, הפוטנציאל של הגלאס הוא ענק מכדי שאפשר בכלל לחשוב עליו.
היכולות של מוצר שכזה ביום יום, לא רק למשתמש הממוצע, היא עצומה ויכולה לשמש ענפים רבים בתעשייה. אין כל ספק שגוגל הציגה מוצר חדשני ומלהיב למדי, ובעתיד הוא יכול להיות משהו אחר לגמרי בצורה שונה שלא חשבנו עליה. מוכן הוא עדיין לא, אבל אנחנו ממתינים כאן כדי שיתבשל.
*המשקפיים צפויים לצאת לשוק בארה"ב בסוף השנה ומחירם עומד נכון לעכשיו על 1,500 דולר.