פיילוט המאגר הביומטרי עמד היום פעם נוספת תחת מטר ביקורת, כאשר בישיבה שנערכה בכנסת הוצגה שורה ארוכה של כשלים בהפעלתו והועלתה פעם נוספת הדרישה לעצור את הפיילוט ואת התוכנית להפעלת מאגר ביומטרי בישראל.

ישראל מתקדמת לתיעוד ביומטרי חכם (תמונת AVI: mako)
מקרי טעות נחשפים רק במקרה, זיופים לא נחשפים כלל. התעודה הביומטרית | תמונת AVI: mako

במהלך ישיבה של הוועדה המיוחדת לנושא המאגר הביומטרי, המשותפת לוועדת המדע והטכנולוגיה וועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, נחשפו כמה בעיות מדאיגות בפיילוט המאגר. הוועדה לזכויות דיגיטליות, הפעילה המרכזית לביטול המאגר, הציגה 4 נקודות כשל מרכזיות בהפעלתו: החוסר בממונה על אבטחת המאגר - תפקיד שכפי שדווח לאחרונה אינו מאויש כבר קרוב לשנה; היעדר תוכנה להשוואת פרטים ביומטריים, בשל עיכובים ברכישתה; שני מקרים של אבדן מסמכים בתוך מתקן הנפקת התעודות הביומטריות; ואי בדיקתן של אלטרנטיבות כגון תעודות שאינן מתקשרות עם מאגר מרכזי, זאת בניגוד לצו המורה על בדיקת אפשרויות כאלו.

בנוסף, נחשף במהלך הישיבה כי במשך השנה הראשונה לפיילוט המאגר הצליחה הרשות הביומטרית לחשוף רק ניסיון אחד לקבל תיעוד מזויף, וכי במקרה אחד נעשתה טעות בהליך ההנפקה שגרמה לכך שפרטיהם הביומטריים של שני בני זוג הוחלפו.

עורך הדין יהונתן קלינגר, היועץ המשפטי של התנועה לזכויות דיגיטליות, אמר בישיבה: "היום למדנו בישיבה כי הרשות לניהול המאגר הביומטרי כלל לא בדקה את הדברים שהיא אמורה לבדוק על פי חוק - האם המאגר הביומטרי נחוץ. לדבריהם, מאות תקלות אנוש התרחשו, אך למעט מקרה אחד, לא היו מקרים זדוניים, אלא תקלות של משרד הפנים. מתברר שאנו לא זקוקים למאגר ביומטרי, לא כדי לתקן תקלות של משרד הפנים ולא כדי למנוע זיופים. סדרת הכשלים שהוצגה היום בישיבה מראה כי יש לעצור את המאגר הביומטרי ומיד".

גם חברת הכנסת תמר זנדברג הביעה בדיון את התנגדותה למאגר הביומטרי ואמרה "כבר מהדו"ח הראשון שהוגש לנו עולים הרבה סימני שאלה ותהיות בנוגע לנחיצות המאגר ולאפקטיביות שלו. הבעיות שעולות נוגעות בין השאר לתוכנת האבטחה של המאגר, אך בעיקר לעצם נחיצות המאגר ולחלופות האפשרויות - הדבר המרכזי שהיה אמור להיבדק במסגרת הדו"ח, אך לא נבדק בפועל". היא הוסיפה כי "המאגר מסוכן מאוד לפרטיות ולזכויות אדם והאפקטיביות שלו מוטלת בספק. לצערי, לא קיבלנו בדיון תשובות מספקות".

הרשות לניהול המאגר הביומטרי, מצידה, דווקא טוענת שהפיילוט מתקדם טוב. ראש הרשות, גון קמני, דיווח בישיבה כי בששת החודשים האחרונים הצטרפו למאגר כ-200,000 אזרחים - מספר דומה לזה שנרשם בחצי השנה הראשונה לפיילוט ומוגדר על ידי הרשות כ"קצב הצטרפות גבוה מהמתוכנן". בנוסף, דיווח קמני כי "בזכות פעילות מערכות הרשות נמנעה הנפקתן של מאות תעודות זהות הכוללות נתונים ביומטריים שאינם תקינים / שייכים לבעליהן".

בדיון אמרו נציגי הרשות: "אנו שמחים על הבעת האמון מצד אזרחי ישראל. קצב ההצטרפות לפרויקט התעוד הביומטרי החדש עולה על המצופה. היעדים אשר הוגדרו מושגים בצורה טובה, בזכות הצטרפותם של יותר ויותר ישראלים, אשר מוגנים מגניבת זהותם ואינם חשופים לפעילות פלילית כלכלית".

בסיום הדיון אישרה הוועדה את הארכת תקופת הפיילוט של המאגר ב-6 חודשים, כדי לאפשר לו להשלים מבחן של שנתיים בטרם יוחלט אם להפכו לחיוב על כל אזרח המחדש את תעודותיו או לבטלו.