הסטארט-אפ הישראלי מיי-הריטג' (MyHeritage) שפיתח רשת חברתית לאיתור קרובי משפחה וליצירת אילנות יוחסין, פורץ לשוק חדש - בדיקות DNA ביתיות. החל מהיום, האתר ימכור ערכות DNA באופן גלובלי. תוצאות המעבדה שיתקבלו מהבדיקות יספקו מידע על מקורותיהם האתניים והגיאוגרפיים של הנבדקים.

"התוצאות הגנטיות יעברו הצלבה במאגרי החברה במטרה לאתר קרובים, הן יוכלו להוכיח קיומו של קשר משפחתי, או לענות על השאלה האם יש קרבה משפחתית בין שני אנשים החולקים את אותו שם משפחה נדיר", מסביר גלעד יפת, מייסד ומנכ"ל החברה. "בנוסף, הן יאפשרו למאומצים שאינם נגישים לתיקי האימוץ, לאתר את משפחתם הביולוגית. מדובר במוצר משלים לכלים המסורתיים שעומדים לרשות משתמשי מיי-הריטג'".

סנונית ראשונה שבישרה על המהלך המתוכנן הופיעה לפני חודשיים, כאשר החברה הודיעה על הקמה ומימון של מאגר בדיקות DNA עבור ילדי תימן הנעלמים. במסגרת הפרויקט החברה קראה לכל מי שחושד שיש לו קשר כלשהו לפרשה, לפנות אליה ולקבל בדיקה חינם. לדברי יפת: "הפרויקט הזה ימשיך במסגרת פרויקטים למען הקהילה, ומאות אנשים כבר עשו את הבדיקה ללא תשלום".

מיי-הריטג' שהוקמה ב-2003, כוללת כיום 85 מיליון משתמשים רשומים אשר בנו יחדיו 35 מיליון אילנות יוחסין ובהם 2.2 מיליארד פרופילים של בני משפחתם. השימוש באתר ויצירת אילנות יוחסין של עד 250 אנשים ניתן בחינם. המודל העסקי מבוסס על מכירת מנויי פרימיום המאפשרים יצירת אילנות יוחסין מורחבים, יכולות חיפוש מורכבות וגישה למסמכים היסטוריים. כחצי מיליון מהמשתמשים הם לקוחות משלמים המנויים לשירותים אלה.

מכירותיה השנתיות של מיי-הריטג' מוערכות ב-60 מיליון דולר, וגדלות בקצב של 40% משנה לשנה. עד היום גייסה החברה 49 מיליון דולר מקרנות ההון סיכון בסמר, אינדקס ואקסל; והמשקיעים הפרטיים גיגי לוי-וייס, אביב רייז ויובל רכבי.

DNA (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כל הסודות שלכם מסתתרים כאן | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

המתחרים שלכם, Ancestry.com וגם חברות כמו 23andMe כבר מציעים בדיקות ביתיות. מה ייחודי אצלכם?

יפת: "המתחרים שלנו מתמקדים בשווקים דוברי האנגלית, דוגמת ארה"ב, קנדה ובריטניה, והם מפיקים את הדו"חות שלהם באנגלית בלבד. לנו יש הפצה גלובלית, תמיכה והנגשה ל-42 שפות שונות. במקרה של 23andMe גם המחיר של הבדיקה כפול (עלות הבדיקה של מיי-הריטג’ היא 80 דולר, ר”ל), הם מתמקדים רק בבדיקות DNA ואין להם אינטגרציה לאילנות יוחסין. אבל אנחנו חושבים שגם השירות שלנו איכותי יותר". 

למה, אתם קוראים DNA בצורה אחרת?

"עד היום חברות הDNA שפיתחו אלגוריתמים לניתוח המוצא שלך הסתמכו על מחקרים אקדמיים, המחקרים האלה בדקו בעיקר שבטים אקזוטיים, החוקרים נסעו לסיביר ולאמזונס - אבל הם לא בדקו מקורות אתניים שיותר רלוונטיים לאוכלוסיות של היום בארה"ב ובאירופה, והם לא בדקו קהילות יהודיות בכלל. במצב היום, כשאתה נורבגי ובודק את המוצא האתני שלך אף אחד לא אומר לך שאתה נורבגי או אפילו לא ויקינג, אלא שאתה כך וכך אחוז בריטי.

"אנחנו ניצלנו את החוזקה שלנו באילנות יוחסין בינלאומיים, את כל מידע העתק ההיסטורי שיש לנו במערכת וניתחנו מיהן האוכלוסיות הכי מעניינות שהתגוררו באותם מקומות וללא השפעות חיצוניות במשך עשרות דורות - אלה שהDNA שלהם יכול לשקף בצורה הטובה ביותר את המוצא האתני שלהם. עשינו את זה ל-5,000 אנשים מייצגים מכל העולם, מתחת לרדאר, וזה הפך להיות פרויקט מחקר אוכלוסיות מייסדים לDNA הכי גדול שנעשה בעולם. בדקנו למעלה מ-200 מוצאים אתניים שונים ונתנו כיסוי מצויין גם ליהודים".

מה מיוחד ביהודים?

"מסתבר שיש המון בדיקות שיודעות לזהות יהודים אשכנזים, אבל אין כאלה שיודעות לזהות יהודים ממוצא ספרדי. בפרט זיהוי של מוצא יהודי, האם את ממרוקו או מלוב או להבדיל מאתיופיה או מגיאורגיה. הבדיקה של המתחרים שלנו יכולה לומר לך שאת 10% יוונייה או איטלקית אבל אין לה את היכולת להבדיל, הבדיקה שלנו תדע לומר שאת 10% יהודיה מהאי רודוס ביוון".

זה יעזור לנו בסוף להשיג דרכון זר?

"זה עוד לא קביל. אבל בדיקות גנטיות מתקבלות יותר ויותר כחיזוק לטענה שהאדם הוא יהודי. יש יהודים אנוסים שהומרו בכוח לנצרות - והיום אם אדם כזה מזהה קו יהודי מצד האם, לא משנה אם בני משפחתו התנצרו לאורך הדרך, זה עוזר לתהליך".

כדי להשיק שירות כזה צריך המון נבדקים.

"נכון. היינו מודעים לאתגר הזה מראש ולכן עוד לפני כמה חודשים פיתחנו טכנולוגיה שיודעת לקרוא ערכות שונות גם של המתחרים הקיימים, ולא רק את הערכה שלנו. הזמנו משתמשים שכבר ביצעו בדיקות להזין את הקובץ הדיגיטלי שלהם בחינם, וכך אספנו כמויות גדולות של מידע גנטי"

מלבד איתור קרובים, יש בDNA גם מידע רפואי יקר ערך. זה הכיוון הבא שלכם?

"בשלב זה החברה עוד לא מפיקה מהבדיקה מידע רפואי, אבל זה בהחלט כיוון אפשרי שאנחנו בוחנים בעניין רב. יש עליו רגולציה ומגבלות, אבל הפוטנציאל המדעי הוא מרהיב והוא מעניק לנו יתרון ייחודי - כיוון שברור שDNA ללא אילנות יוחסין שווה הרבה פחות.

"הגנים מגיעים מההורים ומההורים שלהם ומאד חשוב, כאשר מגלים בעיה גנטית או בעיה רפואית פוטנציאלית, להבין מאילו קרובי משפחה ירשת את הבעיה, והאם קרוב המשפחה שהייתה לו את הבעיה פיתח אותה באופן חמור או לא. כיוון אפשרי נוסף הוא שתתני לנו את הDNA של אבא שלך ובעוד 10 שנים, לאחר מותו, תוכלי לבקש מאיתנו לעשות בדיקות רפואיות על הDNA ששמרנו עבורך".

"בשנה האחרונה התעניינו בשתי רכישות שלא יצאו לפועל"

חברת מיי-הריטג' היא אחד הסטארט-אפים הישראליים הפעילים ביותר בתחום הרכישות, וחריגה מבחינה זו בנוף ההיי-טק המקומי. עד היום היא ביצעה רכישה של 8 חברות, בין היתר היא רכשה את FamilyLink מפעילת אתר המידע ההיסטורי WorldVitalRecords המכיל מידע על לידות, פטירות ואירועים היסטוריים בעיתונות. את תוכנת הגנאולוגיה של חברת Pearl Street Software, ושלל מתחרות ישירות בפולין, בהולנד, בבריטניה, בגרמניה ובארה"ב, הגדולה שבהן היא ג'יני (Geni) שעליה שילמה החברה עשרות מיליוני דולרים ב-2012, עם סבב גיוס ההון האחרון שלה.

בנוסף, החברה התקשרה בהסכמים ייחודיים עם ממשלות המדינות הסקנדינביות במסגרתם היא העבירה את כל מפקדי האוכלוסין ההיסטוריים שלהן לפורמט דיגיטלי. "עוד לא אמרנו את המילה האחרונה", אומר יפת. "אנחנו כל הזמן בודקים הזדמנויות רכישה רלוונטיות. היו לנו בשנה האחרונה שתי רכישות שכמעט ביצענו ולא יצאו לפועל".

החברה מעסיקה כיום 310 עובדים, מהם 270 במשרדיה באור יהודה ובתל אביב, ומחזיקה משרדים בקליפורניה וביוטה. "מאז ההקמה בכל שבוע יותר מנויים מצטרפים אלינו מאשר עוזבים אותנו", מוסיף יפת. "וכיום 99% מההכנסות שלנו מגיעות ממנויים מתחדשים. זה מודל עסקי איתן, כיוון שמשמעותו היא צפי הכנסות יציב. הסיבה לריטנשן (שימור לקוחות) הגבוה שלנו הוא שאנשים תופשים את ההיסטוריה המשפחתית שלהם כנכס שהם מעוניינים לשמר לכל החיים ולהעבירו לדורות הבאים. מי שעושה אצלנו מנוי בדרך כלל לא מחפש איך להפסיק אותו אלא שואל אותנו האם אפשר להחזיק אותו לכל החיים. אנחנו חברה שיש לה מנויים ומידע שבאופן שונה משאר האינטרנט הערך שלהם משביח עם השנים".

פורסם ב-TheMarker

עוד ב-TheMarker 

הפורצים שיחדרו לכם למחשב ותודו להם על כך
סמסונג נגררת לשערוריה שמסעירה את דרום קוריאה: חוקרים פשטו על משרדי החברה