ץ סופית היא אחת האותיות הסוררות בשפה העברית זה זמן רב. היא מחליפה נקודות בסוף משפט ואת האות תי"ו זה עשרות שנים, מאז שלמדנו להקלידץ סליחה, להקליד. נקודה. זהו.
עדכון: השבוע פורסם בידיעות אחרונות כי מכון התקנים אישר תקן למקלדת עם סידור אותיות שונה. התקן הזה לא מחייב אף יצרן ואף לקוח. לא יקרה כלום למקלדת שלכם. רק מי שמשום מה ירצה בכך, יוכל ביוזמתו לעדכן את המחשב או הסמארטפון שלו ולרכוש מקלדת חדשה.
למה ץ סופית קיימת בכלל? לפי אתר השפה העברית, ץ (ואותיות סופיות אחרות) הייתה בכלל אות רגילה (שמופיעה בכל מקום במילה שאינו הסוף). כלומר אם רציתם לכתוב צהריים, הייתם כותבים ץהריים. אבל הזנב שנמשך כלפי מטה קטע את רצף הכתיבה, כך שעם השנים מילים כמו ףץע הפכו לפצע, שהרבה יותר קל לכתוב.
הץ נתקעה בצד
אבל מסורת והרגל השאירו אותנו עם הצרה הזאת של אותיות סופיות. מסיבות היסטוריות וטכניות שונות (שעל מקורן אפשר לקרוא כאן), בעשרות השנים האחרונות נשארנו עם סידור די דומה במכונות כתיבה, אחר כך במקלדות מחשב והיום גם בסמארטפון.
הץ נתקעה לה בצד בין הת והנקודה שמסיימים מילים ומשפטים, ה-ן הסופית ממוקמת ליד ה-ו שמאוד דומה לה, ובשביל לפסק עם פסיק או נקודה אנחנו צריכים לזכור אם אנחנו בעברית או באנגלית, לחפש את סימן הפיסוק ובכל זאת לטעות ולכתוב ת במקום פסיק (,). זו מכונת כתיבה שמצאנו בפייסבוק. די דומה למקלדת שעליה אני מקליד את הכתבה:
כשהפסיק אוהב את הנקודה
קבוצה של אנשים מתעשיית האינטרנט וההייטק בישראל, עם נסיון וידע מצטברים בטכנולוגיה ובשימושיות, החליטה שהגיע הזמן לשים לזה סוף. הקבוצה כינסה ועדה, בחסות מכון התקנים, שתקבע כיצד תראה המקלדת הבאה שלנו.
אחרי בדיקות וניסויים שערכו חברי הוועדה, הוחלט שהם יזיזו אותיות סופיות למקומות נוחים יותר ויתיישרו עם סימני הפיסוק באנגלית. פסיק תמיד יהיה פסיק, נקודה תהיה נקודה - גם אם החלפתם שפה. לא עוד אותיות ת וץ סופית שמופיעות משום מקום בלי קשר. את ההצעה במלואה אתם יכולים לקרוא כאן, ואם אתם משום מה חושבים שאתם מבינים טוב יותר כי אתם מקלידים 1,000 הודעות וואטסאפ ביום, ומי שם אותם להחליט - הם קשובים לפידבק שלכם וידונו בו.
זה נשמע כמו תיקון נפלא לסיוט מתמשך של טעויות הקלדה, אלא שפה המקום להגיד: למרות שמכון התקנים הישראלי הוא גוף רשמי עם משרדים, ועדות, מעבדות ושם מכובד, התקן הזה לא מחייב אף אחד לעשות כלום. לצערכם, או לשמחתכם. במכון התקנים בהחלט מודעים לכך, ואומרים שמי שרוצה להמשיך עם כוחו של הרגל יוכל לעשות זאת, אבל מאמינים שיהיו אמיצים שישתמשו במקלדת החדשה ושהתקן יעזור להם לצמצם טעויות.
בפועל, המקלדת הבאה שתקנו בחנות מתוצרת לוג'יטק, מיקרוסופט או איזה יצרן סיני, כנראה תיראה זהה לזו שיש לכם עכשיו, והץ הסופית תישאר באותו מקום סורר. זו שתקלידו עליה בסמארטפון הבא שלכם תראה גם היא די דומה לזו שהייתה לכם קודם. התקן, אחרי שיקבל את הערות הציבור ויאושר, יהיה המלצה בלבד ליצרני מקלדות. למה שדווקא המכון הוא זה שיקבע את התקן? שאלה טובה. אבל ברגע שיהיה אחד כזה, הוא אמור להיות המלצה אחידה לכל מקלדת שתיוצר בעתיד.
איך עושים אצלך מקף?
הלוואי שזה היה עובד ככה באופן מושלם. גם עכשיו יש תקנים כאלה ואחרים. בזכות התקנים האלה אתם יכולים להקליד אימוג'י בכל אפליקציה בכל טלפון והיא תופיע בצד השני כמו שצריך. אבל מקלדות עדיין מאוד שונות אחת מהשנייה.
נסו להקליד שלושה משפטים באייפון של חבר אם יש לכם אנדרואיד, או להיפך. אתם תצאו מדעתכם. וזה לפני שדיברנו על הבדלים בין אינספור הדגמים של אנדרואיד או על כל מיני חוכמולוגים שהורידו SwiftKey ומקלדות אחרות. אז כן, כל האותיות עצמן נמאות באותו מקום, אבל מהר מאוד תשאלו את החבר "איך עושים אצלך מקף?". תקן? יש כזה, ועדיין על המיקום של מחיקה אי אפשר להסכים.
מה אתם יכולים לעשות?
ראשית, במכון התקנים באמת מחכים להערות שלכם. לכן הוא פירסם את העניין הזה. אפשר לשלוח את הפידבק שלכם לעמית אסא, רכזת התקינה במכון במייל, בדואר (רח' חיים לבנון 42 רמת אביב, 6997701) או בפקס (לא כותב פה את המספר, לא משתף פעולה עם פקסים).
שנית, אתם יכולים לעצב לעצמכם את המקלדת. אפשר לקנות מדבקות של אותיות בעברית בחנויות מחשבים, סלולר וציוד משרדי. אני נקטתי בשיטה אלימה יותר: עקרתי את המקשים המעצבנים והחלפתי את המיקום שלהם. השלב הבא, לאמיצים במיוחד, הוא להוריד תוכנה שתשנה את הכפתורים במקלדת שלכם.
בכל מקרה ימיהם של המקלדת והעכבר קצובים, קראתי על כך במגזין וויז משנת 1998.