אסיר המרצה עונש מאסר של שמונה וחצי שנים בגין ניסיון להרעיל את גרושתו תבע את שירות בתי הסוהר על כך שמנע ממנו גישה למחשב ונגישות לתוכנות משפטיות - ויקבל פיצוי של 3,000 שקל.
ו', המרצה את עונש המאסר שלו בכלא איילון, הגיש נגד שירות בתי הסהר תביעה לבית המשפט לתביעות קטנות בתל אביב בסכום של 15,000 שקל. בכתב התביעה טען כי שב"ס מנע ממנו כמה פעמים גישה למחשב ושימוש בתוכנות משפטיות האמורות לשמש אותו. לטענתו, הוא קיבל פעמיים גישה למחשב, אבל בהמשך, למרות פניות שלו לקבל גישה למחשב, הוא נענה בשלילה.
"אמרו לי שהמחשב בתיקון כדי לעדכן בו תוכנות. התוכנות במחשב לא היו עדכניות והיו חסרים מסמכים, דבר שמנע ממני להכין עתירות אסיר מנומקות ומבוססות ולקבל מידע על הזכויות שלי. בכך למעשה נגרמה לי עוגמת נפש, תסכול וחוסר אונים מול המערכת", קבל ו'.
שב"ס הגיש כתב הגנה בו ביקש לדחות על הסף את תביעתו ש ו', בנימוק שהיא טורדנית וקנטרנית. לטענת שב"ס, מדובר בתובע סדרתי, המנהל הליכים משפטיים רבים כנגד שב"ס ובעלי תפקידים בו.
עוד טען נציג שב"ס כי השימוש במחשב לכל אסיר הוא לפרק זמן של עד שעתיים, ובמקרים חריגים אף יותר. "ניתן מענה ראוי לכל פניותיו של התובע... התובע לא הוכיח שנגרם לו נזק מהעדר גישה למחשב", נטען בתגובת השב"ס.
במהלך הדיון בבית המשפט חשף נציג שב"ס כי ישנם 900 אסירים בכלא איילון ומחשב אחד בלבד המשמש אותם, ובנסיבות אלה הגישה למחשב של התובע הצטמצמה לפרק זמן קצר ביותר.
השופט דניאל הורוביץ טען בפסק הדין כי לא ייתכן שתיקון תקלה במחשב, גם אם היא חמורה, תארך כמה ימים, וכי עדכון תוכנה לא צריך להימשך יותר מכמה שעות. הוא תמה מדוע שב"ס לא צירף שום מסמכים בנוגע למהות התקלה ומתי נשלח המחשב לתיקון ועדכון תוכנה.
"לא השתכנעתי אפוא, כי הנתבע (שב"ס) הרים את נטל ההוכחה להוכיח כי פעל בשקידה הראויה כדי לעמוד בנהלים ובפסיקה בכל הנוגע להעמדת מחשב לשימוש של התובע מידי שבוע", ציין השופט, וקבע כי אכן נגרם נזק ל-ו' בעקבות אי השימוש במחשב וכי מדובר בזכות שאיננה טובת הנאה, אשר מעוגנת בנהלים ובפסיקה. "שלילת זכות מהווה כלשעצמה עילת תביעה המזכה בפיצוי", הדגיש השופט וקבע כי שב"ס יפצה את ו' בסכום של 3,000 שקל.
משירות בתי הסהר נמסר "מדובר בפסק דין אשר ניתן אך לאחרונה (20.11.2017). בימים אלה אנו לומדים את ההחלטה ואת המשמעויות הנגזרות ממנה".