מתי בפעם האחרונה השענתם את ראשכם או קירבתם את פיכם למושב אסלה? אתם ודאי נגעלים מעצם הרעיון. איך אפשר בכלל לשאול שאלה כזאת? איכס! ובכן, תופתעו בוודאי לגלות שרובכם מקרבים את ראשכם ואף את פיכם לעצם הרבה יותר מזוהם מכל מושב של אסלה - הטלפון הסלולרי שלכם.
מחקרים שנעשו בשנים האחרונות מצאו שכמות החיידקים שמצויים על צג הטלפון הסלולרי גדולה פי עשרה מכמות החיידקים שעל מושב אסלה. מחקר שנערך בשנת 2011 מצא שעל כל טלפון שישי בממוצע יש חיידקים שמקורם בצואה, אך בעוד שאת מושבי האסלה שלנו אנחנו מקפידים לנקות לעתים תכופות, רובנו הרבה פחות זהירים כשזה מגיע לטלפון שלנו.
החיידקים והווירוסים שהתיישבו על צגי המכשירים האלקטרוניים שלנו זוכים לתנאי מחיה טובים במיוחד, שכן הסלולרי מאוחסן בדרך כלל במקומות עם טמפרטורות נוחות להתפתחותם, כמו תיקים, כיס המכנסיים ועוד. למעשה, על צג הטלפון יש "חגיגה" שלמה של וירוסים וחיידקים שמתפתחים בהם בהנאה רבה. חלקם הם גורמי מחלות ממשיים, כמו שפעת, שעלת או פריחות. אותה תופעת משותפת גם לשלטים של טלוויזיות, מקלדות ועוד. למעשה כל שטח שאנחנו נוגעים בו הרבה במהלך היום עשוי לספק סביבת מחייה דשנה לחיידקים ולנגיפים.
פצעוני בגרות מהסלולרי
האם ייתכן שאותן טכנולוגיות שמשפרות את חיינו ומגבירות את יכולותינו עלולות גם לגרום לנו לחלות?
רוב החיידקים המצויים על גבי צגים אינם מזיקים, משום שהם באים מאותן אוכלוסיות שחיות אצלנו על העור באופן טבעי. אולם מיעוטם אכן מעבירים מחלות, וכשאנחנו מקרבים את המכשיר לפינו אנחנו עלולים לשאוף אותם ולאפשר להם להיכנס לנו לדם ולחולל מחלה. הבעיה מחמירה כשאנו מעבירים מכשירים ושלטים מיד ליד וכך נחשפים לחיידקים שזרים לגופנו. ביניהם יש חיידקים שמזהמים את נקבוביות העור וגורמים לפצעונים. כן, אפשר לקבל אקנה מהסלולרי כשמקרבים אותו לפנים!
גם טכנולוגיות אחרות עלולות להפיץ מחלות, למשל טכנולוגיות תקשורת ומוזיקה שמשתמשות באוזניות.
ממחקרים שנעשו בעולם עולה שאוזניות הן קרקע פורה במיוחד לחיידקים שעלולים לגרום לדלקות אוזניים כואבות, ובמיוחד אוזניות כפתור שמכניסים לתעלת האוזן. בכל פעם שאתם מושיטים לחברכם אוזנייה כדי לשתף אותו בהנאתכם משיר טוב, אתם גם משתפים אותו בחיידקים שגדלים לכם באוזניים. בנוסף, שימוש תכוף וחוזר באוזניות מגדיל באופן משמעותי את מספר החיידקים עליהן.
הדעות לגבי האפשרות להידבק מהחיידקים האלה חלוקות, אלו שכן מערכת החיסון של אדם בריא מצליחה בדרך כלל להתמודד אתם. הסכנה העיקרית שהם גורמים היא לאנשים עם מערכת חיסון חלשה, שעלולים להיות רגישים לחיידקים זרים ולהידבק במחלות גם מחיידק שחודר דרך האוזן.
החיידקים שאנחנו לובשים
בשנים האחרונות הואץ מאוד הפיתוח של טכנולוגיות לבישות שנועד לשפר את חיי היומיום שלנו. מביניהן אפשר למנות מחשבים ואמצעי תקשורת שנועדו להינשא ישירות על הגוף, במקום ביד או בתיק כמו בעבר. דוגמה לכך היא השעונים החכמים, שמלווים את העונד אותם לעבודה, בזמן ניקיון הבית ובביצוע פעילויות יומיות. במהלך השימושים הרבים מצטבר לכלוך רב על הרצועה שלו ומתפתחים חיידקים שנהנים מתנאי מחיה לחים וחמימים.
במחקר נמצא שבין החיידקים האלה יש גם זנים שמחוללים מחלות או גורמים לריחות לא נעימים. התופעה מחמירה אף יותר אם מעבירים את השעון מיד ליד או מקרבים אותו לפה.
אז מה עושים?
מה הפתרון? התשובה אינה פשוטה. מצד אחד ברור שחשוב לנקות היטב את הצגים, המקלדות, השלטים והרצועות, אבל שטיפה במים ושימוש בחומרי ניקוי חזקים עלולים להרוס את המכשירים. ככלל רצוי לנגב משטחים של מכשירים טכנולוגיים במגבוני אלכוהול, אולם לפני כן בידקו היטב את הוראות היצרן.
במקביל, פתרונות טכנולוגיים חדשים עשויים לצמצם את כמות החיידקים שעל הגאדג'טים שלנו. דוגמה לכך היא "זכוכית הגורילה", שלטענת היצרנים המרכיב הסודי בה הוא יוני כסף שמוטבעים בזכוכית ומסוגלים לדבריהם להרוג עד 99.99 אחוז מהחיידקים שחיים על המשטח. לכסף יש תכונות אנטי-בקטריאליות שמוכרות עוד מתקופתו של היפוקרטס (400 לפנה"ס), אבל גם היום לא יודעים מה המנגנון המדויק. ידוע רק שיוני הכסף משבשים את חילוף החומרים של החיידק. לדברי נציגי החברה המייצרת, בעתיד הלא כל-כך רחוק יוכלו שכבות הזכוכית לדחות גם היווצרות של עובש ופטריות.
דוגמה נוספת לפתרון טכנולוגי לבעיה הוא ציפוי ננו אנטי-בקטריאלי שנעשה למקלדות ולעכברי מחשב – שני מכשירים שאחראים להפצת חיידקים רבים לכל מי שנוגע בהם. הציפוי מנטרל את מנגנון ההתרבות של מיקרו-אורגניזמים ואת מקורות האנרגיה שלהם (מולקולות ATP) וכך לא מאפשר להם לגרום נזק.
אפשר כיום למצוא בשוק גם כיסויים קשיחים לטלפונים ניידים שנועדו לשמור על ההיגיינה שלהם ולהרוג 99.9 אחוז מהחיידקים שעליהם. גם הכיסויים האלה מכילים יוני כסף. כמו כן יש מכשירים שמפיצים קרינה על-סגולה שאמורה לחסל את רוב המזיקים. על פי היצרנים, האור הזה יעיל בהשמדת חומצות גרעין של חיידקים וכך מצמצם משמעותית את כמות החיידקים על המשטח.
קשה מאוד לקבוע מהו הגאדג'ט המטונף ביותר, אבל הכלל ברור – כל אותם מכשירים שאנחנו נוגעים בהם באצבעותינו פשוט מלאים חיידקים ושאר זיהומים. לפני ואחרי שמשתמשים בכל אחד מהם, רצוי מאוד להקפיד לשטוף את הידיים בסבון ובמים, וזה כולל מקלדות, עכברים וכמובן סמארטפונים וטלפונים בכלל. כדאי גם להגביל עד כמה שאפשר את מספר האנשים שנוגעים בהם. אולי זה ייראה "אנטי חברתי", אך אין ספק שזה בריא יותר.
נכתב על ידי טלי ברגלס-שפירא וד"ר אבי סאייג, מכון דוידסון לחינוך מדעי